Site icon Patipedia

Köpeklerde İdrar Kaçırma Sorunları – Tanı, tedavi ve sebepleri

Style: "SH-White"

İdrar kaçırma, tuvalet eğitimli bir köpeğin mesane kontrolünü kaybetme durumudur. Ufak miktarda olabildiği gibi, çok miktarda idrar da gözlenebilmektedir. Yaşlanmayla ortaya çıkmasının yanı sıra genç yaşlarda da görülebilmektedir ve sebeplerinin veteriner hekim tarafından araştırılması gereken bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

İdrar kaçırmanın sebepleri neler olabilir?

Foto: dogchatforum.com

Ancak unutulmamalıdır ki, köpekler bir anda korktukları ya da kısırlaştırılmamış olanlar bölge işaretlemek için de idrar yapabilirler. Ya da tuvalet eğitimi tam verilememiş olabilir. Hastalık aramadan önce bunları da düşünmek gerekir.

İdrar kaçırmanın belirtileri nelerdir?

İdrar damlatma. Deriyi irrite ederek kızarmaya yol açtığından farketmek kolaydır.

Sürekli yalanma. Köpeğiniz penis ya da vulva bölgesini çok sık yalıyorsa dikkat edilmesi gerekir.

Uykuda kaçırma. Köpeğinizin uyuduğu yere ve yatağına dikkatli bakın.

 Köpeğim idrar kaçırıyorsa ne yapmalıyım?

Yapmanız gereken ilk şey tabii ki alanında uzman bir veteriner hekime danışmaktır. İdrar kaçırma basit gibi görünse de, tedavi edilmediği takdirde çok ciddi sorunlar doğurabilir. İlk yapılacak olan test büyük ihtimalle idrar tahlili olacaktır. İdrar yolu enfeksiyonu ise tedavisi belirli ilaçlarla yapılabilmektedir. Diğer testler ise idrar kültürü, kan tahlilleri, ultrason olabilir.

İdrar kaçırmanın tedavisi altında yatan nedene göre değişen bir tedavi takvimiyle yapılır. Basit durumlarda genellikle ilaçla tedavi yeterli olabilmektedir. Hekiminizin teşhisine göre tedavi yöntemi ameliyata kadar gidebilir.

İlgili yazı: Köpeklerin İmzası “Çiş”

İdrar kaçırma sorunuyla nasıl başa çıkabilirim?

Kaynaklar: I, II, III

Exit mobile version