Perşembe , Mart 28 2024

Tasmasız bir köpek, tasmalı köpeğinize doğru gelirse ne yapmalısınız?

Birçok köpek sahibi tasma zorunluluğu kuralını ihlâl eder. Bu hem onlar, hem de çevredekiler için olumsuz bir durumdur ancak bunu asla kabul etmek istemezler. Tasmasız bir köpeğin başına gelebilecek birçok istenmeyen durum vardır; zehirli bir şey yemesi, trafiğin ortasına atlaması, başka bir köpeğin ya da insanın alanına aniden girmesi ve kazalara sebebiyet vermesi gibi. Bu kişiler ısrarla “bir şey olmaz” ya da “benimki bir şey yapmaz” der. Onlardan biriyle karşılaşmayan var mı?

Böyle bir durumla karşı karşıya geldiğinizde yapabileceğiniz birkaç şey var:

Sakin olun

Unutmayın ki köpekler sizin davranışlarınızdan etkilenirler. Öncelikle sakin olmalı, abartılı tepkiler verip durumu zorlaştırmamalısınız.

Köpeğinize başka köpeklerin yanında sakin olmayı öğrettiniz mi?

kopekle yuruyus
Foto: www.thelabradorsite.com

Öncelikle köpeğinizi sosyalleştirmiş olmanız bu tip durumlarda soğukkanlılığınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Bir köpek gördüğünde aşırı tepkiler vermiyor olması, böyle stresli bir durumda karşılaşıldığında her zaman işinize yarayacaktır.

Bunun yanında şunu da kabul etmemiz gerekiyor: Hiçbir köpek koşarak üstüne doğru gelen bir köpekten ilk başta hoşlanmayacaktır.

Ancak ne olursa olsun böyle bir durumda yaşanacak olumsuzlukta sorumluluk köpeğini tasmasız bırakan kişide olacaktır.

Yanınıza ödül taşıyın

Davetsiz bir misafirin dikkatini başka yöne çekmenin en kibar yolu, onu daha ilgi çekici bir şeye yönlendirmektir.

Size doğru koşan tasmasız bir köpeğin dikkatini dağıtmak için cebinizde taşıyacağınız lezzetli ödülü, köpeğin görebileceği şekilde uzağa doğru atın.

İlgili yazı: Köpeğiniz oyun mu oynuyor, yoksa oyun kavgaya mı dönüşüyor?

 Otomatik açılan şemsiyeler

Şemsiye tabii ki zarar verme amaçlı değil, ancak tehlike sezdiğiniz bir durumda iki köpek arasına bariyer olabilecek bir nesne olarak kullanılabilir, taşıması da kolaydır.

Karşıdaki köpeği aşırı korkutmak ya da canı acıtmak da agresyonu tetikleyebilir. Bu nedenle kontrollü olmanız önemlidir.

Koşmayın, köpeğinizi kucağınıza almadan önce iyi düşünün

Koşmak diğer köpeğin sizi kovalama isteğini arttıracaktır. Bu nedenle koşmadan uzaklaşmalısınız.

Köpeğinizi korumak için kucağınıza almaya karar vermeniz durumunda ise, diğer köpeğin dikkatini daha fazla çekeceğini unutmayın.

Biber gazı kullanımı ters etki yapabilir

Acil durumlar için yanınızda taşıdığınız biber gazı spreyleri, agresyonu şiddetlendirebilir.

Ayrıca rüzgâr gibi sebeplerle siz ya da köpeğiniz de maruz kalabilirsiniz. O nedenle eğer yanınızda böyle bir gaz taşıyorsanız, en son çare olarak kullanmayı düşünmelisiniz.

Diğer bir yandan işe yarayacağının garantisi de yoktur.

Ultrasonik köpek kovucu cihazlar

Ultrasonic-Anti-Bark-Aggressive-Barking-Stopper-Deterrent-Train-Dog-Pet-Repeller

Ultrasonik ses dalgası yayan köpek kovucular da taşıyor olabilirsiniz, ancak bilmeniz gerekir ki her köpekte işe yarayacağının garantisi bu cihazlarda da yoktur.

Yüksek ses çıkaran havalı korna gibi zararsız bir araç da temin edebilirsiniz. Ani sesler köpekleri şaşırtacak ve size zaman kazandıracaktır.

Ancak bunların hiçbiri acil durumlar dışında kullanılmamalıdır.

Unutmayın!

Kendini ya da köpeğini olası bir tehlikeden korumaya çalışan bir insan, tasmasız bıraktığınız köpeğinize istemeden de olsa zarar verebilir.

Risk almayın. Tasma takın!

Türk Ceza Kanunu madde 177 der ki; Hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması (1) Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Not: Bu yazıda yer alan yöntemlerin hiçbiri %100 garantili değildir.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir