Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Emsal Karar: Veteriner Hatası Nedeniyle Ölen Köpek İçin Maddi ve Manevi Tazminat Kararı Verildi • Patipedia
Site icon Patipedia

Emsal Karar: Veteriner Hatası Nedeniyle Ölen Köpek İçin Maddi ve Manevi Tazminat Kararı Verildi

2015 yılında, aslında basit sayılabilecek bir operasyon olan kısırlaştırma sırasında, veteriner hatası sebebiyle hayatını kaybeden köpek Biftek’in davası sonuçlandı.

Köpeğinin kilosuna bakılmadan ve test yapılmadan anestezi uygulandığı için öldüğünü savunan Kürşad’ın, yıllar süren hukuki süreç sonucunda hem maddi hem de manevi tazminat almasına karar verildi.

İlgili haber: Köpeğim Biftek’i Veteriner Hatası Öldürdü

Köpeğinin kaybıyla yaşadığı acının yanısıra, “başka köpekler ölmesin” diye yola çıkan Kürşad Yıldırmak’la dava sürecini konuştuk.

– Dava açmaya nasıl karar verdin? Süreç nasıl başladı?

2015 yılının Ağustos ayında Biftek’i kısırlaştırmak için araştırma yapmaya başlamıştım. En iyi dönemin ya ilk adetini görmeden hemen önce ya da ilk adetinden birkaç ay sonra olduğunu okumuştum.

Veterinerlerle ilgili pek tecrübem yoktu. Köpeğimin annesini ve bir arkadaşımın dişi köpeğini de kısırlaştıran Zonguldak’taki veteriner kliniğine Biftek’i yine onların referansı ile götürdüm ve bu kötü olay başıma geldi.

Avukatımı aradım. Bana Biftek’in orada ameliyat olduğuna ve öldüğüne dair imzalı bir evrak almamı önerdi. Daha sonra Biftek’i defnettikten sonra olayı kabullenemedim.

Avukatıma bu veteriner hatası ile ilgili ne yapabileceğimizi danıştım. Birkaç ay sonra da hazırlanıp dava açtık.

Dava dosyasını sosyal medyada paylaşmak basının ilgisini çekti ve benimle yapılan röportajları da dava dosyasına ekledim. Süreç böyle başladı.

Biftek

– Kötü haberi aldığında veteriner hekimin tavrı nasıldı? Hatası olduğunu nasıl anladın? 

İlk başta ne yapacağımı bilemedim. Kliniğin sahibi olan veteriner ameliyattan sonra kaçmıştı. Yardımcısı olan veteriner acil doğuma gittiğini söyledi. Sorumlu olan veterinerden hiçbir açıklama gelmedi. 

Sapasağlam, hiçbir sağlık sorunu olmayan, bütün aşıları yapılmış ve iyi bakılan bir köpekti. Bir ihmal olmalıydı.

Daha sonra da ameliyatı yapan veteriner hekimden haber alamadık. Ne bir özür ne bir açıklama. Zaten dava sürecimi tetikleyen de bu oldu.

– Dava açmak için gerekli kanıt ve bilgilere nasıl ulaştın? Veteriner hekimin ihmali olduğu nasıl kanıtlandı? 

Herhangi bir otopsi yapılmamıştı, dava açıldıktan sonra eldeki bilgiler ve şahitlerin ifadeleriyle dosya bilirkişiye gitti. Bilirkişiyi başka bir şehirden istedik çünkü ameliyatı yapan veteriner aynı zamanda Zonguldak Vet. Odası Başkanıydı.

Bilirkişileri etkileyebileceğinden korktuk. İlk bilirkişi raporunda ne bizim ne de veterinerin kusuruna dair kesin bir yargıda bulunulmamıştı. İtiraz ettik ve Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden 3 bilirkişi daha dosyayı inceledi.

Açık bir şekilde veterinerin ameliyat öncesi prosedürlerin hiçbirini yerine getirmediği, bana bilgi verdiğine dair bir belge de imzalatmadığı ortaya çıktı. Ameliyata dair hiçbir rapor da tutulmamıştı.

Biftek ve Kürşad

Dava çok uzun sürdü. Bir yıl sonra 15 Temmuz darbe girişimi de olduktan sonra dosyamıza bakan hakimler sürekli değişti. Dosyamız sürekli nöbetçi hakimlerce ertelendi ve ilk karar yanlış hatırlamıyorsam 2017 Ekim’de, lehime maddi tazminat olarak sonuçlandı.

– Maddi tazminatın örnekleri var, fakat sanırım manevi tazminat bir ilk. Bu konuda nasıl bir yol izlendi? 

500 TL maddi 5000 TL manevi olmak üzere 5500 TL tazminat davası açmıştım. Mesleki bir yaptırım olmadığı ve hukukumuzda hayvanlar mal statüsünde oluğu için başka çarem yoktu.

Önce 1700 TL maddi cezaya hükmedildi. Bu hesaplanırken köpeğin satış fiyatı ve aşı karnesinde yapılan veteriner müdahaleleri, aşıların ücretleri vs. baz alınmıştı.

Karara yine itiraz ettik. Benim için maddi kısmın bir önemi yoktu. Sonrasında karar lehimize döndü ve bu karar 5000 TL maddi-manevi tazminat olarak tarafıma 2019 yılı sonunda ödendi.

– Tazminatı ihtiyacı olan hayvanlar için kullanacağını sık sık belirtmiştin, ne yaptın? Ya da planların neler? 

Takip ettiğim birkaç hayvansever barınağa veteriner ücretleri için yardım yaptım ve birçok barınağa da mama bağışında bulundum. Bireysel olarak da sokak hayvanları için bağış yapmaya devam ediyorum.

– Biftek’ten sonra hayatına giren Murphy’den de bahsedelim. Nasıl tanıştınız? Yaşadığın travmadan sonra zor bir karar olmuştur. Hayatına etkileri nasıl oldu? 

Murphy ve Kürşad

Bir daha köpek almam diyordum. Yine kaybedersem korkusu çok yoğundu. Ama mucize gibi bir şey oldu 2017 Ekim ayında davanın ilk sonucu lehime kararla maddi tazminat çıktığı gün kız kardeşim Instagram’dan bir köpeğin fotoğrafını gönderdi.

Biftek’in siyahı gibiydi. Çok tatlıydı, sahiplendiriliyordu. Sakarya’da bir ormanda bulunmuştu. Görmeye gittik. Bütün sevimliliğiyle kalbimizi çaldı tabii. Eve dönerken yanımızdaydı ve hala da öyle.

Hayatımı büyük ölçüde yumuşatıyor. Üzgün olduğumda hissediyor sanki, özellikle bu karantina günlerinde evde onunla olmak gerçekten bana çok iyi hissettiriyor.

2,5 yıldır birlikteyiz. 1 yaşını doldurduğunda onu da kısırlaştırdık. Bu sefer çok dikkatli ve çok iyi bir veterinere gitmemize rağmen ameliyattan çıktığını görene kadar çok endişeli beklemiştim.

Şimdi ise hiçbir sorunumuz yok çok mutluyuz. Umarım çok uzun yıllar daha birbirimize arkadaşlık edeceğiz 🙂

Biftek Hanım’ı tanımak için Ölümsüz Köpekler bölümümüzde sahibi Kürşad Yıldırmak’ın hazırladığı anı sayfası için buraya tıklayabilirsiniz.

Exit mobile version