Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Çoban köpekleri kuzulara zarar verir mi? (Kuzulama döneminde çoban köpeği eğitimi) • Patipedia
Site icon Patipedia

Çoban köpekleri kuzulara zarar verir mi? (Kuzulama döneminde çoban köpeği eğitimi)

Sürü koruma köpekleri için en kritik zaman “kuzulama” yani doğum dönemidir. Sürü sahibinin ya da çobanın, köpeklerin sürüyü koruma rolünü benimsemesinde destek olmaları açısından en önemli zamandır. Çoban köpekleri bu süreçte nasıl davranmalıdır?

Aslında olması gereken, köpeğin doğum sürecine karışmaması yani gözlemci olarak kalması, oturması ya da uzanmasıdır. Fakat doğum sonrası bazı kokular ve sesler köpeğin merakını uyandırıp, ilgisini çekecektir. Eğer bir çoban köpeği daha önce kuzulama dönemine tanık olmadıysa, ya da çiftlikteki ilk doğumsa, köpeğinizin bunu içgüdüsel olarak bildiğini varsaymayın.

Kuzulama sırasında olabilecek olası davranış biçimleri şunlardır:

Ne yapabilirsiniz? Eğitim nasıl olmalıdır?

Eğer genç ve tecrübesiz bir koruma köpeğine sahipseniz, onu diğer çiftlik hayvanlarının yanına yerleştirin. Annelerin doğum yaptığı yere yakın olması duruma yardımcı olacaktır. Köpek böylece doğum esnasında oluşan kokuları alabilir, duyabilir, izleyebilir ama karışamaz.

Sürüyü gezdirmeye çıktığınızda, köpeğinizi yanınıza alın, ya da onunla özel gezintilere çıkın. Köpeğinizin durumunu ve hareketlerini takip ettikten sonra gözetiminiz altında tutarak serbest olmasına izin verebilirsiniz. Gitmek istediğiniz zaman, köpeğinizi yakalayabilecek durumda olmanız gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Köpeğinize “gel” komutunu öğretmek

Unutmayın ki köpeğinizi her zaman yanlış davranışlarında durdurabilir ve düzeltebilirsiniz. Açık ve uygun düzeltmelerle, köpeğiniz anne ve yeni doğan kuzulara bulaşılmayacağını anlayacaktır. Bu size çok büyük bir iş yükü gibi görünüyorsa, unutmayın ki, bir sezon boyunca olan dikkatli yönetiminiz, size ömür boyu güvenilir bir sürü köpeğini güvence edecektir.

Son olarak, köpeğinizi otlakta (salmalıkta) yeni doğan bir kuzuyla gördüğünüz zaman hemen onun bir katil-hırsız olduğunu düşünmeyin. Yeni doğan kuzu ölü de doğmuş olabilir ya da doğumdan hemen sonra da ölmüş olabilir. Hatta bir taneden fazla kuzuya annelik yapmak istemeyen bir anne tarafından terkedilmiş olabilir. Böyle durumlarda sürü köpeği, bir köpek gibi davranıp kendi alanındaki ölü kuzuyla ilgilenmek isteyecektir.

Bu sorunu düzeltmenin tek yolu, köpeğinizi gözlemlemektir ve köpeğinize bazı sesleri öğreterek bunu avantaj olarak kullanabilirsiniz.

Kaynak: Ranching with Sheep

Exit mobile version