Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
“Pet shoplarda kedi ve köpek satışına yasak geliyor” peki sonra ne oluyor? • Patipedia
Site icon Patipedia

“Pet shoplarda kedi ve köpek satışına yasak geliyor” peki sonra ne oluyor?

“Pet shoplarda kedi ve köpek satışına yasak geliyor” haberi hayvan refahıyla ilgili yeni sorular gündeme getirecek gibi görünüyor. Tasarının umut vaad eden kısmı, hayvanların kolaylıkla terkedilemeyecek olmasının hedeflenmesi ve buna ceza getirecek olması. Ancak ilân edildiği kadarıyla bunun dışında pek akla yatan bir tarafı ne yazık ki yok. Göründüğü kadarıyla bu tasarı da kontrolsüz üretimin önüne geçemiyor ve “üretim” kavramını devam ettiriyor.

Haberde şöyle bir detay da göze çarpıyor:

“Kedi, köpek gibi hayvanlar ısı ve ışık dengesi olan üretim yerlerinde kalacak. Bu hayvanları almak isteyen kişiler, pet shop’lardaki kataloglardan seçim yapacak.”

Burada sözü geçen “üretim yerleri” kim tarafından kontrol edilecek, şartları nasıl olması öngörüldüğü şekilde korunacak?

Her hayvanın farklı ihtiyaçları kim tarafından belirlenecek ve sağlanacak?

Bu “üretim yerleri”ndeki hayvanlar ne kadar sıklıkta doğum yapacak, ırk standartları ve sağlıkları nasıl korunacak?

Bahsi geçen “ısı ve ışık dengesi”ne neye göre karar verilecek? Buradaki hayvanlar yapay seralarda mı yaşayacak?

Bu üretim yerlerini yıllardır petshopları “denetleyen” kişi ve kurumlar mı denetleyecek?

Köpek üretim çiftliği

Petshoplarda bulunan “kataloglardan hayvan seçimi” yapılacağı yazılmış. Bu “katalog”larda hayvanların enerji ihtiyaçları, bakım gereksinimleri, ırk özellikleri yazacak mı? Yazsa da “katalog”dan hayvan “satın alma”ya gelen kişiler bunları okuyacak mı? Terketmelere karşı yalnızca para cezası olmamalı, ÖNLEM alınmalı.

Kataloglarda kişi, estetik algısına göre “en güzel” olan hayvanı seçecek. Peki ya sonra? Çiş yaptı, koştu, oynadı, çok büyüdü, az gelişti, havladı…

İlgili yazı: “Sağlık garantili yavru” aslında ne anlama gelir?

Bir diğer konu da lojistik. İlk andan beri mezbaha çağrışımı yapan bu “üretim yeri”nden hayvanlar nasıl getirilerek yeni sahiplerine teslim edilecek? O yavru (ya da yetişkin) hayvan hangi şartlarda ulaşımı sağlanacak? Ya da kişiler katalogdan seçim yaptıktan sonra bu üretim yerlerine mi gidecekler?

Akla gelen bir soru da, petshoplarda kuş ve balık satışına yasak gelmemesi. Balıklar cam, kuşlar metal kafeslere mahkum kalmaya devam edebilecek. Kedi-köpek ve kuş-balık ayrımını neye göre yapıyor tasarıyı hazırlayanlar, bu da bir merak konusu.

Köpek üretim çiftliği

Bu tasarı, “meşhur” fakat kanunsuz ve insani olmayan üretim çiftliklerinin önünü açacak mı? Yıllardır hiçbir şekilde önlenememiş olan, içinde sayısız hayvan bulunan, hiç durmadan doğurtulan ve işleri bitince verilen, atılan, uyutulan hayvanların yeri bu tasarıda nerede?

Hayvan hakkı ve refahıyla ilgili yazılan tasarılarla ilgili çok umutluyuz, çünkü olmak zorundayız. Ancak ufak gibi görünen detaylar çok ciddi sorunlara yol açabiliyor bu nedenle yasa tasarıları hazırlanırken çok yönlü düşünmek ve adım atmak gerekiyor.

Exit mobile version