Cumartesi , Nisan 20 2024

Hukuk: Kiracı olarak evcil hayvanınız ile yeni bir eve taşınırken yapmanız ve yapmamanız gerekenler

Kiracı olarak evcil hayvanınız ile yeni bir eve taşınırken dikkat etmeniz gereken konular vardır. Birçok evcil hayvan sahibi “Kiracı” olarak yeni eve taşınırken bu konuyla ile ilgili endişeler taşıyor.  Sizler için en çok sorulan sorular ve cevapları ile ilgili kısa bir derleme hazırladık.

  • İlk yapmanız gereken kira sözleşmesinde evcil hayvan beslemek ile ilgili özel bir düzenleme olup olmadığına bakmaktır.
  • Kiralanan taşınmazda evcil hayvan beslenemeyeceğine ilişkin özel düzenleme var ise konuyu ev sahibinizle konuşarak, maddede değişiklik yapılmasını talep edebilirsiniz. Kira sözleşmenizde böyle bir düzenleme varsa ve siz evcil hayvan sahibi olduğunuzu ev sahibinizden gizlerseniz sözleşmeye aykırı hareket etmiş olursunuz. O nedenle ev sahibi ile durumu en baştan konuşmanızı tavsiye ederiz.

Sözleşmeden sonra 6 (altı) ay içinde evden çıkarma hakkı diye bir şey var mı?

Sadece evcil hayvan beslenmesi kiracının evden çıkarılmasına zemin oluşturmaz ancak evcil hayvan nedeniyle kira sözleşmesine aykırı davranmak, diğer kat maliklerini rahatsız etmek, taşınmaza zarar vermek vs. gibi durumlarda kısacası tahliye sebeplerinden birinin oluşması ve kanunda belirtilen diğer koşulların da bulunması halinde ev sahibi evden çıkartma için hukuki süreci başlatabilecektir.

Yönetim yahut ev sahibi evcil hayvan beslenmesini istemiyorsa, bu konu ile ilgili ilk yapılması gereken “Apartman Yönetim Planı”na bakmaktır. Eğer Apartman Yönetim Planı’nda “evcil hayvan beslenemez” diye bir hüküm konulmuş ise hayvan sahibi olarak hak iddia etmek maalesef pek mümkün olmamaktadır.  Böyle bir durumda ev sahibi buna dayanarak kiracıyı yahut evcil hayvanı tahliye etmek için hukuki süreci başlatabilecektir. Ancak bu durumda dahi mahkemeye gidilmesi ve karar alınması gerekmekte olup; yönetim kurulu vs. ile evcil hayvan tahliye edilemeyecektir. Bu noktada diğer maliklerden evcil hayvan beslenmesine onay verdiklerine dair imza toplanması bir çözüm olabilir.

Eğer Apartman Yönetim Planı’nda evcil hayvan beslenemeyeceğine dair bir hüküm yoksa evcil hayvanın komşuları rahatsız edip etmediğine bakılacaktır. Uygulamada evcil hayvan beslenmesi nedeniyle yaşanan sıkıntılar 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca komşuların birbirini rahatsız edecek davranışlardan kaçınma yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmektedir.  Örneğin; evcil hayvanın çok ses çıkarması (havlaması, miyavlaması vs.) durumunda keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak gerçekten o kadar yüksek ses çıkartıp çıkartılmadığına bakılması gerekmektedir. Bu tür bir tespit yapılması ve hayvanın tahliyesi için dava açmaları gerekecektir. Bu durumda mahkemeden karar alınması gerektiğine özellikle dikkatinizi çekeriz. Özetle, evcil hayvanınızın tahliyesi komşuları rahatsız ettiğinde gündeme geleceğinden evcil hayvanınızın komşularınızı rahatsız etmemesi için gerekli önlemleri almanızı tavsiye ederiz. (Çevrenin temiz tutulması, komşulara zarar vermemesi için eğitilmesi, havlamaması için alınabilecek önlemlerin alınması gibi.)

İlgili yazı: Köpeğinizi Komşularınıza Havlamaması için Eğitmek

Son olarak hem üçüncü kişilerin hak iddia edememesi hem de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki düzenlemelere uygun olması için köpeğinizi ilgili belediyeye kayıt ettirerek kimlik kartı çıkarmanızı ve çip taktırmanız gerektiğini hatırlatırız.


Web sitesinde yer alan bilgiler yalnızca bilgi amaçlı olup, hukuki tavsiye/hukuki danışmanlık yerine geçecek şekilde yorumlanmamalıdır. Web Sitesi’nde yer alan herhangi bir bilginin doğru veya güncel olmamasından, eksik olmasından veya bu bilgilere dayanılarak yapılacak herhangi bir işlemden doğacak veya üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü doğrudan yahut dolaylı, maddi yahut manevi zararlardan PATIPEDIA sorumlu tutulamaz.

Websitesi’nde sunulan bilgi ve belgelerin mülkiyeti ve kullanım hakkı PATIPEDIA’ya ait olup; önceden yazılı onayı alınmaksızın kopyalanamaz, çoğaltılamaz yahut kullanılamaz.


 

Bunlara da göz atabilirsiniz

Evinden zorla çıkarılan köpek Mıncır ailesine dönmeyi bekliyor!

İstanbul’da askeri lojmanda ailesiyle yaşayan bir köpek, komşuları olan bir veterinerin şikayeti sonrası ‘yönetmelik gereği’ …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir