Köpeklerde hastalık belirtisi gözlemlediğimizde, belirtilerin geçmesini beklemekle panik olmak arasında kararsız kaldığınız anlar olur.
Bazı belirtilerde ise anında eyleme geçmek gerekir, çünkü tedaviyi geciktirme riskini alamazsınız.
Hiçbir hastalık belirtisi görmezden gelinmemelidir.
Aşağıda anlatacağımız belirtiler görmezden gelinmemesi, derhal uzman bir veteriner hekim tarafından dikkatle muayene edilmesi gereken belirtilerden birkaçıdır.
Görmezden gelinmemesi gereken 10 hastalık belirtisi
- İştah ve kilo kaybı. Birçok hastalığı keşfetmemizde ilk belirti iştah kaybıdır. Bir köpek yemek yemeyi reddettiğinde büyük olasılıkla bir rahatsızlığı olduğunu öngörebiliriz. Açlığın olumsuz etkileri yetişkin köpeklerde 24 saatte görülmeye başlanır, yavrularda ise durum daha çabuk ciddileşir. Kilo kaybı, köpeğin normal ağırlığının %10’unu aştığında veteriner hekime görünme vakti acil durumdadır.
- Letarji, aşırı yorgunluk. Letarjik bir köpek sürekli uyuşuk, uykulu, tembel ve/ya ilgisiz halleriyle anlaşılır. Çevresindeki ses, görüntü gibi uyarıcılara tepkiler yavaşlar. Eğer köpeğinizde bu belirtileri 24 saatten uzun gözlemlediyseniz, veteriner hekiminize başvurmakta gecikmemelisiniz.
- Öksürük. Köpeklerde öksürük birçok soruna işaret olabilir: Soluk borusu hastalıkları, bronşit, zatürre, kalp kurdu, kalp hastalıkları, akciğerde tümörler gibi. Öksürüğü hafife almayın, muayene için çok uzun süre beklemeyin.
- Ateş. Vücutta ateş varsa, büyük olasılıkla bir enfeksiyon da vardır. Eğer köpeğinizin vücut sıcaklığında artış hissederseniz, veteriner hekiminize muayene randevusu almanız kaçınılmaz olmalıdır.
- Nefes almada zorluk. Bu zorluk nefes almada ya da vermede görülebilir ve yeterince oksijen alamadığı anlamını taşıyabilir. Öksürmeyle birlikte gözlenmesi muhtemeldir. Özellikle ani gelişen nefes problemlerini geciktirmemek gerekir.
- İdrar yaparken zorlanma. İdrar yaparken rahatsızlık gözlüyor, miktarında ani azalmalar ve hatta ağrı olduğunu hissediyorsanız ya da o bölgeyi sık sık yalıyorsa bu durumu ciddiye almalısınız.
- Kanlı ishal, idrar, kusma. Köpeklerin dışkısının siyah olması, sindirilmiş kan anlamına gelebilir. Dışkıda kırmızı (taze) kan olması rektum ya da kolonda kanama olduğu anlamı taşıyabilir. Her iki durumun da ciddiye alınması şarttır. İdrarda bulunan kan, gözle görülür biçimde de olabilir, mikroskopla görülebilecek biçimde de. Bu duruma neden olabilecek birçok hastalık vardır; idrar yolunda tıkanma, bakteriyel enfeksiyonlar, hatta kanser gibi. Kusma esnasında gözlenen kan ise, kırmızı ya da kahverengi tonlarında görülebilir. Kusmukta bulunan kanın da pek çok sebebi olabilir, bazıları sıradandır bazılarının ise hayatî tehlikeye varan sonuçları olabilir.
- Aşırı dolanma (volta atma), huzursuzluk, öğürme. Bir köpek sürekli dolanıyor, volta atıyorsa bu durum çoğu zaman ağrısı veya bir rahatsızlığı olduğu anlamına gelir. Bu belirtinin en sık gözlendiği hastalık mide dönmesi ya da bağırsak düğümlenmesi denilebilir. Özellikle büyük ırkları tehdit eden bu hastalığa karşı belirtilere dikkatli olmalı, veteriner hekime gitmekte gecikilmemelidir.
- Bayılma, yığılma. Bir köpek yığıldığında ani bir güç kaybı yaşadığı ve düşerek kalkamadığını anlarız. Eğer bu köpeğin bilinci de kapandıysa bu durum bayılma olarak nitelendirilir. Her iki hâlde de bu durum acil bir vaka olarak değerlendirilmelidir. Olasılıklar arasında sinir sistemi bozukluklarından solunum sistemi hastalıklarına kadar pek çok soruna işaret edebilir.
- Göz kızarıklığı. Köpeğinizin gözündeki beyaz kısım aniden kıpkırmızı olduysa, bu ciddiye alınması gereken bir durumdur. Tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyon ya da iltihaplanmayı işaret ediyor olabilir. Göz hastlıkları tedavi edilmediğinde görme kaybından körlüğe kadar ilerleyebilir. Gözlerdeki herhangi bir değişikliğin sebebi araştırılmalıdır.
Köpeğinizde sizi endişelendiren bir durum seziyorsanız, vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.
İlgili yazılar: