Cuma , Nisan 19 2024

Köpekler gülümser mi?

“Current Biology”de açıklanan bir bilimsel araştırmaya göre, köpekler yüz ifademizin mutlu mu kızgın mı olduğunu anlayabiliyor.

Araştırmacılar bu buluşun, insan haricindeki bir canlının, diğer bir canlıdaki duygusal yüz ifadelerini anlayabildiğinin ilk kanıtı olduğunu dile getiriyor.

Biz köpekle yaşayan kişiler ve köpekseverler onların bunu anladığını zaten biliyorduk. Bilimsel olarak kanıtlanmış olması hepimizi sevindirdi tabii.

Köpekler gülümser mi?

Bir köpeğin nasıl hisettiği konusunda beden dili oldukça güçlü bir göstergedir. Mutlu köpeklerin vücudu rahat ve gevşemiş olur, bu durum ağız çevresine de yansır.

Köpeğinizin ağız kenarları, ağzının geri kalanında daha yüksekteyse, büyük ihtimalle – her zaman değil – o anki dünyasında çok mutludur.

Bu konuda dil daha önemli bir ölçüt diyebiliriz. Hafif aralık, gevşemiş bir ağızdan sarkan dil genellikle iyi bir modda olduğunu anlatır.

Fakat köpekler insanlar gibi gülümsemez, gülümsemeye benzer yüz ifadeleri kullanabilirler.

LEO-BALZAC
Balzac & Leo

Köpekler son derece iyi gözlemcilerdir. Bir köpeğin sahibi onun kendisine “gülümsediğini” gördüğünde mutlu olur ve köpeğini severek, ödül vererek ya da herhangi bir olumlu davranışla ödüllendirir.

Köpek de bu hareketi yaptığında olumlu bir karşılık alacağını öğrenir, ve bu davranışı sık sık tekrarlamaya başlar.

Köpeklerde Kaygı ve Gülümseme

Köpeğinizin yüzünde gördüğünüz gülümsemeye benzeyen ifade her zaman mutluluk ifade etmeyebilir.

Bu ifade kimi zaman kaygı, gerginlik ya da stres altında olduğunun göstergesi olabilir.

Bu yüz ifadesiyle birlikte hızlı soluma, mızmızlanma ve dişlerin birbirine hafifçe dokunması varsa veterinerinize başvurmanızda fayda var.

İlgili yazı: Köpekler hangi duyguları hissedebiliyor?

Köpeklerde Üstünlük Kurma ve Gülümseme

ASPCA’e göre, bir köpek üstünlük kurma durumlarında da gülümsemeye benzeyen bir yüz ifadesi takınabilir. Ya da bir köpek veya insan tarafından tehdit altında olduğunu hissederse de ağzı böyle bir ifade alacaktır.

Eğer bu ifadeye bir de geriye yatan kulaklar ve kabaran tüyler eşlik ediyorsa, karşı tarafın geri çekilmesi için sinyal veriyor demektir.

Köpeklerde Kuyruk Sallama Anlamları

Düşünülenin aksine, bir köpeğin kuyruk sallaması da her zaman mutluluk sinyali değildir.

Evet, çoğunlukla huzurlu ve mutlu olduklarını ifade ettiği doğru; fakat kimi zaman gergin ya da endişeli olduklarında da kuyruklarını hızlı hızlı sallayabilirler.

Diğer ifade biçimleri

Köpeklerin mutlu olduğunu anlatan en güçlü gösterge yerde sırtüstü döndükleri anlardır.

Bu durumda huzurundan ve keyfinden şüpheniz olmasın.

warningPatipedia notu: Yaz aylarında sıcak çarpmasına dikkat edilmeli. Bu yüz ifadesi ve hızlı nefes alıp verme susuzluk ve aşırı sıcak göstergesi olabilir!

disko

İngiliz doğabilimci Charles Darwin’in ilk kez 1872 yılında yayımlanan ve insanlarla hayvanların duygu değişimlerini inceleyen kitabı “İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi” (The Expression of the Emotions in Man and Animals), bu konuyla ilgili yazılmış ilk araştırmalardandır.

Bu kitapla ilgili Rita Urgan’ın makalesini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir