Çarşamba , Mart 13 2024

Köpeklerde Oyuncak Seçimine Dikkat: Deri Oyuncak Tehlikesi

En tehlikeli köpek oyuncaklarından biri olan bu deri çiğneme oyuncakları nasıl bu kadar popüler olabiliyor, gerçekten şaşırtıcı. Ancak çiğnemesi ve oynaması köpekler için heyecan verici olan, ve genelde onları uzun süre meşgul eden bu deri oyuncaklar aslında son derece zararlı!

6085Sosyal medyada bu oyuncağın bir parçasını yuttuktan sonra cerrahi müdahale geçirmesi gerekmiş olan çok sayıda köpek haberi okuyoruz. Ve ne yazık ki birçok köpek sahibi bu oyuncakların kurutulmuş et veya deriden yapıldığını sanıyor.

Bu “deri” oyuncaklar et endüstrisi değil, deri endüstrisi ürünleridir!

Deri Oyuncaklar Nasıl Üretilirler?

İlk safhası büyükbaş hayvanın derisinin yüzülmesiyle başlar.

Üst katmanı diğer deri ürünlerde kullanılmak üzere ayrılır, iç tarafında bulunan katman ise köpekler için ayrılır.

Buraya kadar sorun yok gibi gözüküyor, fakat zaten asıl problem de buradan sonra başlıyor:

  1. Sığır derileri, mezbahadan işlem görmeleri için tabakhaneye gönderilir, burada, bozulmamaları için kimyasal işlem görürler. Sodyum sülfür gibi toksik içerikleri olan çeşitli kimyasal çözeltilerle işlenirler. Bu işlem sırasında kıl ya da yağ gibi istenmeyen maddeler yok olur. Daha sonra katmanlarına kolay ayrılabilmesi için tekrardan farklı bir kimyasal işlemden geçerler. Daha dışındaki katman kıyafet, çanta vb. yapımında kullanılabilir, ancak içindeki katman deri köpek oyuncaklarına dönüştürülür, ya da jelatin, kozmetik, yapıştırıcı zamk yapımında kullanılır.
  2. İlk aşamadan geçen “deri”ler koyu renk olduklarından, hidrojen peroksit ve/ya beyazlatıcı diğer kimyasallarla tekrar yıkanırlar. Bu aşamada istenmeyen ağır kokudan da kurtulunmuş olur.derikemik
  3. Şimdi sırada iyi görünmesini sağlamak vardır. Şekil veren aşamalardan önce koku, renk ve aroma veren diğer maddeler eklenir. Pet shop raflarında daha çekici durmaları için titanyum oksit ile boyanmış olmaları da muhtemeldir. Kullanılan malzemenin hemen hemen tamamı kanserojen ve düşük dozda zehirlidir.
  4. Yapılan testlerde, bu deri oyuncaklarda arsenik, kurşun, cıva, krom tuzları gibi toksik kimyasallara rastlanmıştır. Paketlerin çoğunda boğulma ya da blokaj (tıkanma) uyarısı verilmektedir ve bu tip bir durumda cerrahi müdahale yapılmadığı takdirde ölüme varan tehlikelerin bulunduğu yazılmaktadır.

Bu oyuncaklar çiğnedikçe yumuşar ve sakız kıvamını alır.

Çoğu köpek takıntılı bir şekilde bu oyuncağı çiğner.

Veterinerlerin açıklamalarına göre, boğulmalar ve bağırsak tıkanmalarına sıklıkla yol açmaktadır. Çoğunlukla kusma-ishal görülür. Sert köşeli tarafları da ayrıca çok tehlikelidir.

aa

Humane Society International’ın yaptığı açıklamada, Tayland’da üretilen bu çiğneme-kemirme oyuncaklarında, orada vahşice katledilen köpeklerin de derileri olduğu bildirilmiştir.

Kaynaklar:
Dogington Post
Dogs Naturally Magazine
The Bark

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir