Salı , Mart 26 2024

Hukuk: Sürücünün trafik kazasında yaralanan hayvanı tedavi ettirmesi

Hukuk: Sürücünün trafik kazasında yaralanan hayvanı tedavi ettirmesi halinde bütün tedavi masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır.

Söz konusu kararın özeti: Başvuru sahibi Ali Karakaş önüne aniden fırlayan yavru kediye çarpmış, daha sonra da 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanununun 21. maddesi uyarınca kedinin tedavisini yaptırmıştır. Tedavi giderlerini sigorta şirketinden talep etmiş, masrafların ödenmemesi üzerine konuyu sigorta tahkim komisyonuna taşımıştır.

Komisyon, 5199 sayılı Kanunun 21. maddesi uyarınca “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.” ve aynı kanunun 4. maddesi uyarınca “a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” maddelerini gerekçe göstererek, her Türk vatandaşının sahipsiz de olsa hayvanın yaşama hakkını koruma yükümlülüğü olduğunu belirtmiş; tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanmasını karara bağlamıştır.

Bu karara varırken herhangi bir kusur araştırmasına da gerek görmemiştir.

Sayın Ali Karakaş’a, hem çarptığı hayvanın hayatını kurtarmak için hiçbir masraftan kaçınmaması, hem de hukuki yolları zorlayarak birçok hayvanın hayatını kurtaracak bu emsal kararın çıkmasını sağlaması nedeniyle çok teşekkür ediyoruz.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeklerde Dikkat Çekmek İçin Havlama Sorununa Öneriler

Köpeğiniz dikkat çekmek istediği zaman havlıyor mu? Ya da oyun oynamak istediğinde oyuncaklarını getirip sizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir