Çarşamba , Nisan 17 2024

Titanik’teki Köpeklere ve Kedilere Ne Oldu?

Tarihin en ünlü gemi kazası olan Titanik gemisindeki kedi ve köpeklere ne olduğunu araştırdık. Gemide kayıtlı olan bu hayvanlara kazada ne oldu?

titanic

Titanik, tarihteki en ünlü gemi kazasıdır, ve 1.500’den fazla insanın ölümüyle sonuçlanmıştır.

15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve Titanik yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik’in buzlu sularına gömülmüştür.

Titanik’le ilgili bütün dikkat, kaç kişinin ve kimlerin öldüğü ya da yapılan mühendislik hatalarındaydı. Fakat gemide köpekler de vardı, ve onların yaşadıkları da tarihe geçmişti.

Widener Üniversitesi’nden Joseph Edgette’in açıklamasına göre Titanik gemisinde kayıtlı olan 12 köpek vardı ve yalnızca 3 tanesi kurtulabildi.

Köpeklerin hepsi 1.sınıf yolculara aitti.

Kurtulan köpeklerin ortak özelliği boyutlarının çok küçük olmasıydı.

O kadar küçüklerdi ki, kurtarma botlarında ve filikalarda sahiplerinin onları taşıdığı bile farkedilmemişti.

İki tanesi Pomeranian, diğeri ise bir Pekinese’di.

dogs-small

“Lady” isimli Pomeranian, Margaret Hays adlı yolcunun Paris’ten aldığı bir köpekti ve gemiyi boşaltma emri verildiğinde sahibinin kucağında bir battaniyeye sarılı haldeydi.

İsmi bilinmeyen bir diğer Pomeranian ise Martin ve Jane Rothschild’a aitti.

Martin kazadan kurtulamadı, eşi ve çocukları 6 numaralı filikayla kurtarıldılar. Jane, köpeğini saklayarak yanına almıştı.

sun-yat-sen

“Sun Yat-Sen” adlı Pekinese, sahipleri ünlü bir yayıncılık firmasının veliahtları Myna ve Henry Harper’ın yanındaydı. Henry Harper’a köpeğinin mi yoksa diğer insanların mı kurtulmasını tercih edeceği soruldu, Henry ise “Fazla yer var gibi görünüyordu, ve kimse karşı çıkmadı” açıklamasını yaptı. 3 numaralı filikayla kurtarıldılar.

Hayatını Titanik gemisinde kaybeden köpeklerin hepsi daha büyük köpeklerdi. Bir King Charles Spaniel, “Kitty” isimli bir Ariedales, “Dog” isimli bir Fox Terrier, “Gamin de Pycombe” isimli bir French Bulldog ve bir tane de Great Dane. Ailelerden biri, iki köpeklerinin ölümü için sigortadan para aldılar.

ann ishamGreat Dane’in sahibi olan 50 yaşındaki Ann Elizabeth Isham ise, köpeğini orada bırakmayı reddetti ve onunla beraber sulara gömüldükten sonra bedenleri yanyana bulundu.

Peki Titanik batarken diğer köpeklere ne oldu?

Köpeklerin çoğunluğu F güvertesinde kafeslerde duruyordu, ve geminin marangozunun bakımı altındaydılar.

Her gün egzersizleri yaptırılıyor ve banyo yaptırılıyordu.

Planda seyahatin ilerleyen günlerinde bir Köpek Şovu düzenlemek vardı, fakat bu yapılamadan kaza oldu.

Aslında gemi batarken bir gösteri oldu sayılabilir, çünkü biri köpeklerin kafeslerini açıp onları serbest bıraktı.

Onlar da güvertede bir aşağı bir yukarı koşturdular kaygan yerlerde…

titanic-dogs-1

Köpeklerden herhangi biri yolculara yardım etmeye çalıştı mı? Cevap: Hayır. 1912’de anlatılmaya başlanan bir efsane vardı. Rigel adında bir Newfoundland’ın filikalara havlayarak kaptanı yönlendirdiğine dair bir söylenti yayıldı. Ancak gemide bunun bir görgü tanığı ya da kaydı hiçbir zaman bulunamadı.

Pets on titanic

Titanik’te çok sayıda kedi de vardı. Çoğu fareleri ve sıçanları uzak tutmak için gemiye alınmıştı. Hatta Titanik’in, Jenny adında resmi bir kedisi de vardı, ve gemide yavrulamıştı. Fakat ne Jenny, ne yavruları ne de diğer kediler batan gemiden kurtulamadılar.

A Grave Interest
Wikipedia
Today I Found Out

Bunlara da göz atabilirsiniz

Film | “Okja”

Güçlü bir şirketin en yakın arkadaşını kaçırmasını önlemek için her şeyi riske atan genç bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir