Perşembe , Mart 28 2024

Köpeklerde burun kuruması ve nedenleri

Çoğumuz köpeğimizin burnu çok kuru, çok ıslak, çok sıcak, çok soğuk olduğunda endişeleniriz. Kabul edelim: Onunla ilgili bir değişiklik olduğunda hemen panikliyoruz! Köpeklerde burun kuruması ve nedenlerini bu yazıda bulacaksınız.

Köpeğinizin burnunun kurumasıyla ilgili endişelenmeniz gereken durumlar tabii ki var, ancak her burnu kuru olduğunda korkmanıza da gerek yok. Böyle bir durumda kurumanın altında yatan nedeni araştırmanızda fayda var; örneğin alerji veya tahriş edici bir madde..

Köpeklerin burunları neden kurur?

Burun uykuda doğal olarak kurur: Köpekler uyurken normalde yaladıkları burunları kuru kalır ve bunda endişelenecek bir şey yoktur. Uyandıktan 10 dakika sonra normale dönecektir. Köpeklerin en güçlü duyu organları koku almaya yarayan burunlarıdır, ve nemli olması bu yeteneklerini arttırır.

Kalorifere çok yakınsa ya da hava çok sıcaksa/soğuksa: Kış günlerinde köpekler ısıtıcıların yanında uyumaya bayılır. Ancak bu tip cihazların yanında uyumaları burunlarını kurutur hatta çatlatır. Çok soğuk ya da çok sıcak havada burun kurumasına ve çatlaklarına rastlanabilmektedir.

İlgili yazı: Köpeklerin gözündeki çapaklanmanın tehlike işareti olduğu 5 durum

Bir şeye alerjisi olabilir: İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de alerjik olanların burunları kurur. Veteriner hekiminizle alerjiler konusunda görüşebilirsiniz. Alerji tedavisi kuru burnunu da rahatlatabilir. Deri hastalıkları konusunda araştırma yapılması gerekebilir.

Burun plastik su/mama kabından irrite olmuş olabilir: Köpeklerin çoğu plastik kaplara karşı hassastır. Köpeğinizin yakın çevresinden plastik ya da güvenilir olmayan malzemeden yapılmış oyuncak vs. kaldırmalısınız.

Belki de güneş yanığıdır: Evet köpeklerin burunları da güneşten yanabiliyor. Gerekiyorsa insan bebekler için üretilen güneş koruma kremlerinden sürebilirsiniz.

Yeteri kadar su içiyor mu?: Köpekler yeteri kadar sıvı tüketmediklerinde dehidre olurlar, bu da burnun kuru kalmasına hatta çatlamasına neden olabilir. Dehidrasyon yalnızca burun için değil, böbrekler ve vücudun diğer sistemleri için de çok risklidir. Köpeğinizin ulaşabileceği bir yerde daima taze su bulundurun.

Burun kurumasına karşı Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz!

yavru kopek
Foto: coupons.com

Organik ve katkısız Hindistan cevizi yağı köpekler (ve kediler) için oldukça faydalıdır. Harici olarak burun üzerine sürülerek kullanılabilir. Yalamasında bir sorun yoktur. Oral kullanımda önerilen doz 5 kg ve daha küçük köpeklerde 1 çay kaşığı olarak, ya da 15 kg’da 1 çorba kaşığı olarak hesaplanabilir. Yeni başlayanlarda dozajın ¼’üyle başlayıp, yavaş yavaş önerilen doza yükseltilmesi önerilir. (Dogington Post) (Uyarı: Veteriner hekiminizin onayı olmadan kullanmayınız.)

Kronikleşen burun kuruması ya da burunda çıkan yaralar veteriner hekime mutlaka danışılmalıdır. Ne zamandır böyle olduğunu ve nelerden sonra ortaya çıktığını etraflıca düşünüp öyle gitmenizde fayda var.

Kaynak: Petful

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir