Salı , Mart 26 2024
Colorful and different dishwasher tablets on a white background

Köpeklerde Deterjan Zehirlenmesi Riskine Dikkat!

Genellikle bulaşık makinalarında kullanılan, şekillendirilmiş ve renkli, toz veya jel deterjan tabletleri köpeklerin ilgisini çekiyor.

Bizim de hayatımıza yeni girmiş sayılan bu tablet şeklinde deterjanlar, köpekler için yepyeni ve çiğnenebilir bir oyuncak gibi görünüyor.

Küçük olması sizi aldatmasın, su ile kolayca çözünebilen bir dış yüzeye sahip bu tabletler, preslenmiş konsantre deterjanla üretiliyor, çok hızlı bir şekilde köpeğinizin nefes veya yemek borusuna nüfuz edebiliyor ve doğal olarak yüksek derecede zehirli.

Köpeklerde deterjan zehirlenmesi ve bu tip maddelerle zehirlenme belirtileri:

  • Dil ve ağız bölgesinde kimyasal yanıklar
  • Kusma
  • Öksürük
  • Uyku hali
  • Nefes almada zorluk
  • Hırıltılı solunum
  • İştahta azalma
  • Salya artışı
  • Aşırı yutkunma

 Teşhis: Deterjan zehirlenmesine maruz kalan köpeklerde yukarıdaki belirtilere dikkat edilmeli. Bunun yanısıra, köpek gözetim dışındayken deterjanı yutmuşsa, salya ya da kusmuktaki deterjan kokusundan bunu anlayabilirsiniz.

İlgili yazı: Köpeğiniz yabancı bir cisim yuttuğunda neler yapmalısınız?

Tedavi: Acilen bir veteriner hekime danışılmalı. Bunun dışında deterjana maruz kalan bölge su ile çalkalanabilir. Veteriner hekiminize mutlaka deterjana ait içerik bilgilerini söylemelisiniz.

Önlem: Deterjan, temizlik malzemeleri ve ilaç gibi kimyasal ve zehirli olabilecek malzemeleri daima köpeklerin ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.

Patipedia notu: Bu zehirlenmelerin çocuklar için de büyük risk taşıdığını warningöğrendik. Çünkü bazı tabletler şekere de benziyor. Eğer çocuğunuzda zehirlenme belirtileri görüyorsanız, Hıfzısıhha 114 – Alo Zehirlenme Hattı ‘nı arayabilirsiniz.
(Yurtdışında birçok ülkede hayvanlar için de zehirlenme hattı olmasına rağmen ne yazık ki Türkiye’de hala yok.)

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir