Site icon Patipedia

Mevsim değişiklikleri ve köpekler üzerindeki etkileri

Farklı hava koşulları ve mevsim değişiklikleri, insanları olduğu gibi hayvanları, köpekleri de etkiler. Bu etkiler çok belirgin olabileceği gibi detaylarda saklı da olabilir.

Mevsim değişiklikleri, gün ışığı ve ısı değişimleri memeliler üzerinde hormonal farklılıklara yol açar ve metobolizma, besin alımı gibi konularda farklılıklar gözlenir. Hava sıcaklığı arttıkça, memeliler daha az aktifleşir ve daha az enerji harcar. Günlerin uzaması beyindeki en ilkel bölümü uyararak hormonal aktiviteyi değiştirir ve gıda arama davranışının azalmasıyla hücresel metabolizma değişimlerine neden olur.

Kış ayları yaklaştığında ise bunun tam tersi gözlenir. Düşen hava sıcaklığı vücut ısısını dengede tutabilmek için daha fazla enerji harcanmasına yol açar ve kışa hazırlık yapan metabolizmada besin alımı ve yağ depolama isteği artar. Günler kısaldıkça, köpekler daha uzun uykuya ihtiyaç duyar ve bu değişiklikler ruh hallerinde de rol oynar.

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu nedir?

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu insanlarda sıkça rastlanan bir depresyon çeşididir. Özellikle dışarda daha az vakit geçirebildiğimiz, güneşli günleri özlediğimiz ve gün ışığını daha az görebildiğimiz kış aylarında bu durumdan sıkça etkileniriz. İngiliz PDSAnın yaptığı bir araştırmaya göre ise, köpekle yaşayan 3 kişiden 1’i köpeklerinde bu değişikliği fark ediyor. Yani köpekler de mevsim değişiklikleri nedeniyle ruh halleri değişebiliyor.

İlgili yazı: Köpekler hangi duyguları hissedebiliyor?

Belirtileri nelerdir?

Köpeklerin ruh halini iyileştirmek için onlara nasıl yardımcı olabiliriz?

Exit mobile version