Salı , Mart 26 2024

Medyada çıkan “Balzac Davası” haberleriyle ilgili açıklama

Balzac Davası aslında büyük bir gelişme Türkiye’deki hayvanla yaşama kültürünün gelişmesi adına. Dava sonucunda köpeğe değil sorumluluğu olan sahibinin ceza alması çok önemli.

Ama haberler kontrolüm dışında yapılıyor bazen, ve beni üzen cümleler sarfedebiliyorlar. Örneğin haberin başlığındaki dili onaylayamayız.

“Katil köpek” başlıkları

Olayı yaşadığımdan bugüne bir kez bile köpeği suçlamadım içimde. En acı çektiğim anda bile. Çünkü o en nihayetinde bir köpek ve doğasında bu güdü var, olabilir. Eğitmeyi ve sosyalleştirmeyi başaramayıp onu köpek, çocuk ve insanların çok yoğun olduğu bir parkta kayışsız gezdiren “sahibi” değil mi katil?

Ne olmuştu: Tasmasız köpeğe değil, sorumlu insana ceza

Bir diğer beni üzen konu ise bilirkişi raporunun yanlış aksettirilmesi. Alman Çoban köpeklerini kötüleyen tek bir cümle yok o raporda, hâlbuki çıkan haberler bu ırkı apaçık hedef göstermekte. Bilirkişi olarak bilgisine başvurulan veteriner hekim mahkemeye sunduğu raporda tam olarak şunları söylüyor:

“Davalının köpeği sakin bir yapıya sahip olsa dahi, beklenmedik bir davranış yapmış olabilir. Normalde Alman Çoban köpekleri iyi huyludur. Sahiplerini koruma eğilimindedirler. Çevreye hoşgörülüdürler. Fakat bazıları hatalı köpeklerdir, mizaçları sinirlidir, korkuya çabuk kapılırlar, akabinde istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Ayrıca hayvanlar ne kadar iyi huylu olursa olsun nihayetinde yaradılışı gereği ne yapacağı belli olmamaktadır. Topluma açık yerlerde bir anda yaşadığı kötü bir etkileşim sonucu saldırgan olabilirler. Bu nedenlerden çevre sağlığını tehdit etmemek için halka açık yerlerde bu köpekleri sokağa çıkarmadan gerekli önlemleri almak gerekir. Tasma takılı ve kayışı olmalıdır. Hayvan sahibi kayışı kontrolü sağlayacak mesafede tutarak gezdirmelidir.”

Raporun devamında da hayvanın saldırgan olması durumunda ağızlıksız da çıkarılmaması gerektiği yazılı elbette.

Ayrıca bu yazılanları yalnızca bir ırka yönelik değil tüm köpekler için düşünmemiz gerekiyor. Hiçbir köpek ırkının tüm özelliklerini taşımak zorunda değil. Irk, yaş, cinsiyet olarak köpekleri sınıflandırmak acımasızlık olur çünkü biliyorsunuz hepsinin kendine özgü karakterleri var.

Sonuç olarak, evet bu dava lehimize sonuçlandığı için içim çok rahat ve sorumsuzluklara karşı örnek olduğunu da umuyorum. Fakat bu zaferin rehavetine kapılıp, ülkemize ve insanlarına asıl vermek istediğimiz mesajı da unutamayız. Yargıtay kararından önce bu amacımızı da gerçekleştirmiş olmayı diliyorum.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Avustralya: Koalaları Kurtarmak İçin Özel Eğitimli Köpek Bear İş Başında

Koku eğitimi verilen Bear, Avustralya yangınlarında olay yerlerinde koala arıyor ve bulduğunda sabit oturma pozisyonuna geçerek idarecisine haber veriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir