Çarşamba , Nisan 24 2024

Kedi Mırıldamasının İnsanlar Üzerindeki Etkisi

Kedi mırıldamasının insanlar üzerindeki etkisini merak ettiniz mi?

Önce tanımı yapalım. Nedir bu ‘mırıldama’?

Yoğun olarak kedilerde, farklı türlerle de fillerde, ayılarda, tavşanlarda, sincaplarda ve sırtlanlarda görülen, asıl olarak merkezi sinir sistemlerinde yer alan ve ”neural oscilliation” (sinirsel salınım) olarak tanımlanabilen bir titreşim mekanizmasıdır.

Peki bunu neden yapıyorlar?

Bizim çoğunlukla kedilerin stand-by modlarında, uykuya giriş öncelerinde, mutlu, tok, huzurlu olduklarında ve sevilmeye hazır olduklarını belirtirken duyduğumuz – hissettiğimiz bu ”purring” olayı, duruma göre de değişebilen sıklık – yoğunlukla oluşur, genel olarak 20 – 140 hz aralığında seyreder ve (kediler için) kendilerini tedavi etmek amacıyla kullanılırmış.

Çünkü bu frekans aralığındaki titreşimler merkezi sinir sisteminden başlayarak tüm vücuda yayılır ve birçok rahatsızlık için iyileştirici etkisi bulunurmuş.

1

Bu ‘tor-tor’ durumunun sadece kedilerin kendileri için değil, onlarla beraber yaşayan insanlar için de iyileştirici etkisi kanıtlanmış, hem fiziksel hem de psikolojik etkileri bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış.

O kadar ki, yeni nesil 3 boyutlu yazıcılarla üretilen alçılarda da bulunan motorlar bu frekanstaki titreşimlerle kemiklerin iyileşmesini hızlandırıyormuş.

Örneğin Amerika’da 50 kolesterol hastası üzerinde yapılan bir araştırmada (ki bilen bilir, kolesterolü tetikleyen ve yükselten etkenlerin birisi de strestir) bu 50 hastadan 25’ine kolesterol ilaçları, 25’ine de kedi verilmiş.

Deney sonunda kedi besleyen hastaların kolesterol seviyelerinde ilaç kullananlara göre daha yüksek oranlarda iyileşme tespit edilmiş çünkü kediler tatlışlıkları sayesinde hastalardaki gamı – kasaveti alıp götürmüşler.

Ve tabii ki deneyin sonunda hastaların hiçbiri başta kendilerine verilen kedileri geri vermek istememişler. 

Sadece kolesterolü değil, solunum güçlüğünün (dyspnea) etkilerini de azaltan, ‘düşük kan basıncı’nı düzenleyen, kırık kemiklerin ve eklemlerin onarım sürecini hızlandıran, kalp rahatsızlıklarını %40 oranında düşüren, enfeksiyon ve şişkinlik problemlerini azaltan, kas – tendon – bağdoku sakatlanmalarının iyileşmesini sağlayan bu guruldamalara sahip kedilere iyi bakalım.

Çünkü biz aslında onları sahipleri değiliz, onlarla ‘beraber’ yaşıyoruz. Alınız efendim gece yatarken koynunuza bir adet kediş, sarılın uyuyun bak bakalım sabah nasıl kalkıyorsunuz.

Burada dün akşam bu öğreni için demonstrasyonunu hazırladığımız ”Siyami ile guruldama denemeleri” konulu videomuz var:

Engin Hacıbıyıkoğlu / Facebook: Ben bugün bişey öğrendim

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir