Salı , Mart 26 2024

Hukuk: Site yönetim planında hayvan beslenmesi maddesi ve hayvan(lar)ın tahliyesi

Site yönetim planında “tüm kat malikleri izin vermeden evde kedi-köpek beslenemez” maddesi varsa ne yapılmalı?

İki kişi arasındaki husumetten evdeki hayvanlar hukuki olarak zarar görebilir mi?

Zabıta evdeki hayvanları alabilir mi?

Öncelikle bu konuda maalesef yönetim planı büyük rol oynamaktadır. Öncelikle yönetim planını kendiniz incelemelisiniz. Orada kedi/köpek ayrımı yapılmaksızın “bağımsız bölümlerde hayvan beslenemez” gibi bir ifade yer alıyor ise bu durumda maalesef yapılacak pek bir şey kalmayacaktır. Ancak bu sınırlama yalnızca ortak alanlarda hayvan beslenmeyeceğine dair de olabilir. O nedenle yönetim planında bu konunun nasıl düzenlendiğine bakılmalıdır.

NOT: Kat malikleri ile uzlaşmaya gidilip, tüm kat maliklerinin şikâyetçi olmadıklarına dair yazı alınması mümkün ise, bu şekilde yönetim planını bertaraf edilebilmektedir.

İkinci olarak arasında husumet olduğu düşünülen kişiler kat maliki midir? Bir başka deyişle bahsi geçen kişinin dava açma yetkisi bulunmayabilir. İki kişi arasındaki husumet nedeniyle böyle bir talepte bulunduğunun ispatlanmasının mahkeme açısından geçerliliği olmayacaktır. Zira bu tür bir husumet iddiası bu davanın konusunu oluşturmamaktadır.

Zabıtanın bir eve gelip zorla evcil hayvan alma yetkisi yoktur. Ancak kirlilik vs. gibi nedenlerle uyarabilir. Tahliye için mahkemeye gidilmesi ve karar alınması gerekecektir. Bu noktada da Yargıtay birçok kararında bu konuyu sert yorumlayıp yönetim planında hüküm bulunması halinde evde hayvan beslenemeyeceği yönünde hüküm oluştursa da farklı karar verme olasılığı her zaman vardır.

Son olarak, eğer kiracı iseniz kira sözleşmenizde de hayvan beslenemeyeceğine dair bir ifade var ise (yahut yine yönetim planına dayanılarak) sözleşmeye aykırılık nedeniyle sizin tahliyeniz de gündeme gelebilir.


Web sitesinde yer alan bilgiler yalnızca bilgi amaçlı olup, hukuki tavsiye/hukuki danışmanlık yerine geçecek şekilde yorumlanmamalıdır. Web Sitesi’nde yer alan herhangi bir bilginin doğru veya güncel olmamasından, eksik olmasından veya bu bilgilere dayanılarak yapılacak herhangi bir işlemden doğacak veya üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan yahut dolaylı, maddi yahut manevi zararlardan PATIPEDIA sorumlu tutulamaz.

Websitesi’nde sunulan bilgi ve belgelerin mülkiyeti ve kullanım hakkı PATIPEDIA’ya ait olup; önceden yazılı onayı alınmaksızın kopyalanamaz, çoğaltılamaz yahut kullanılamaz.


Patipedia.com

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeklerde Dikkat Çekmek İçin Havlama Sorununa Öneriler

Köpeğiniz dikkat çekmek istediği zaman havlıyor mu? Ya da oyun oynamak istediğinde oyuncaklarını getirip sizi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir