Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Aromaterapi ve Kullanılan Bitkisel Yağlar • Patipedia
Saturday , November 23 2024

Aromaterapi ve Kullanılan Bitkisel Yağlar

Aromaterapi ve kullanılan bitkisel yağlar, son zamanlarda sıkça tartışılmaya ve kullanılmaya başlandı ve yanlış kullanımı hayvanlar için ciddi tehlike taşımaktadır.

Amaç ve niyet iyi de olsa, ürünlerin pazarlayıcıları ve yanlış bilgilendirmeler bu riski arttırmaktadır.

Özellikle bu yağların seyreltilmeden doğrudan deriye temas etmeleri ya da yutulmaları gibi yollarla vücuda girmeleri oldukça tehlikelidir.

Doğada tek bir bitkiden elde edilen bu kadar yoğun bir yağ esansı bulunmaz. Bu yağlar, bitkiler tarafından temas, korunma ve üreme amaçlı çok küçük miktarlarda üretilir.

Yalnızca birkaç damla esansiyel yağ üretmek için çok fazla miktarda bitki damıtılır, sıkıştırılır ve süzülür.

Örneğin 30 mililitre nane yağı için 450 gram nane yaprağı kullanılır. Genellikle yalnızca bir damla esansiyel nane yağı, bitkisel muadilinden 75 kat daha güçlüdür.

Bu oranlar azımsanamayacak kadar yüksektir ve mutlaka dikkate alınmalıdır.

Oral tehlikeler

Eteri yağlar, kanser tedavisi ya da antibiyotiklere dirençli bakterilerin tedavisinde sıklıkla kullanılır. Ancak kişilere veteriner hekim / aromaterapist önerisi haricinde yağ kullanımı önermek tehlikeli olduğu kadar sorumsuzcadır da.

Hayvanlar da tıpkı insanlar gibi esansiyel yağlara farklı tepki verirler ve önlem almak zorunludur.

Aromaterapist Robert Tisserand diyor ki: “Yutma ile birlikte midede tahriş, ilaçlarla etkileşim ve hamilelikte ceninin zarar görmesi çok olasıdır. Uzun süreli kullanımlarda, kullanım sıklığı ve alınan doza göre vücutta akümülasyon (birikme/yığılma) oluşur ve büyük ihtimalle tüm bedeni etkileyen zehirlenmeye kadar gider. Hiçbir şey farketmeyebilirsiniz, ancak bazı zehirlenmeler varlıklarını ilk başlarda gizleyebilirler.”

Doku zedelenmeleri de evcil hayvanınıza seyreltilmemiş esansiyel yağlar vermemeniz için başlı başına bir tehlikedir.

Hayvanların su kabına bu yağları damlatmak, yutulduğunda ağız, gırtlak, mide ve bağırsaklara doğrudan zarar verebilmektedir.

Uzun süreli kullanımlarda ilk belirtiler baş ağrısı, bulantı, kusma ve bazı vakalarda böbrek ve karaciğer hasarı olabilmektedir.

Unutmayın ki bu tip zehirlenmelerde belirtileri çok geç farkedebilir ve çoktan vücuda zarar vermiş olabilirsiniz.

İshal, depresyon, aşırı salya ve uyuşukluk da belirtiler arasında sayılabilir.

Dış kullanım

Bu tip yağların dış kullanımı da deride hassasiyet, yangı (iltihaplanma), deri hasarı ve yalama ile yutma etkenleri sebebi ile tehlike oluşturmaktadır.

Esansiyel yağların çoğu seyreltilerek kullanım içindir. Asgari doz kullanım ile azami fayda, iyileşme için önemlidir.

Yağların yanlış pazarlanması

İnsanlar için bile bu tip yağların satışı ve satın alınması son derece kolaydır ve tamamen zararsız, doğal ürünler olarak görülmektedir.

Şunun kabul edilmesi gerekir: Bir ürünün otoriteler tarafından satışa uygun görülmesi, onu güvenli bir ürün yapmaz, özellikle de sağlık sektöründe.

Pazarlama taktiklerine kulak asmadan, her ürün kullanımını uzman bir veteriner hekim kontrolü altında gerçekleştirmelisiniz.

Kalite

Her şirket kendi ürettiği ürünün en iyisi olduğunu iddia eder. Esansiyel yağlar, doğal ürünlerdir ve her bir kutunun aynı olması beklenemez.

Nem oranı, toprak kalitesi ve geçirdiği işlemler ürünlerde farklara neden olur. Coğrafi bölgelere göre de her ürünün kalitesi farklılık gösterir.

Esansiyel yağ kullanımında en önemli etkenlerden biri saflıktır. Hilesiz, katkısız ürünler titizlikle seçilmelidir.

Bu ürünlerin seçiminde aşağıdaki ilkeler temel alınmalıdır:

  • Kendi yağlarını üreten ya da üretici/çiftliklerle doğrudan ilişki halinde olan firmalar tercih edilmelidir.
  • Yağların koyu renk camlarla şişelenmiş olmasına ve üzerinde Latince adlarının yazmasına dikkat edilmelidir.
  • Ürünlerin belirli fiyat aralıklarında olması gerekir ve bu ortalamadan çok ucuz satılan ürünlere şüpheyle yaklaşılmalıdır.
  • Satın aldığınız ürün firmasının müşteri ilişkilerinin ulaşılabilir olmasına dikkat edilmelidir. Sorularınız olduğunda rahatlıkla yanıt bulabilmelisiniz.

Sonuç olarak, esansiyel yağlar daima veteriner hekim ve aromaterapist kontrolünde, doğru dozaj ve şekilde kullanılmalıdır.

Hem kendimize hem de evcil hayvanlarımızın sağlığı için aromaterapi yöntemi ile bu yağları kullanırken son derece dikkatli olunmalıdır, aksi takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler.

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *