Soğuk hava ve iç mekan ısıtma yöntemlerimiz insanların ciltlerinde kuruluğuna neden olabildiği gibi, köpeklerin deri ve tüylerine de aynı şekilde etki edebilir. Kış aylarında da köpeğinizin deri ve tüy sağlığı için yapabileceğiniz bir şeyler elbette var.Genel olarak kuru deri ve tüylerin sebebi şunlardır:
- Yeterince tüy bakımı yapılmaması
- Gereğinden az ya da fazla yıkanması
- Beslenmesindeki eksiklikler
- Sorunun altında yatan sağlık sorunları
Köpeğinizin tüyleri yukarıdaki bir veya birkaç sebepten dolayı kötü durumdaysa, kış soğukları ve düşük nem bu sorunu arttıracaktır.
Mevsimsel sorunlara geçit vermemek için, deri ve tüy bakımını yılın her döneminde optimum düzeyde sağlamanız gerekiyor.
İlgili yazı: Kedi ve köpeklerde Piyoderma
Tüy bakımı ölü deri ve tüylerden arındırır
Köpeğinizin tüy bakımı düzenli yapılmadığında, yani düzenli taranmadığında derisi pul pul dökülebilir. Bu özellikle çift kürklü (double-coated) köpekler için geçerlidir, çünkü uzun ve kalın tüyler bu deri parçalarını içinde daha çok tutar.
Banyo zamanını köpeğinizin derisi ve kürkü belirlemeli
Çok sık ya da çok nadir yapılan banyo da köpeklerde deri sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle her köpek için “şu kadar zamanda bir yıkanmalı” demek doğru olmaz. Her deri ve tüy tipinin ve her köpeğin bünyesinin farklı ihtiyaçları vardır, bunu gözlemleyerek kendiniz keşfetmelisiniz. Zorlanıyorsanız veteriner hekiminize danışmanız doğru olacaktır.
Kuru bir iklimde yaşıyorsanız köpeğinizin banyoya daha az ihtiyacı olabilir. Nem arttıkça deri iritasyonlarının arttığı ise bilinen bir gerçektir. Bu nedenle kuru iklimli bölgelerde yaşayanlara kıyasla daha sık yıkanmaları gerekebilir.
Şampuan seçimi
Köpekler için özel olarak üretilmiş, organik şampuanlar tercih edilmelidir. Köpeğinizin deri ve tüylerine göre kremli, kremsiz, anti-alerjik seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
İnsanlar için üretilen şampuanların Ph değerleri köpekler için uygun değildir.
Omega-3 yağ asidi eksiği olabilir mi?
Köpeğinizin ihtiyacı olan omega-3 yağ asitlerinin eksikliği deri kurumasına yol açabilir. Omega-3 kedi ve köpeklerin tüm vücudu için önemli bir ihtiyaçtır. Birçok endüstriyel kuru maması çok yüksek ısıda üretilir, bu da omega-3 gibi sağlıklı fakat ışığa ve ısıya duyarlı yağ asitlerinin yok olmasına sebep olur. Yani köpeğiniz yeterli besini kuru mamadan alamıyor olabilir. Aynı şekilde kendi yaptığınız yemeklerle besliyorsanız, bunların eksik olması yine muhtemeldir. Veteriner hekiminize danışarak bunların dışardan alınması için Hindistan cevizi, somon gibi bir kaynak görüşebilirsiniz.
Omega-6 da omega-3 kadar gereklidir. Genelde köpek mamaları omega-6 açısından zengin olabildiği için zeytinyağı gibi dışardan alınan ek gıdalar beslenmede dengesizliğe yol açabilir. Kaşıntı yapacak kadar! Veterinerinize danışarak balıkyağı kullanmayı deneyebilirsiniz.
İlgili yazı: Köpeklerde burun kuruması ve nedenleri
Başka bir sağlık sorunu olabilir mi?
Deride kuruluk, başka bir sağlık sorununun göstergesi olabilir. Tiroid, metabolizma düzensizlikleri kontrol edilmelidir.
Deride iltihaplanmalar da kaşıntıya sebep olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar, mantarlar, parazitler kaşıntıyla kendini gösteren sağlık sorunlarıdır.
Sizin de köpeğinizin derisinde kuruluk problemi varsa, veterinerinizle ortak çalışarak sorunun kaynağını bulmalısınız. Teşhis ile birlikte yeniden sağlıklı bir deri ve kürke sahip olmasını sağlamak sizin elinizde.
Kaynak: I