Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Barınaktaki Hak İhlalleri Şikayeti ile İlgili BİMER Örneği • Patipedia
Site icon Patipedia

Barınaktaki Hak İhlalleri Şikayeti ile İlgili BİMER Örneği

BİMER, Başbakanlık İletişim Merkezi anlamına gelmekte olup sadece hayvan hakkı ihlallerinde değil, her türlü hukuka aykırılıkta başvurulabilecek bir kurumdur. Doğrudan Başbakanlığa gönderilen bu başvurular incelendikten sonra Bakanlık, Valilik gibi ilgili kurumlara dağıtılır.

BİMER BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

  1. BİMER başvurusu yapabilmek için http://www.bimer.gov.tr internet adresini tıkladıktan sonra sağ üstte yer alan “BAŞVURU YAP” yazılı sekme tıklanmalıdır. Bunun üzerine karşınıza e-posta adresinizi girmeniz gereken bir ekran açılacaktır. Buraya e postanızı doğru bir şekilde yazıp hemen altındaki “BAŞVURU YAP” yazısını tıkladığınızda sistem size otomatik olarak bir mail gönderecektir.

Bundan sonra e postanıza girerek size BİMER’den gönderilen linki tıklayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Eğer mail gelmemiş ise “SPAM, SOSYAL, TANITIMLAR” gibi bir kutuya gitmiş olabilir, kontrol ediniz. Buralara da gelmemesi halinde bir süre bekleyiniz ve halen gelmezse BİMER anasayfasına dönerek 1. Aşamayı tekrarlayınız.

  1. BİMER tarafından e postanıza gönderilen linki tıkladıktan sonra ekranda açılan formu doldurunuz. Burada, eğer başvuru konusu ettiğiniz olay doğrudan zarar gördüğünüz bir olay ise “ŞİKAYET” doğrudan zarar görmediğiniz bir olay ise “İHBAR” seçeneğini işaretleyiniz. Ancak bunu yanlış yapmanız halinde de başvurunuz geçerli olacaktır.
  2. İHBAR ya da ŞİKAYET butonunu tıkladıktan sonra hemen altında “KİMLİK BİLGİLERİMİN SAKLI TUTULMASINI TALEP EDİYORUM” yazılı bir kutu belirecektir. Burayı tıklayarak şikayetinizin şikayetçi olduğunuz şahıstan gizlenmesini sağlayabilirsiniz; ancak verdiğiniz bütün kimlik ve iletişim bilgilerinin doğru olması zorunludur. Ayrıca hatırlatmak isteriz ki şahıs hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılması halinde kimlik bilgileriniz savcılık dosyasından görülebilir olacak ve öğrenilebilecektir.
  3. Kimlik bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde girdikten sonra, ihbar ya da şikayet etmek istediğiniz olayı düzgün ve anlaşılır bir Türkçe ile, somut olaylara dayandırarak, delillerin ne olduğunu belirterek yazınız. Anlatımınızda gereksiz ayrıntı ve ajitasyona yer vermeyiniz. Başvurunuzu olabildiğince kısa ve öz bir anlatım kullanarak yapmanızı öneriyoruz.

BİMER’LE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALAR:

– Kimlik ve iletişim bilgilerinizin doğru girildiğinden emin olunuz.

– Şikayet ya da ihbarda bulunacağınız hususlarla ilgili olarak somut olaylara dayalı delil olması gerekmektedir. Gazete haberleri, fotoğraflar, videolar, ses kayıtları gibi iddianızı dayandıracağınız somut delillerin bulunmasına dikkat etmelisiniz. Delil bulunmadan sadece iddiaya dayalı şikayet ya da ihbarlar hakkınızda “İftira” suçu nedeniyle adli takip başlamasına neden olabilir.

BİMER başvuru metnini aynı zamanda hayvanhaklari@ormansu.gov.tr e posta adresinden doğrudan Orman ve Su İşleri Bakanlığına da gönderebilirsiniz.

 

Barınaktaki Hak İhlalleri ile İlgili BİMER Örneği

… Hayvan Bakımevi … tarihinde tarafımızdan ziyaret edilmiş ve hayvanların içler acısı haline şahit olunmuştur. Yaptığımız incelemeler neticesinde birçok hukuka aykırılık tespit edilmiş olup söz konusu bakımevinin denetlenerek sorumluların cezalandırılması ve hayvanların durumunun ivedilikle düzeltilmesi gerekmektedir.

Söz konusu bakımevinde aşağıdaki linkten izlenebilecek video kaydı ile yeni tarihli fotoğraflar ele geçirilmiştir:

www….

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 6. Maddesiyle belediyelere çok açık bir görev verilmiştir. Bu maddeye göre belediyeler sokak hayvanlarını (usulü yönetmelikte belirtilen şekilde) toplar, kısırlaştırır, aşılarını yapar, kaydeder ve aldığı mahalle geri bırakır. Aşılama, kısırlaştırma ve tedavi işlemleri geçici bakımevlerinde yapılır. Söz konusu geçici bakımevinin şartları ve belediyeye düşen görevler Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğinde açıkça düzenlenmiştir. Videoya yansıyan geçici bakımevinde ise söz konusu Yönetmeliğin hemen hemen her maddesine aykırılık bulunmaktadır. Söz konusu video izlendiğinde hayvanların perişan halde oldukları görülmektedir. Yavrularla yetişkin köpekler bir arada tutulmakta ve hayvanların tutuldukları yerin de Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğine hiçbir şekilde uymadığı açıkça anlaşılmaktadır.  (BURAYA GÖRÜNEN FİZİKİ KOŞULLARIN OLUMSUZLUĞUNA DAİR BİRKAÇ CÜMLE YAZILABİLİR.)

Söz konusu Yönetmeliğin 24. Maddesinde geçici bakımevinde aranacak şartlar 38 bent halinde sıralanmıştır. Söz konusu geçici bakımevinin işbu 38 bendin her biri için ayrı ayrı denetlenmesini ve söz konusu bakımevi mevzuatta aranan şartları taşıyacak hale getirilene kadar bakımevindeki hayvanların güvenli ve sağlıklı bir yere alınmasını talep ediyoruz.

Geçici bakımevleri belediyelerin yetki ve sorumluluğundadır. Bu bakımevinde görevli bütün personel de Türk Ceza Kanunu bağlamında KAMU GÖREVLİSİ sıfatını haizdir. Geçici bakımevinin içler acısı hali açıkça görevin ihmal edildiğini göstermektedir. Bu durum Türk Ceza Kanununun 257. Maddesi uyarınca GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA suçunu oluşturmaktadır.

Açıkça görülen bu nedenler dışında, … Hayvan Bakımevinde görevlilerin ihmalleri ve açık mevzuat hükümlerine aykırılıklar nedeniyle kaç hayvanın öldüğü, kaçının eziyet çektiği bilinmemektedir. Bu konunun yapılacak denetimde araştırılarak sorumlular hakkında 5199 sayılı Kanunun 28. Maddesinin ilgili bentleri uyarınca HER HAYVAN İÇİN AYRI AYRI OLMAK ÜZERE para cezası uygulanmasını talep ediyoruz.

Söz konusu bakımevinde mevzuatta açıkça bildirilen hijyen koşullarının hiçbir şekilde sağlanmadığı görülmektedir. Bu durum insan sağlığını da olumsuz etkileyecek niteliktedir. Bu durum Türk Ceza Kanunun 181. Maddesi uyarınca ÇEVRENİN KASTEN KİRLETİLMESİ suçunu oluşturmaktadır.

Açıklanan nedenlerle;

  1. Söz konusu olayın ilgili denetim mercilerine bildirilmesine,
  2. Bakımevi görevlilerinin ve diğer sorumluların tespiti ve Türk Ceza Kanununun 181. Ve 257. Maddeleri uyarınca cezalandırılmak üzere gerekli soruşturmanın yapılması için konunun yetkili Cumhuriyet Savcılığına bildirilmesine,
  3. Sorumlular hakkında, mevzuata aykırılıklar nedeniyle ölen ve eziyet çeken hayvanların HER BİR HAYVAN İÇİN AYRI AYRI OLMAK ÜZERE idari para cezası uygulanmasına,
  4. Bakımevinin Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 24. maddesinin her bendi için ayrı ayrı denetlenerek mevzuatta belirtilen koşullara uygun hale getirilmesinin sağlanmasına ve hayvanların güvenli ve sağlıklı bir ortama alınmasına,
  5. Neticeden tarafımızın 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince haberdar edilmesine, Karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Kaynak: İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu

Exit mobile version