Agility egzersizleri, köpeğin, insan yönlendirmesiyle çeşitli engel ve tasarlanmış aksamları aşarak yaptığı bir spordur diyebiliriz ve “agility exercises” Türkçe’de çeviklik ve beceri alıştırmaları olarak tanımlanabilir. Bu hareketli oyun düzenekleri, bir spor dalı ya da yalnızca eğlence amaçlı da yapılabilir.
Çeviklik ve Beceri Eğitimi Teknikleri
- Bu eğitimlerde kullanılan engeller, atlama, çember içinden atlama, tırmanış ve iniş rampası, mola karesi, tüneller ve slalom çubukları gibi aksamlardan oluşur.
- Başlangıçta engellerin en düşük ayarda kullanılması çok önemlidir. Böylelikle köpek engelleri rahatlıkla ve kendine güvenerek geçmeyi daha kolay öğrenecektir.
- Köpeğin hazır olduğunu hissettiğinizde engellerin zorluk derecesini yavaş yavaş yükseltmelisiniz.
- Engel aşmayı öğrenirken güvenlik ve güven çok önemlidir.
- Parkurları her defasında farklı bir sırayla kullanabilirsiniz.
- Köpeğin işaretli alanda ilerlemesini sağlamak için onunla çok iyi iletişim kurmalısınız. Bazı engellerin üzerine gitmesi için “hadi” ya da “çık” komutunu ya da “gel” dediğinizde yanınıza gelmesini sağlamalısınız. Bir ekip olarak birlikte hareket etmelisiniz.
- Çeviklik ve beceri (agility) yarışmaları zamana karşı yapılır, esas olan hareket, iletişim ve uyumdur.
- Köpekle iletişiminiz ne kadar kuvvetliyse, oyunda stres olma ihtimali düşer ve keyifli bir hal alır.
- Ödül odaklı ya da “clicker” ile pozitif eğitim teknikleri benimsenmelidir.
Bunlara dikkat!
- Eğitimler ya da oyun sırasında asla köpeğe kızmayın ve sabrınızı kaybetmeyin. Unutmayın, yeni bir şey öğrenmek zaman alır.
- Eğitim süresince erişilebilir hedefler koyun ve başarıyı mutlaka ödüllendirin. Köpek zorluk çektiğinde, engeli kolaylaştırın ve tekrar ilerleyin.
- Eğer köpek sıkılırsa ve dikkati dağılır ya da havlarsa, çalışmaya ara verin. Yorulan ya da sıkılan bir köpeği asla zorlamayın. Bu şekilde ne siz ne de o bir yere varamazsınız. Bunun yerine onun başarılı olabileceği bir yol seçebilirsiniz. Yapmak isteyeceği ufak bir şey bulup onu ödüllendirerek çalışmanızı olumlu sonlandırmalısınız.
- Engelleri köpeğinizin güvenli ve sağlıklı bir şekilde aşamayacı zorluklara getirmemelisiniz. Yarışmalarda bile engeller köpeklerin omuz hizasındadır, göklerde değil. Agility’nin amacı köpeğin en yükseğe zıplaması değil, hız- hareketleri düzgün yapma ve kitle-hızlanma kabiliyeti oranında ivme sağlamaktır.
- Bu alıştırmalar köpek ve insan arasındaki bağı kuvvetlendirir, komut almak için köpeği motive eder ve birbirinizin beden dillerini okumayı kolaylaştırır.
- Dikkat! 1-1,5 yaşından köpeklere zıplama ve slalom alıştırmaları önerilmez. Bunun nedeni henüz gelişme çağında olmaları ve eklemler üzerindeki bu baskının ömür boyu sürebilecek rahatsızlıklara sebebiyet vermesidir.
Köpekle yapılan sporların hiçbirinde kazanma hırsı ve stres olmamalıdır. Unutmayın, köpeğiniz aldığınız madalyalarla hiç ilgilenmez! O sadece heyecanlı, mutlu ve tatmin olmakla ilgilenir. “Agility” ödüller ve ünvanlar için değil, aranızdaki iletişim ve eğlence içindir.
Kaynak: Positively