Perşembe , Nisan 25 2024

Umudumuz Gençlikte: Hacettepe Üniversitesi ve HAYDOK

HAYDOK Hacettepe Üniversitesi  kampüslerindeki  kampüs hayvanlarının barınma, beslenme, bakım, tedavi ve sahiplendirme gibi ihtiyaçlarından sorumlu, aynı zamanda kampüs (sokak) hayvanları ve doğa için çeşitli etkinlikler düzenleyen ve bunun yanı sıra ülke genelinde sokak hayvanlarıyla ilgili bireysel veya ortak çalışmalar yürüten, gönüllülük esasına dayalı bir topluluktur.

Ne zaman kuruldu?

Resmi olarak 2010 yılında kurulmuş olan topluluğumuzun kuruluş amaçlarından en  önemlisi 2008 yılında Beytepe Kampüsü’nde  yapılan zehirlemedir. Kampüs içindeki köpek popülasyonunu yok etmek  amaçlı yapılmış olan bu zehirleme sebebiyle  maalesef  tilki, kirpi, kuş ve kedi gibi kampüsümüzde yaşayan diğer hayvanlar da telef olmuşlardır. Üstelik yapılan zehirlemeden sonra kampüse yeni köpekler gelmiş, popülasyon tekrar artmıştır. Bu son derece zalimce ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olan yönteme, yani ‘kökten çözüme’ başvurulmasının temel kaynağı ise belediyelerin (yerel yönetimlerin) görevlerini yasaya uygun şekilde yapmamaları ve üniversite yönetimine yapılan şikayetlerdir. Topluluğumuz, üniversitemizde yapılan bu yaşam hakkı ihlâline karşı durmak amacıyla kurulmuştur.

Hayvan Hakları ve Doğayı Koruma Topluluğu, faaliyet alanı çok geniş olan ve her açıdan sorumluluk almayı gerektiren bir gruptur. Yaygın tabirle, sadece “hayvansever” olarak bu ulvi sorumluluğun üstesinden gelmek maalesef yeterli olmamaktadır. Konu üzerinde etraflıca düşündüğümüzde, kendimizi, daha geniş kapsamlı düşünen ve doğanın bir parçası olarak gören bireyler olarak “yaşam hakkı savunucusu” olarak tanımlamamız daha doğru olacaktır. Etrafımızı gözlemlediğimizde, birçok insanın, kendisini, “hayvansever” olarak tanımlayabildiğini görebiliriz. Ancak, söz konusu bir hak savunmaksa, mücadele etmeyi göze almak gerekmektedir.

Kampüs içerisinde barınamayacak durumda olan (kronik bir hastalığa sahip, ürkek, engelli vb. hayvanlar), yuva bekleyen, parazit ve aşı uygulamaları sonrasında kastrasyon (kısırlaştırma) operasyonu amacıyla yeterli erişkinliğe gelmesi için serbest bırakamadığımız ve hastalık, yaralanma gibi sebeplerden ilaç tedavisi için koruma altına aldığımız ve günlük bakımlarıyla ilgilendiğimiz hayvanları barındırdığımız alana “Padok” denir. Padok, orman içinde bulunan ve zehirleme döneminde yakalama amaçlı kullanılmış ama topluluğumuzun kuruluşuyla birlikte bahsettiğimiz amaçlar doğrultusunda kullanmaya başladığımız tellerle çevrili bir alandır. Belirtmek isteriz ki Padok kesinlikle bir barınak değildir.

Neler Yapıyoruz?

Besleme, Veteriner  İşleri, Etkinlik, Yapı İşleri, Vegan–Vejetaryen, Doğayı Koruma ve Üyelik Geliştirme olmak üzere 7 departmanımız bulunmaktadır.   Departmanlarımız kampüs hayvanlarına en verimli şekilde yardım edebilmek için sürekli iletişimde kalıp iş bölümü yapar.

  • Besleme departmanı topluluğumuzun en önemli faaliyet alanıdır. Kampüs hayvanlarının düzenli beslenmesini amaçlar. Kampüs içindeki köpek sayısına yetecek miktarda kuru mama masrafını karşılayamadığımız için köpeklerimize sadece tatil dönemlerinde takviye amacıyla kuru mama kullanılır. Bunun dışında günlük beslenmeleri yemekhaneden toplanan artık yemekler ile düzenli olarak yapılmaktadır. Topluluğun bütün aktif üyeleri organize olarak her gün minimum 4-5 kişilik bir ekiple yemekhaneden topladıkları yemekleri kampüs içindeki köpek besleme noktalarına bırakmaktadır.  Besleme noktalarımız Padok başta olmak üzere kampüs sürülerinin bulunduğu bölgelerdir. Bu bölgelere yemek ve su bırakılmasının yanı sıra her biriyle birebir ilgilenilmektedir.  Kedi beslemelerimiz ise yıl boyu kuru mamayla ve kampüs içindeki kedi popülasyonunun fazla olduğu noktalarda yapılmaktadır.

Kampüs içerisindeki kedi ve köpek sayısının her birinin 80-100 arasında değişmesi ve dışarıdan insanların kampüse hayvan terk etmesi,  hayvan popülasyonunu her geçen gün artırmaktadır. Topluluk olarak her hayvanın beslenmesi için elimizden geleni yapmamıza rağmen bu popülasyon artışı bizleri besleme ve diğer konularda zaman zaman zorlamaktadır.

  • Veterinerlik departmanı kampüs hayvanlarımızın klinik tedavileriyle ilgilenir. Sosyal medya hesaplarımızla oluşturduğumuz geniş iletişim ağı sayesinde kampüsün herhangi bir noktasında yaralı bir hayvan görüldüğünde ilk olarak biz haberdar olmaktayız. Departmanımız sadece acil durumlarla değil; kısırlaştırma, aşılama ve düzenli sağlık kontrolleriyle de ilgilenir. Birlikte çalıştığımız Animallife Veteriner Kliniği ve Batıkent Veteriner Kliniği kampüsümüze gelmekte ve hayvanların sağlık kontrollerini düzenli aralıklarla yapmaktadır. Topluluk olarak 2008 zehirlenmesi sonrası kampüs hayvanlarının popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla kısırlaştırmayı destekliyoruz. Kısırlaştırma karşıtı görüşler olsa da meme tümörü, yumurtalık ve rahim kanseri risklerini elimine etmek veya azaltmak, testis kanseri riskini ortadan kaldırıp prostata ilişkin hastalıklarda büyük ölçüde azalma sağlamak ve kontrolsüz üremenin önüne geçme amacıyla kısırlaştırma yapmaktayız.

Okulumuzdan ödenek almamıza rağmen klinik ve mama masrafları fazla olduğu için ödemekte zorlanıyoruz. Üyelerimizden aylık toplanan aidatlar, gelen bağışlar, belirli aralıklarla yaptığımız kermesler ve Hacettepe Üniversitesi Rock Topluluğu desteğiyle düzenlediğimiz PatiRock ile giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz.

  • Etkinlik departmanımızın faaliyetleri sayısı gittikçe artan üyelerimizin kaynaşmasını sağlamak, ulaşabildiğimiz herkese ulaşıp topluluk ve hayvanlar hakkında bilinçlenmelerini sağlamak ve en önemlisi masraflarımızı karşılamak için gelir getirebilecek her türlü etkinliği organize etmektir. Yaptığımız etkinlikler; Kermes, PatiRock, Vegan-Vejetaryen Piknik, Dernek/Barınak Ziyaretleri, İlk Yardım Eğitimi, Hayvan davranışlarına dair seminerler, Padok ve kampüs geneli mıntıka temizliği, Kamp, Ağaç dikme, Vegan film gösterimleri ve sunumlar, Kedi-köpek kulübesi ve Kuş evi yapımı, Tişört boyama, Kaynaşma etkinlikleri ve kampüs içerisinde açtığımız stantlardır.
  • Yapı işleri departmanı genel olarak kampüs hayvanlarımızın barınmasıyla ilgili çalışmalar yapar. Departmanımız kampüs genelinde kedi ve kuş evleri, köpek kulübesi, padok üzerine kar ve yağmurdan korunmak için çatı, hasar gören tellerin onarılması, kulübelerin içine sıcak tutma amaçlı malzemelerin yerleştirilmesi ve toprak üzerine çakıl taşı döşeme gibi insan gücüne ihtiyaç duyan faaliyetleri organize eder ve yapımıyla birebir ilgilenir. Yapı işleri departmanının insan gücüne ve maddiyata dayalı olması bizleri dönem dönem zorlamaktadır.
  • Vegan-Vejetaryen departmanımız bu konularda insanları bilinçlendirmeyi amaçlar. Film ve belgesel gösterimleri organize ederek veya birebir iletişim kurularak bilgilendirme yapılır. Aynı zamanda yaptığımız kermeslerde satılan tüm yiyecekler vegan veya
  • Doğayı koruma departmanı, kampüsümüz orman içinde bulunduğu için büyük önem taşır. Kampüs geneli temizlik ve ağaç dikme gibi etkinliklerimizi organize eder. Topluluk olarak kampüs hayvanları ve ulaşabildiğimiz sokak hayvanlarına yardım etmenin yanı sıra içinde bulunduğumuz doğal çevreyi korumak ve daha yaşanılabilir kılmak için elimizden geleni yapıyoruz.
  • Üye geliştirme departmanımız dönem boyunca bize ulaşan hayvansever bireylerle iletişim kurarak topluluğumuzun amacı, ilerleyişi ve yapısı hakkında bilgi verir. Yeni üyeleri ilgi alanlarına göre departmanlara yerleştirir. Ancak bizler yazılı olmayan bir prensip çerçevesinde bütün aktif üyelerimizden besleme departmanıyla başlamalarını istiyoruz.

HAYDOK İLETİŞİM BİLGİLERİ

Önemle belirtmek isteriz ki, prensip olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde olmayan kişi ve kurumlardan maddi destek kabul etmiyoruz ancak mama bağışında bulunmak isterseniz lütfen bizimle iletişime geçin. Bunun yanı sıra sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız ilanları paylaşarak daha çok kişiye ulaşmamızı sağlayabilir ve bizlere yardımcı olabilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Umudumuz Gençlikte | Etkinlik: Sokak Hayvanları Konferansı

Özyeğin Üniversitesi Doğal Yaşamı Koruma Kulübü, sokak hayvanları ve insan ilişkilerinin, alanında uzman kişiler tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir