Salı , Nisan 23 2024

Köpekle nasıl seyahat edilir?

Tatil programları yapılırken köpeklerinizin transportunu nasıl yapacağınız, birlikte ya da ayrı seyahat ederken nelere dikkat edeceğiniz merak konusudur ve oldukça önemlidir.

Köpeklerin seyahate hazırlanması, seyahatin süresi, hangi vasıtayla yapılacağı, birlikte ya da ayrı mı seyahat edileceği ve de yurt içi ya da yurt içi seyahat olup olmamasına göre değişebilir.

Köpekle nasıl seyahat edileceği ile ilgili bilmeniz gerekenler:

Arabayla seyahat

Köpeğin arabayla seyahat etmeden en az altı saat önceden aç bırakılması ve seyahate başlamadan önce egzersizlerini yapıp tuvalet ihtiyaçlarını karşılamış olması önemlidir.

Araçta seyahatte köpeğin güvenliğini sağlamak açısından arabanın içine yerleştirilmiş köpek taşıma kutuları ya da göğüs tasmalarına sabitlenmiş emniyet kemerli sistemlerin kullanılması dostunuzun konforu ve emniyeti için gereklidir.

Özellikle sıcak havalarda yapılacak olan yolculuklarda üç-dört saatte bir verilecek olan molalar esnasında kısa gezintiler, az miktarda su ihtiyacının karşılanması hem kan dolaşımının düzenlenmesi hem de su kaybının önlenmesini sağlayacaktır.

Bu tip seyahatler öncesinde köpeğe yatıştırıcı ilaçların verilmesi oldukça tehlikeli olabilir. Yatıştırıcı ilaçların birçoğu solunum sistemi üzerine baskı oluşturup tehlike yaratabilir.

Emniyet kemerine sabitlenerek seyahat edecek köpeklerin mutlaka arka koltukta muhafaza edilmeleri gerekir.

Araba ya da yol tutmasına yatkın olan köpeklerin midelerini rahatlatmak ve kusmalarını engellemek açısından mide yatıştırıcı ilaçlardan veteriner hekime danışılarak kullanılabilir.

Araba seyahatlerinde köpeğin rahatlaması için camın açılarak köpeğin kafasını tamamen dışarıya çıkartabilecek pozisyonda bırakılması kaza riskinin taşımasının yanı sıra köpeğin gözlerinin de rüzgârla birlikte toz ve alerjenlerle dolmasına ve enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle cam aralığına dikkat etmek gerekir.

Uçakla seyahat

Uçakla yapılacak olan seyahatlerde köpeğin taşıma kabı içerisinde muhafaza edilmesi zorunludur. Bu bütün havayollarının ortak kuralıdır.

Seyahat öncesinde uçuş bileti rezervasyonu yapılırken köpekle seyahat edileceği, taşıma kabı ölçüleri, köpeğin taşıma kabı içerisindeyken ağırlığının belirtilmesi zorunludur.

Taşıma kabıyla birlikte 8 kg ağırlığın altındaki köpekler yolcu kabininde seyahat edebilmektedir. Bu ağırlığın üstündeki köpeklerin uçağın kargo kabininde seyahat etmesi gerekir.

Dostunuzla birlikte havaalanına giderken aşı karnesini yanınıza almayı unutmayın; zira aşı karnesi ibraz edilmeyen köpeklerin uçuşu mümkün olmayacaktır. Ayrıca aşılarının eksiksiz yapılmış olması önemlidir.

Uçuş öncesinde ya da esnasında köpeğe yatıştırıcı ilaçların verilmesi uygun değildir. Tıpkı arabayla seyahatte olduğu gibi köpeğin yolculuk öncesinde egzersizini yapmış olması ve en az 8 saat önceden aç bırakılmış olması önemlidir.

İlgili yazı: Arabada bu güvenli seyahat önlemlerini almadan yola çıkmayın

Yurtdışı seyahat

Köpeğin yurtdışına çıkışının sağlanabilmesi belli prosedürlerin tamamlanmasıyla mümkün olabilmektedir.

İster karayolu ister havayolu isterse de denizyoluyla seyahat edilecek olsun, yurtdışına çıkış işlemlerinin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.

Yurtdışı çıkış işlemleri köpeğin nakledileceği ülkenin kurallarına göre değişiklik gösterse de genel anlamda yapılması gerekli olan işlemleri şöyle sıralayabiliriz:

♦ Köpeğin aşı karnesinin eksiksiz olarak sunulması
♦ Aşı karnesinde gerekli olan bütün aşıların(özellikle kuduz aşısı) tam olarak yapılmış olması
♦ İç ve dış paraziter uygulamaların seyahatten en az 10 gün önce uygulanması ve karneye işlenmiş olması
♦ Köpeğe kimlik tanımlaması açısından önemli olan mikroçip uygulamasının yapılmış olması, aşı karnesinde ve evraklarında mikroçip numarasının belirtilmiş olması
♦ Köpeğin kuduz titre testinin çıkış yapacağı tarihten en az 3 ay önce yapılmış olması, bu test köpeğin veteriner hekim tarafından kanının alınması ve uygun koşullarda Ankara’da bulunan Etlik Araştırma Enstitüsü’ne gönderilmesiyle elde edilir.
♦ Köpeğin herhangi bir bulaşıcı hastalık taşımadığı ve sağlıklı olduğuna dair raporun veteriner hekim tarafından hazırlanması ve antetli kağıda belgelendirilmesi
♦ Köpeğin çıkış yapacağı tarihten 48 saat önce Tarım Bakanlığı’nca verilen hologramlı transport kâğıdının edinilmesi

Bütün bu evraklar hazırlanmış olsa bile, gideceğiniz ülkenin evcil hayvan kabul şartlarını öğrenmeniz sizin için yararlı olacaktır.

Özellikle İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ada ülkelerinde çok sıkı karantina kurallarının geçerli olduğunu ve bu ülkelerin bütün evraklar tamamlanmış olsa bile karantina süresi dolmadan ülkeye evcil hayvan girişine izin vermediğini gözden kaçırmamak gerekir.

Dostunuzla birlikte sorunsuz, mutlu ve rahat bir seyahat dilerim.

Vet.Hek.Köp.Eğt.Uzm.Tarkan Özvardar

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir