Çarşamba , Nisan 24 2024

Ailede ve Sosyal Hayatta Köpeklerin Yeri

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de köpekle yaşayan kişi sayısı hızla artıyor. Buna bağlı olarak pet sektörü de günden güne büyüyor. Peki bu yükselişin sebebi yalnızca “trend” mi yoksa köpeklerin yaşamımızdaki yeri derinleşiyor mu?

Ailesinde bir hayvan olmayan kişilerin bu ilişkiyi anlaması bazen zor olabiliyor, bu da hayvanları yakından tanımayan kişilerin varlığını bize hatırlatıyor. Ancak ailesinde bir (veya daha fazla!) köpek olan bir kişinin size anlatacakları, bu diğer kişilerden oldukça farklı.

Köpekler hayatımızda sandığımızdan daha farklı bir yere sahip olabilir mi?

Köpek alan otellerin artışı, köpekle seyahat edebilmek için yapılan eylemler, evde bizlerle yaşayan hayvanların sayısında yaşanan artış… Birçok kişi için bunlar anlamsız olabilir, ancak hayatınızda bir köpek varsa ondan bir dakika bile ayrılmak zorunda olmamanın yollarını ararsanız. Bu durum ise onların hayatımızdaki yerinin çok daha derin ve anlamlı olduğunun bir işareti.

Psychology Today’in haberine göre, binlerce hayvan sahibi arasında yapılan bir anket, tüm gerçeği gözler önüne seriyor. Yapılan araştırmanın sonuçları şöyle:

  • Hayvan sahiplerinin %94’ü, onu “aile bireyi” olarak görüyor.
  • Ankete katılanların %79’u, aile bireyi olan hayvanlarını tatillere götürüyor ve aile fotoğraflarına dahil ediyor.
  • Köpekle yaşayanların %56’sı köpeklerinin doğum günlerini kutluyor.
  • Köpek ve insan bağı kimi zaman endişe getiriyor: Köpek sahiplerinin %82’si kendileri evde değilken köpekleri için endişeleniyor ve %47’si köpeklerinin yanına gidebilmek için işten erken çıktıklarını itiraf ediyor.
  • Köpek sahiplerinin %88’i, köpeklerinin yalnız hissetmemesi için televizyonu açık bırakmak ya da ona eşlik etmesi için ikinci köpeği eve getirmek gibi yöntemler izlemiş.
  • Kötü bir gün geçirdiklerinde kendilerini iyi hissetmek için köpekleriyle vakit geçiren ya da o anda köpeklerinin videolarını izleyen çoğunluğun oranı ise azımsanacak gibi değil: %74.

Pati ile elele

Oldukça detaylı yapılan araştırma, insanların hayvanlar ile olan ilişkilerinin günümüzde ne durumda olduğu ile ilgili oldukça önemli. Zira birçok hayvan sahibi 1 haftalığına köpeklerinden ayrılmaktansa eşlerinden uzaklaşmayı tercih ediyor ve onların da kendilerine karşı boş olmadıklarını bilmek istiyor: Google’a göre 1 ayda “Köpeğim beni seviyor mu? araması yapan kişi sayısı tam 3.000.

Bunların yanında, köpeklerin hayat şartlarını nasıl iyileştirdiğini, onlarla geçirilen kaliteli zaman, yapılan yürüyüş ve egzersizlerin faydaları gibi konuları da dile getiren çoğunluk, bu sayının daha da artacağına işaret ediyor.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Sokak köpeklerine yönelik linç ve nefret kampanyasına son verilsin!

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, bugün Beyoğlu’nda düzenlediği basın toplantısında, 4 Ocak’ta Kayseri’de bir çocuğun …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir