Perşembe , Nisan 18 2024

Kedilerde Şeker Hastalığı (Diyabet): Belirtiler, Teşhis, Tedavi

Kedilerde şeker hastalığı yani diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

Tedavi edilmediğinde kilo ve iştah kaybı, kusma, dehidrasyon, depresyon, motor hareketlerde bozukluk, koma ve ölüme kadar ilerleyebilmektedir.

Kedilerde şeker hastalığı ne sıklıkta görülür?

Tam olarak bilinmese de, kedi nüfusunun yaklaşık %0,5 ile %2’sinde görülmektedir. Bu rakamlar yalnızca teşhis konan hastaları içermektedir.

Kedilerde şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Çok susama, su içmede artış
  • Çiş yapmada artış
  • Ani kilo değişiklikleri
  • Kusma

Teşhis koyarken nelere dikkat edilmelidir?

Klinik bulguların yanında hastanın genel durumu da incelenerek kesin teşhis konulmalıdır. Bunun için idrar ve kan testi yapılması gerekir.

Örneğin, Hipoglisemi (kanda yüksek glikoz) ve Glikozüri (idrarda glikoz) bulgusu varsa, bu genellikle şeker hastalığı anlamına gelir ancak unutulmamalıdır ki bunlar aşırı stres durumunda da görülebilir. Veteriner hekim kesin teşhisten şüpheliyse, biraz bekleyip testleri ileri bir tarihte tekrarlamayı önerebilir. (ICatCare)

Tedavisi nasıl yapılır?

Beslenme (diyet) oldukça önemlidir. Şeker hastalıklarında düşük karbonhidratlı beslenme biçimi önerilir. Tedavi insülin terapisi ile yapılır. Herhangi bir nedenle hastaya insülin verilemediği durumlarda farklı ilaçlar da mevcuttur. Kan ve idrar testleri, fiziksel muayene, davranışlar işaretler değerlendirilerek tedavi programı oluşturulur. Veteriner hekimle beraber düzenli bir tedavi ve takip dönemi başlar.

İlgili yazı: Kedim neden benimle uyuyor?

Her gün kan tahlili yapıp, kediye iğne yapmam gerekecek mi?

Genellikle bu testler düzenli aralıklarla veteriner hekim tarafından yapılır. Tabii isterseniz kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak insanlar bu süreçten genellikle korkarlar ve veterinere gitmeyi tercih ederler. Bu konuya da veteriner hekimle beraber karar verilmelidir.

Erken teşhiste iyileşme şansı var mı?

Şeker hastalığı genellikle tamamen tedavi edilememektedir. Tedavi erken başlanarak kan şekerini kontrol altına alıp, sağlıklı bir beslenme programı uygulandığında vücut daha iyi bir hâle gelir ve şeker hastalığı duraksama yani ataksız döneme geçebilir. Bu dönem aylarca, hatta yıllarca bile sürebilir. Ancak şeker hastalığı iyileştirilebilen değil kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.

Düzgün beslenme ve obeziteden kaçınarak kedileri şeker hastalığından koruyabilir miyiz?

Bu konuda bilimsel bir çalışma yapılmadığı için kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak obezitenin ciddi bir risk faktörü olduğu ve düşük karbonhidratlı beslenmenin kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğu söylenebilir. Bazı kedi ırkları bu hastalığa daha sık yakalandığı için genetik faktörün olduğunu söylemek de mümkün.

Hazır mama yerine evde kendim yemek yapsam daha faydalı olur mu?

Eğer kendiniz yemek hazırlamayı düşünüyorsanız, dengeli bir beslenme uygulamanız çok zordur. Kedilerin ihtiyacı olan tüm amino asitleri vs. karşılamak durumundasınız. Kedilerin besin ihtiyaçları köpeklerden de insanlardan da farklıdır. Bu yüzden ne yaptığınızı iyi biliyor olmalısınız.

Şeker hastalığı kedilerin ömrünü kısaltır mı?

Enfeksiyonlar, periferik sinir hastalıkları ve diğer sorunlarla birlikte görüldüğünü düşünürsek bu mümkün. Eğer hastalık doğru kontrol edilmezse çok ciddi durumlar oluşabilir. Bunun yanısıra şeker hastası olmasına rağmen uzun yıllar yaşayan kediler de mevcut. Önemli olan hayat boyu sürecek olan günlük bakımı sağlamaktır.

Kaynak: Pets – WebMD
Yazar: Sandy Eckstein
Gözden geçiren: Audrey Cook, BVM&S (Veteriner Hekim)

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir