Cuma , Nisan 19 2024

Köpek davranış ve sağlığı için az bilinen bir yöntem: TTouch

“Tellington TTouch”, kısaca “TTouch” olarak bilinen teknik, köpeklerin sağlık ve davranışla ilgili çeşitli sorunlarının üstesinden gelmek için ortaya çıkmış özel bir yöntemdir. Yaklaşık 30 yıl önce Linda Tellington Jones tarafından geliştirilen ve dünyanın dört bir yanında köpek eğitmenleri, barınak çalışanları, veterinerler, köpek davranış uzmanları ve köpek aileleri tarafından kullanılmaktadır.

TTouch, duruş ve davranış arasındaki bağın önemini gözönüne alarak, çeşitli egzersizler ve âletler kullanarak gerginliği atmayı, dolayısıyla da sakinlik ve refah hissinin pekişmesini sağlar. Bu da, köpeklerin kendilerine olan güvenlerinin ve iradelerinin gelişmesini, ve genellikle kaygılı/korkulu olan içgüdüsel tepkilerinin üstesinden gelmelerini sağlar.

Örneğin, sese hassasiyeti olan ya da ses fobisi olan bir köpeğin, TTouch tekniğine göre, genellikle arka ayak ve kuyruk bölgesinde gerginlik olduğu ve patilerinin etrafına veya arasına dokunulmasından çoğu zaman hoşlanmadığı anlaşılmıştır. Bacaklarının alt kısmı, patileri ve kulaklarının içi soğuk olabilir.

Vücuda müdahale etmeyen TTouch hareketleri ile, kan akışı düzenlenip soğuk alanlar ısıtılır ve sıkılaşmış kaslar gevşetilir. Bu yapılan egzersizlerle köpekte sakinlik teşvik edilir ve köpeğin patileri ile kontağa geçildiğindeki olacaklar ile beklentileri değişir.

Kulak üzerinde yapılan egzersizler köpeğin kalp atışının ve nefes almasının yavaşlamasına yardımcı olur ve vücudu saran bezler ya da tişört giydirmek, sese hassasiyeti olan bir köpeğe güven hissi sağlar.

Davranışlar genelde birbirine bağlıdır. Vücudunda bu kadar gerginlik hisseden bir köpek genelde değişik durumlarda terdirgin olur; yabancı insanlardan çekinir ve araba yolculuklarında rahatsız olur. TTouch yöntemiyle hayatın her alanında kendine olan güveni artar.

Genel varsayımın aksine, ürkek veya reaktif bir köpeğe dokunmak onu ödüllendirerek bu davranışının pekişmesini sağlamaz. Tam tersine, bu tepkilerin değişmesini sağlar. Tellington Touch ile yer etmiş davranış kalıpları kısa zaman içinde değiştirebilir, köpeğin sinir sistemi üzerinde etkili bir değişim görülebilir ve verdiği tepkiler olumlu bir şekilde değişebilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Ailede ve sosyal hayatta köpeklerin yeri

TTouch yönteminde, gözlem yapmanın önemi çok büyüktür. Bu yöntemi uygulayanlar, köpeğin uyarıcıya tepkisini, vücudunun duruşunu, dengesini, hareketini, kas gelişmini, kalp atış hızını, nefes almasını ve tüylerinin görünümünü not alırlar.

Vücuttaki işi değişimlerini, tüy görünümündeki değişiklikleri, kuyruk, kulaklar, bacaklardaki gerginlik ve derinin duruşunu hissederler. Köpeğin vücut ile kontağa geçildiğindeki davranışlarını da ayrıca not ederler ve yapılan egzersizler sırasında değişen durumlara adapte olup olamadıklarına bakarlar. Buradaki amaç, köpeğin egzersizlerin ne kadarını yapabildiği üzerine odaklanmaktadır (yapamadığı değil) ve köpek kendini savunma veya reaksiyon gösterme eşiğine ulaşmadan bu egzersizleri yapabilmektir.

Image result

Vücut Çalışmaları

TTouch yönteminde, vücut çalışmalarında üç çeşit hareket vardır: Daireler, kaldırmalar ve kaydırmalar. Bunlar hafif basınç uygulayarak yapılan dokunuşlar ve vuruşlardan oluşur. Amaç, köpeğin zihin-beden farkındalığını arttırmak, köpeğe yeni deneyimler ve bilgiler vererek sinir sisteminin duyusal yönlerini harekete geçirmektir.

TTouch tekniğinin temel taşı dairesel dokunuşlardır. Parmaklar ve eller köpeğin derisine tam ve dörtte bir daireler çizer ve genellikle saat yönünde yapılır.

Kaldırmalar için, nazikçe köpeğin derisi kaldırılır ve yavaşça dinlenme pozisyonuna bırakılır. Kaldırmalar genellikle ayaklar, omuzlar, butlarda kullanılır ve gerginleşmiş kasların rahatlamasını sağlar. Tek başına ya da dairesel TTouch ile kullanılabilir.

Kaydırmalar ise yumuşak hareketlerdir ve genelde bir uçtan diğer bir uca sıvazlanarak yapılır. Örneğin kulak için, bir uçtan diğer uca yapılır. Stresin azalmasını ve gerginliğin atılmasını sağlar.

TTouch uygulayan kişinin ellerinin pozisyonu ve kullandığı basınç köpekten köpeğe değişir, ve köpeğin kendisine dokunulduğundaki verdiği tepkiye göre adapte edilir. Mesela ürkek ve savunma odaklı köpekler ancak elin tersinin kullanılmasını daha az tehditkâr bulur ve vücudunda omuz bölgesinin dokunulmasını tolere eder.

Tellington Touch köpek ve koruyucusu arasında güvenin oluşmasını ve gelişmesini sağlar.

Zemin Egzersizleri

Yere dizilmiş direklerin etrafından ve hafif yükseklikteki tahtalardan köpeğe öncülük ederek geçirtmek, ileri geri hareketler yaptırmak ve değişik yapılar üzerinde bunları yapmak, köpeğin iç algısının, odağının ve dengesinin gelişmesini sağlar.

Yavaş ve dikkatlice yapılan zemin egzersizleri köpeğin yerleşmesini ve kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenmesini sağlar. Aynı zamanda köpeğin esnekliğini ve yürüyüş biçimini geliştirir. Fiziksel, duygusal ve zihinsel egzersizler birbirleri ile ilişki içindedir ve zemin egzersizleri bunların bir arada yapılmasına olanak verir. Özellikle az egzersiz yapan köpekler ve kayışta tepki gösteren köpekler için bu egzersizler belirgin bir davranışsal değişim sağlar. İnsan kontağını tolere edemeyen köpekler için de, bu tip egzersizler iyi bir başlangıç noktası olabilir.

TTouch tekniğinin yardımcı olduğu konular

  • Havlama ve kemirme sorunları
  • Tasmada çekiştirme
  • Sürekli üste atlama
  • Agresyon
  • Aşırı korku ya da çekingenlik
  • Taranmaya direnme
  • Aşırı heyecan
  • Araba tutması
  • Yaşlılıkla gelen sorunlar

Kaynak: I

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir