Çarşamba , Mart 27 2024

Umudumuz Gençlikte: “Hayvanlar Yaşam Ortaklarımız”

Muş Fen Lisesi, ses getirecek bir kampanyaya imza attı. “Hayvanlar Yaşam Ortaklarımız” projesini onlardan dinledik.

Muş Fen Lisesi olarak harika bir projeye imza atıyorsunuz. Bu proje nasıl ortaya çıktı?

Geçen seneki başarımız üzerine bu sene de FLL adında uluslararası bir turnuvaya katılma kararı aldık. Her sene farklı bir konu belirlenen bu turnuvanın bu seneki konusu bizi çok ama çok sevindirdi, heyecanlandırdı. Bu seneki konu ” Hayvanlar Yaşam Ortaklarımız”. Bizim normalde de konuşup fikir paylaştığımız, çözüm bulmak istediğimiz bir konuydu. Bu yüzden geçen seneden çok daha hevesli ve istekli bir şekilde başladık. Turnuva için hayvanlarla alakalı herhangi bir proje olabilirdi fakat biz öncelikle yaşadığımız şehre odaklanmak istedik.

Muş’ta hayvanların durumu nasıl? Neler yapmayı planlıyorsunuz?

Yaşadığımız şehirde maalesef sokak hayvanlarına yardım etmek, hayvan sahiplenmek gibi kavramlar önemini büyük ölçüde yitirmiş durumdaydı. Önce şehrin belli bölgelerine yemek ve su odakları tasarlayıp yerleştirmeyi düşündük, fakat bunun için de insanların mama ve su yardımı yapması gerekecekti ve bu da bize biraz uzak bir ihtimal gibi geliyordu. Çünkü bizim şehrimizdeki insanlardan yardım istemekten önce onları bu konu hakkında bilinçlendirmemiz ve teşvik etmemiz gerekiyordu. Artık maddi imkanlarımız dahilinde pratik, ekonomik ve bir o kadar da etkileyici bir teşvik projesi düşünmeye başlamıştık. Ve grup arkadaşlarımızla bu bahsettiklerimin tam karşılığını bulmayı başardık. Grubumuzda bulunan herkesin içine sinmişti ve bir an önce barınaktaki hayvanların sahiplenmesine vesile olmak için can atıyorduk.kopek-kampanya-2

Uygulama aşamasında neler yaşadınız?

Öncelikle ilimizdeki barınağı ziyaret ettik, oradaki hayvanlarla zaman geçirdik, onlar hakkında bilgiler aldık. Barınaktaki hayvanların fotoğraflarını çektik ve bir reklamcı ile anlaşıp fotoğrafları büyütüp baskı aldık. Daha sonra tamamen kendi imkanlarımızla o fotoğraflara göre mukavva kesip, fotoğrafları o mukavvalara yapıştırdık. Ve sevimli figürlerimizi konuşma balonlarıyla konuşturduk.

“Üşüyorum ve karnım çok aç”, “Sıcak bir yuvaya ihtiyacım var”, “Sevgimi kazanmak için para ödemene gerek yok”, “Bir dost ister misin?” gibi. Daha sonra insanların o hayvan hakkındaki tüm bilgilere erişebilmesi ve yuva olmak için barınakla iletişime geçebilmesi için bir karekod sistemi geliştirdik. Ve bu kodu da maketlerin üzerine yerleştirdik. Artık insanlar akıllı telefon aracılığıyla o hayvan hakkındaki tüm bilgilere bir tuşla ulaşabilecekti.

Bunları yerleştirmek için nereleri seçtiniz?

Şehrimizdeki birkaç mobilya mağazasıyla görüşüp maketlerimizi koltuk grubu, kanepe gibi mobilyaların önüne yerleştirdik. Bu yöntemin insanlara evlerinde bir hayvanla yaşamının, o hayvanın ortamı nasıl sıcak hale getirdiğini göstermenin harika bir yolu olacağını düşünmüştük ve gördüğümüz manzara, mağazadan aldığımız tepki karşısında başardığımızı anladık.

Proje başarıya ulaştı mı sizce? Yaşadığınız zorluklar neler?

Yaşadığımız şehrin olanakları dahilinde projemiz tam anlamıyla amacına ulaştı diyemiyoruz. Çünkü istediğimiz sonucu elde edemedik. Tek isteğimiz insanların bu projeyi tanıması ve daha çok hayvanın sıcak bir yuvaya kavuşması.

Size destek olmak isteyenler ne yapabilir?

Sizden istediğimiz şey, bu projeyi insanlara duyurmak adına yardım etmeniz.

İletişim e-posta: [email protected]

Barınaktaki hayvanların sesi olun!

mus-barinak

 

Bunlara da göz atabilirsiniz

Umudumuz Gençlikte | Etkinlik: Sokak Hayvanları Konferansı

Özyeğin Üniversitesi Doğal Yaşamı Koruma Kulübü, sokak hayvanları ve insan ilişkilerinin, alanında uzman kişiler tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir