Cuma , Nisan 19 2024

Hayvan hakları hakkında konuşurken bunlara dikkat

Hayvan hakları, yaşam hakkı ihlâlleri, hayvanların dünyamızdaki durumu birçoğumuz için oldukça hassas bir konudur. Bu konuyla ilgili konuşurken duygularımız hatta hormonlarımız harekete geçer. Sirkler, hayvanat bahçeleri, yunus parkları gibi hayvanların tutsak edildiği ve sömürüldüğü yerlerin görüntüleri hangimizin aklından çıkıyor ki? Hâl böyle olunca, kimi zaman tepkilerimizi, ses tonumuzu ve kelimelerimizi kontrol etmekte güçlük çektiğimiz anlar oluyor.

Resim: Wikihow

Bu gibi durumlarda sükûnetimizi korumak ve fikir alışverişi yapabilmek için aklımıza gelmesi gereken birkaç konu var:

Bilimsel gerçekler

Hayvanlar acıyı hissedebilir ve duygusal varlıklardır. Bu gerçeğin bilimsel olarak kanıtlanması çok da eskilere dayanmıyor. Bu nedenle elimizde böyle bir reddedilemez gerçek varken, hayvanlara insan duyguları yükleyip ajite etmek yerine, bilimsel gerçeklikler üzerinden örnekler vermek herkes için daha ikna edici olacaktır.

Global bir sorun

Çoğu zaman konuşmalarda dikkati çeken bir nokta var: “Bu ülke böyle” -Hayır! Bu bahanenin arkasına saklanamayız. Hayvan refahı global bir sorundur ve tüm dünyayı ilgilendirir. Her coğrafyada hayvanlar farklı bir şekilde sömürülüyor, bu aslında yalnızca bir ülkenin değil, tüm insanlığın üzerine eğilmesi gereken bir konu.

Dinleyin ve saygı duyun

Resim: Wikihow

Bazen biriyle konuşurken “saçmalıyor” diye düşünebiliriz. Ancak bu çoğu zaman bir yorumun ötesine geçemez ve yapıcı bir eleştiri değildir. İnsanlarla konuşurken karşı tarafın sözünü kesmeden dinlemeli, onları anlamaya çalışmalı, görüşlerinden anlamlar ve yeni fikirler çıkarmaya çalışmalıyız.

Unutmayalım ki konuştuğumuz kişiler aslında yalnızca kendisini, bir kişiyi değil, onun gibi düşünen oldukça geniş bir kitleyi temsil eder. Bu kişilerin de görüşlerini almalı, yanlış bilinenlerin doğrularını anlatmak üzerine daha fazla çalışmalı ve doğruyu/gerçeği onların da anlayabileceği şekilde ifade etmeliyiz.

İlgili yazı: Bir Barınak Gönüllüsünün Mektubu

Unutmayın, kimse kendisini hor gören ya da kendisiyle aşağılayıcı bir dille konuşan birinin fikirlerini önemsemeyecektir.

Söyledikleriniz bilimsel gerçekler bile olsa!

Bunlara da göz atabilirsiniz

Görev başındaki köpeklere dikkat: Rehber köpekler ve görev köpeklerine yaklaşım

Hayatımızda ev ve aile köpeklerinin önemi çok büyük ve onlar hakkında birçok şeyi bildiğimizi var …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir