Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Evinden zorla çıkarılan köpek Mıncır ailesine dönmeyi bekliyor! • Patipedia
Site icon Patipedia

Evinden zorla çıkarılan köpek Mıncır ailesine dönmeyi bekliyor!

İstanbul’da askeri lojmanda ailesiyle yaşayan bir köpek, komşuları olan bir veterinerin şikayeti sonrası ‘yönetmelik gereği’ evinden atıldı.

Beşiktaş Askeri Lojmanları’nda yaşayan bir veteriner, komşusunun evindeki Mıncır isimli Cocker cinsi bir yaşındaki köpeği şikayet etti. Söz konusu kişi, köpeğin insanlara saldırdığını ve yaraladığını da öne sürdü. Üstelik böyle bir olayın olmadığını ifade eden insanlara rağmen Mıncır, ailesinin ifadesine göre iftiraya maruz kalmış durumda ve onlardan ayrılma riskiyle karşı karşıya.

Diken‘in haberine göre Mıncır, şikayet sonrası, 1984’te yayımlanan Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 40’ıncı maddesinde yer alan bir madde gerekçe gösterilerek lojmandan atıldı. Yönetmeliğin ilgili maddesinde “Konutun bir bölümünde veya bahçede kümes yapamazlar ve ahır hayvanları ile köpek beslenemez” deniyor. Buna uymayan kişilerinse lojmandan çıkarılacağı hükmü yer alıyor.

İlgili yazı: Site yönetim planında hayvan beslenmesi maddesi ve hayvan(lar)ın tahliyesi

İmza kampanyası başlatıldı

18 Nisan’da evinden ayrılmak zorunda kalan Mıncır, şu anda ailenin bir yakınında kalıyor. Change.org’da bulunan imza kampanyası metninde aile taleplerini ve dileklerini şu cümlelerle ifade ediyor:

“Tek dileğimiz 1984 yılında hazırlanmış Kamu Konutları Yönetmeliği’nde bulunan ve ”köpek beslenemez” şeklindeki ifadenin bu yönetmelikten çıkarılması. Bu kararı köpek besleyen insanlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Sanırım bu nedenle bizleri en tarafsız olarak ailesinde nice Mıncırlar yaşatan insanlar anlayabilir sanıyoruz.

Konu ile ilgili Kamu haricindeki sitelerde emsal bir karar da olduğunu öğrendik. Köpeklerin rahatsızlık vermesi ile ilgili de ıspatlanması gereken mesela ses için bile rahatsız olan kişinin evine desibel cihazı konması ile tespiti zorunluluğu gibi Belediyeler tarafından uygulanan hukuki bir çok hakları olduğunu öğrendik. Evrensel hukuk kuralları tüm hayvanları birer hak sahibi olarak saymakta. 1984 yılından bu yana Belediyenin bu konudaki yetenekleri de gelişmişken bu zamanda takılı kalan bir Yönetmelik maalesef fikren aynı zamanda takılı kalan insanların bunu silah olarak kullanmasına neden olmakta.. Bu nedenle köpek beslenemez diye kesip atılması bir insana yakışan ifade değil. Yönetmeliğin Evrensel hukuk kuralları ve 2004 yılında çıkan 5199 sayılı kanuna uygun hale getirilmesi gerekmekte.

Mıncır şimdi bizden ayrı ve ona veda ederken son defa uğurladığımız arkadaşımızın evinin kapısında sabaha kadar ağlayıp bekleyerek bizleri özlediğini biliyoruz ve elimizden bir şey gelmiyor.. Baskı altında hayvanlarına sahip çıkmaya çalışan bir çok insanın sesi olmak için desteklerinizi bekliyoruz.”

Exit mobile version