Çarşamba , Nisan 24 2024

Köpeklerde Fırtına ve Gökgürültüsü Korkusu

Köpeklerde fırtına korkusu, fırtına fobisi, özellikle bu hava olayını sık yaşayan bölgelerdeki köpeklerde oldukça sık rastlanan bir korkudur.

Bu korku tek bir travmatik durumda da ortaya çıkabilir, sürekliliği halinde de görülebilir ve hem insan hem de köpek açısından başa çıkılması kolay değildir.

Eğer doğru şekilde ele alınmaz, davranışsal terapi ve stratejik bir yaklaşım sağlanamazsa, üstesinden gelinmesi iyice zorlaşır.

Fırtınanın yoğunluğuna göre insanlar için bile oldukça korkutucu olan bu olayda fırtına korkusu olan bazı köpekler o kadar travmatize olur ki, saatlerce normale dönemezler.

Bu korkuyu yaşayan köpekler fırtınayı hissettiklerinde ya da fırtınadan sonra evden kaçma, halıları kazma, saklanmak için kuytu köşeler arama, volta atma ya da banyo küvetine/klozet arkasına saklanma gibi davranışlar sergilerler.

Bu durumu yönetmek, fırtınanın kontrol edilmesi ya da tahmin edilmesi mümkün olmadığından diğer korkulara göre daha zor olabilir. Köpekler insanlardan önce fırtınayı hisseder ve tepki vermeye başlarlar, paniklerler.

Fırtına Korkusu Duyarsızlaştırma

Fırtına ve gökgürültüsüne köpeğinizi yavaş yavaş alıştırmanın bir yolu var: Ona bu sesleri dinletmek.

Öncelikle kısık sesli olarak başlayın ve tepki vermediğinde ona ödül verin ya da o esnada oyun oynayın.

Zamanla (bir günde değil) köpeğinizin korkmayacağı şekilde sesi yükseltin ve ödüle-oyuna devam edin.

Bu oyun ve oyuncaklardan yardım alabilirsiniz, tıklayın.

Bu şekilde “olumlama” yöntemiyle onu bu seslere alıştırmış olursunuz.

Tabii sabırlı olmanız ve eğitimler sırasında köpeğinizin huzurunu kaçırmamanız şartıyla.

***Bu süreçte amacınız köpeğinizin korkusunun üstüne gitmek değil, onun bu seslere verdiği olumsuz tepkiyi olumlu yönde değiştirmek olmalıdır.***

Diğer öneriler

az
AZ Central

– Köpeğinizi yıldırımı çağrıştıran ışıklara alıştırmanızı önerebiliriz. Bunu (gözlerine doğrudan kullanmamak şartıyla) telefonunuzun kamera flaşı ile sağlayabilirsiniz.

– Köpeğinizin güvenli bir alanı olmasını sağlayın. İçinde battaniyesi olan ve kapısı açık duran bir kafes, banyonuzda bir köşe ya da şimşekleri göremeyeceği ve siz yokken de erişimi olabileceği bir alan olabilir.

Lavanta kokusu köpekleri sakinleştirir. Köpeğiniz için tehlike yaratmayacak bir yolla bu kokuyu hafifçe almasını sağlayabilirsiniz.

– Fırtına sırasında dikkatini dağıtmak için sakinleştirici bio-akustik müzikler dinleyebilir-dinletebilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir