Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpeklerde Osteoartrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi • Patipedia
Site icon Patipedia

Köpeklerde Osteoartrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Osteoartrit (OA) nedir?

Osteoartrit, kemikleri koruyan eklem kıkırdağının yavaş yavaş bozulması durumudur. Osteo kelimesi “kemik”, artrit kelimesi ise eklem iltihabı ve ağrı anlamına gelir.

Kıkırdak yıpranması eklem iltihabına ve ağrıya yol açar, sonunda da hareket kabiliyeti azalmaya başlar.

OA, köpeklerde en sık görülen artrit türüdür. ABD’de 5 köpekten 1’inin ve 1 yaş üzerindeki köpeklerin %20’sinin osteoartritinin olduğu bilinmektedir.

Köpeklerin topallamasının birincil sebebi de yine bu hastalıktır.

Resim: Arthrosurface

Osteoartrit, yaşlı köpeklerde, büyük ırklarda ve iş köpeklerinde daha sık gözlenir. Ancak yavruluk döneminde kalça ya da dirsek displazisi yaşayan köpeklerde erken yaşlarda görülme ihtimali de yüksektir.

Hastalık ilerledikçe, eklem çevresindeki dokunun kalınlaşması olasıdır ve bu da daha fazla ağrı ve sertliğe neden olur. Kıkırdakta herhangi bir sinir olmadığından, hastalık bir süre fark edilmeden ilerleyebilir. Bu nedenle en gözlemci kişi bile OA’nın ilk belirtilerini kaçırabilir.

Belirtiler görünür olduğunda ise, teşhis ve tedavi için onu hemen veteriner hekiminize götürmeniz şarttır.

Artrit ve osteoartrit arasında ne fark vardır?

Dejeneratif eklem hastalığı (DJD) olarak da bilinen osteoartrit, eklemleri çevreleyen kıkırdakta ilerleyici ve sürekli, uzun süreli bozulma olarak tanımlanır.

Artrit ise eklemlerin iltihaplanması için kullanılan tıbbi terimdir. Osteoartrit, eklem kıkırdağının bozulmasından kaynaklanan, kronik eklem inflamasyonudur.

Köpeklerde Osteoartrit Belirtileri

Osteoartrit belirtileri hastalığın ciddiyetine göre değişkenlik gösterebilir. En sık gözlenen belirtiler şunlardır:

Osteoartrit tipleri

Osteoartrit, herhangi bir travmaya bağlı olmayan, ilerleyici bir hastalıktır.

İkincil osteoartrit, kalça veya dirsek displazisi veya eklem travması gibi nedenlerle tetiklenir.

Resim: Doghealth

Köpeklerde osteoartritin nedenleri

Köpeklerde osteoartrit doğuştan olabilir (doğumda kalıtım yoluyla) veya sonradan oluşabilir.

Köpeklerde Osteoartrit nasıl teşhis edilir?

Osteoartrit nasıl tedavi edilir?

Köpek pelvik kemiğinde osteoartrit dereceleri görüntüleri: (A) Normal, (B) Hafif, (C) Orta, (D) Yoğun | Dr. Korakot Nganvongpanit, Veterinerlik Fakültesi, Chiang Mai Üniversitesi)

Tıbbi Olmayan ve Alternatif Tedaviler

Tıbbî tedavi yolları

Foto: canine-hydrotherapy.org

Osteoartritin İyileşmesi

Osteoartrit sürekli tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır. Köpeğin kilosunu kontrol altında tutmak ve veterinerinizin tavsiyelerine sadık kalmak son derece önemlidir. Köpeğinizin aldığı ilaçların yan etkilerini izlemek ve kontrol etmek için düzenli kan tahlilleri gereklidir. Köpeğiniz ameliyat olursa, cerrahınız size ameliyat sonrası talimatlar verecektir. Çoğu köpek, ameliyattan altı ay sonra tamamen düzelir. Köpeklerin yataklarının kuru, rahat ve soğuk geçirmeyen özellikte olması gerekir. Yatağa atlamadan ulaşabilmeleri önemlidir.

Osteoartrite yatkın olan köpek ırkları

OA, özellikle kilo fazlalığı, yaşlı ve/ya obez olan her köpek ırkında görülebilir ancak sıklıkla şu ırklarda gözlemlenmiştir: Alman Çoban Köpeği, Dachshund, Golden Retriever, Labrador Retriever, Rottweiler, Great Dane, Doberman Pinscher, Mastiff, St. Bernard, Newfoundland, Cavalier King Charles Spaniel, Samoyed

Referanslar: I , II

Patipedia notu: Burada yazanlar yalnızca bilgi amaçlıdır. Veteriner hekim kontrolü olmadan hiçbir yöntem uygulanmamalıdır. Köpeğinizde yukarıdakiler gibi belirtiler görüyorsanız derhal uzman bir veteriner hekime danışınız!

İlginizi çekebilir: Köpekler ve Obezite

Exit mobile version