Kış mevsiminde havanın soğumasıyla birlikte bizler dahil tüm canlıların metabolizmaları soğukla mücadele için farklı bir işleyiş içerisine girer. Köpekleri soğuktan korumak için neler yapılabilir?
Organizmanın soğukla mücadele edebilmesi için daha iyi beslenmeye, yağlanmaya, koruyucu kıyafetlere ve ısınmaya ihtiyacı vardır.
Köpekler de kış aylarında metabolizmalarını farklılaştırarak soğukla mücadeleye adapte olmaya çalışırlar.
İster evde yaşasın ister bahçede soğuk havaların başlamasıyla köpekleri soğuktan korumak için yapılması gereken birçok şey vardır.
Köpekleri soğuktan korumak için bunlara dikkat!
- Soğuktan korunmak köpeklerde de beslenmeyle direkt bağlantılıdır. Kış aylarında köpeğimizin besin çeşitlerini ve miktarlarını farklılaştırmak en önemli adımlardan biridir. Bu dönemde onları kalorisi ve yağı yüksek olan mamalarla beslemek, bu besinleri mümkünse ılık olarak vermek özellikle bahçede yaşayan köpekler için onların soğuğa olan dirençlerini arttırdığı gibi bağışıklık sistemlerini de kuvvetlendirir.
İlgili yazı: Köpeklerde deri-tüy-tırnak bakımı
- Vitamin, mineral destekleri ve özellikle somon yağı tabletleri ya da derin deniz balığı yağı tabletlerinin kullanılması köpeklerin immun sistem dayanıklılığını ciddi anlamda arttıracaktır.
- Bahçe köpeklerinde kış mevsiminde en önemli şeylerin başında onları soğuktan koruyacak, kar ve yağmur yağışlarında sığınabilecekleri bir kulübelerinin olması gelir. Kulübenin izolasyonlu, köpeğin boyutlarına uygun, ne çok büyük ne de çok küçük olması, bahçe içerisinde doğru konumlandırılmış olması, örneğin kuzeye bakmaması oldukça önemlidir.
- Yaşlı ve yavru köpekler, genç ve yetişkin köpeklere göre; kısa kürklü köpekler de kalın ve sık kürklü köpeklere göre soğuğa daha az dirençlidirler. Bu nedenle soğuğa direnci düşük olabilecek köpeklerin gezintileri ya da bahçedeki muhafazaları esnasında onlara uygun köpek kıyafetlerinin kullanılması soğukla olan mücadelelerinde onlara konfor sağlayacaktır.
- Özellikle kısa tüylü ve beyaz olan köpeklerde kar soğuklarında soğuk ısırmalarına bağlı yaşanan deri problemi ve yararlanmalarına dikkat etmek gerekir. Dogo argentino, dobermann, great dane gibi ırklarda bu olgulara özellikle dikkat edilmelidir. Bu ırkların aynı zamanda ışığa duyarlı (fotosensitif) deri ve göz yapısına sahip oldukları unutulmamalıdır.
- Karda uzun yürüyüş ve egzersiz yaptırılan köpeklerin patilerinin soğuk yüzünden çatlama ve yarılmalarını engellemek üzere üretilmiş kremlerin gezinti ve egzersiz öncesinde kullanılması onları koruyacaktır. Ayrıca karlı ve buzlu havalarda ayaklarda oluşabilecek kesik ve yaralanmalara karşı küçük bir ilkyardım çantasını hazırda bulundurmak iyi olur.
- Dondurucu soğuklarda dışarıda barındırılan köpeklerde içme sularının günde birkaç defa kontrol edilmesi, donmuş suların yenilenmesi, köpeklerin günlük su ihtiyacını karşılamak yönünden çok önemlidir.
- İster evde beslensin ister dışarıda beslensin, kış aylarında köpeklerin asla tıraş edilmemesi gerekir.
- Özellikle bahçe köpeklerinde kış aylarında da tıpkı havaların güzel olduğu zamanlar gibi köpeklerin egzersizlerine devam etmek, onların metabolizmalarını hızlandırıp ısınmalarını sağlayacaktır. Onları hareketsiz bırakmak üşüme ihtimallerini arttırır.
- Kış aylarında köpeklerin sık yıkanması kesinlikle tavsiye edilmez. Yıkama işlemi onların üşütüp kolay hastalanmasına sebep olacak, aynı zamanda sık yıkama deri bütünlüğünü bozup soğuk direncini azaltacaktır.
- Tabii ki sahipli ve kış bakımları yapılan köpeklerimizin dışında da kışı sokaklarda atlatmak zorunda olan sahipsiz dostlarımız için de kış aylarında beslenme odakları oluşturmak, sığınabilecekleri barınaklar hazırlamak, onlar için taze su bırakmak, hasta, yaşlı ve yavrular için evlerimizin, garajlarımızın ve apartmanlarımızın kapılarını açarak sığınmalarını sağlamak, mahalle ve semtlerimizi koruyan sahipsiz dostlarımız için son derece önemlidir. Aynı şekilde sokak kedileri ve kuşlar için de buna benzer uygulamaları şekillendirdiğimiz takdirde kara kışı daha rahat atlatmalarına yardımcı olmuş oluruz.
Vet.Hek.Köp.Eğt.Uzm.Tarkan ÖZVARDAR