Site icon Patipedia

Umudumuz Gençlikte: Hacettepe Üniversitesi ve HAYDOK

HAYDOK Hacettepe Üniversitesi  kampüslerindeki  kampüs hayvanlarının barınma, beslenme, bakım, tedavi ve sahiplendirme gibi ihtiyaçlarından sorumlu, aynı zamanda kampüs (sokak) hayvanları ve doğa için çeşitli etkinlikler düzenleyen ve bunun yanı sıra ülke genelinde sokak hayvanlarıyla ilgili bireysel veya ortak çalışmalar yürüten, gönüllülük esasına dayalı bir topluluktur.

Ne zaman kuruldu?

Resmi olarak 2010 yılında kurulmuş olan topluluğumuzun kuruluş amaçlarından en  önemlisi 2008 yılında Beytepe Kampüsü’nde  yapılan zehirlemedir. Kampüs içindeki köpek popülasyonunu yok etmek  amaçlı yapılmış olan bu zehirleme sebebiyle  maalesef  tilki, kirpi, kuş ve kedi gibi kampüsümüzde yaşayan diğer hayvanlar da telef olmuşlardır. Üstelik yapılan zehirlemeden sonra kampüse yeni köpekler gelmiş, popülasyon tekrar artmıştır. Bu son derece zalimce ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olan yönteme, yani ‘kökten çözüme’ başvurulmasının temel kaynağı ise belediyelerin (yerel yönetimlerin) görevlerini yasaya uygun şekilde yapmamaları ve üniversite yönetimine yapılan şikayetlerdir. Topluluğumuz, üniversitemizde yapılan bu yaşam hakkı ihlâline karşı durmak amacıyla kurulmuştur.

Hayvan Hakları ve Doğayı Koruma Topluluğu, faaliyet alanı çok geniş olan ve her açıdan sorumluluk almayı gerektiren bir gruptur. Yaygın tabirle, sadece “hayvansever” olarak bu ulvi sorumluluğun üstesinden gelmek maalesef yeterli olmamaktadır. Konu üzerinde etraflıca düşündüğümüzde, kendimizi, daha geniş kapsamlı düşünen ve doğanın bir parçası olarak gören bireyler olarak “yaşam hakkı savunucusu” olarak tanımlamamız daha doğru olacaktır. Etrafımızı gözlemlediğimizde, birçok insanın, kendisini, “hayvansever” olarak tanımlayabildiğini görebiliriz. Ancak, söz konusu bir hak savunmaksa, mücadele etmeyi göze almak gerekmektedir.

Kampüs içerisinde barınamayacak durumda olan (kronik bir hastalığa sahip, ürkek, engelli vb. hayvanlar), yuva bekleyen, parazit ve aşı uygulamaları sonrasında kastrasyon (kısırlaştırma) operasyonu amacıyla yeterli erişkinliğe gelmesi için serbest bırakamadığımız ve hastalık, yaralanma gibi sebeplerden ilaç tedavisi için koruma altına aldığımız ve günlük bakımlarıyla ilgilendiğimiz hayvanları barındırdığımız alana “Padok” denir. Padok, orman içinde bulunan ve zehirleme döneminde yakalama amaçlı kullanılmış ama topluluğumuzun kuruluşuyla birlikte bahsettiğimiz amaçlar doğrultusunda kullanmaya başladığımız tellerle çevrili bir alandır. Belirtmek isteriz ki Padok kesinlikle bir barınak değildir.

Neler Yapıyoruz?

Besleme, Veteriner  İşleri, Etkinlik, Yapı İşleri, Vegan–Vejetaryen, Doğayı Koruma ve Üyelik Geliştirme olmak üzere 7 departmanımız bulunmaktadır.   Departmanlarımız kampüs hayvanlarına en verimli şekilde yardım edebilmek için sürekli iletişimde kalıp iş bölümü yapar.

Kampüs içerisindeki kedi ve köpek sayısının her birinin 80-100 arasında değişmesi ve dışarıdan insanların kampüse hayvan terk etmesi,  hayvan popülasyonunu her geçen gün artırmaktadır. Topluluk olarak her hayvanın beslenmesi için elimizden geleni yapmamıza rağmen bu popülasyon artışı bizleri besleme ve diğer konularda zaman zaman zorlamaktadır.

Okulumuzdan ödenek almamıza rağmen klinik ve mama masrafları fazla olduğu için ödemekte zorlanıyoruz. Üyelerimizden aylık toplanan aidatlar, gelen bağışlar, belirli aralıklarla yaptığımız kermesler ve Hacettepe Üniversitesi Rock Topluluğu desteğiyle düzenlediğimiz PatiRock ile giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz.

HAYDOK İLETİŞİM BİLGİLERİ

Önemle belirtmek isteriz ki, prensip olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde olmayan kişi ve kurumlardan maddi destek kabul etmiyoruz ancak mama bağışında bulunmak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin. Bunun yanı sıra sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız ilanları paylaşarak daha çok kişiye ulaşmamızı sağlayabilir ve bizlere yardımcı olabilirsiniz.

Exit mobile version