Site icon Patipedia

Hukuk: Hayvanın Taşınmazdan Tahliyesi

  1. “Tahliye” terimi ile kastedilen şudur: Taşınmazın bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerinde beslenen hayvanlardan rahatsız olan kat maliklerinin mahkemeye başvurması sonucunda, mahkeme, gerekli koşullar bulunmaktaysa hayvanın taşınmazdan uzaklaştırılmasına karar vermektedir. Gerekli koşulların uygulamada nasıl kabul edildiğini ve aslında nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
    1. Uygulanması gereken mevzuat; Türk Medeni Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Hayvanları Koruma Kanunu, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi, Hayvan Hakları Beyannamesi
    1. Uygulamada, hayvanın taşınmazdan tahliyesinin nasıl gerçekleştiğini inceleyeceğiz.

    Yönetim Planına İlişkin Maddeler

  1. Yönetim Planında, taşınmazın bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesini yasaklayan madde varsa,

“Kat malikleri, bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerde, hayvanlarını barındıramazlar ve besleyemezler.”

“Köyden kente göçün yoğun olduğu dönemlerde, bağımsız bölümlerde ve ortak yerlerde, çiftlik hayvanı ya da yabani hayvan beslenmesini önlemek amacıyla, o dönemde yönetim planlarına bu şekilde matbu bir madde eklenmiştir.”

“Yönetim planında, taşınmazın bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesini yasaklayan bir madde varsa, başka bir araştırma yapmaya gerek olmaksızın, hayvanın taşınmazdan tahliyesine karar verilmelidir.”

İstanbul Anadolu 12. Sulh Hukuk Mahkemesi

Dosya No :2012/542 E.

2013/432 K.

Karar Tarihi :29.03.2013

Olay: Yönetim planında taşınmazın bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerinde hayvan beslenemeyeceğine ilişkin hüküm bulunan bir taşınmazın kat maliklerinden birinin beslediği hayvanın tahliyesi talep edilmiştir.

Karar: Talebin reddine karar verilmiştir.

Gerekçeler:

Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne, Hayvanları Koruma Kanunu’na, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne göre, hayvan hak sahibi bir varlık olduğu için, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme niteliğinde olan yönetim planı, hayvanın kişilik hakkını ihlal edemez. Yönetim planında hayvanın kişilik haklarını ihlal eden maddeler bulunduğu takdirde, bu maddeler, Borçlar Kanunu madde 27’ye göre, mutlak butlanla sakattır.

Somut olayda da, çevresine herhangi bir rahatsızlık vermemesine rağmen, sadece yönetim planı uyarınca, hayvanın evden uzaklaştırılması, hayvanın kişilik haklarına aykırılık teşkil etmektedir.

Evden uzaklaştırılan hayvanın ölüme terk edilmeyeceği, barınağa götürüleceği söylenebilir. Ancak, bu söylem, bir insanın evi ile cezaevi koşullarının aynı olduğu söylemi ile eşdeğerdir.

Yönetim planında böyle bir düzenlemeye yer verilmesi, hayvan hakları konusundaki ulusal düzenlemelere ve uluslararası sözleşmelere göre, kanunun emredici hükümlerine ve ahlaka aykırıdır.

Bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündeki yönetim planında yer alan bu şekilde bir düzenleme, taşınmazın bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesini istemeyen kat malikleri ile isteyen kat malikleri arasındaki dengeyi sağlamadığı, istemeyen gruba hayvanın çevresine rahatsızlık verip vermemesine bakılmaksızın isteyen gruba zorluk çıkarma konusunda keyfi bir güç verdiği için, Borçlar Kanunu’nda düzenlenen genel işlem koşulu niteliğindedir ve bu sebeple hükümsüz sayılmalıdır.

Kat Mülkiyeti Kanunu, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi, Hayvanları Koruma Kanunu, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği karşısında genel kanun niteliğindedir ve özel kanunların bulunduğu durumlarda, genel kanun uygulanmaz.

Çevresine rahatsızlık vermeyen bir hayvanın, sadece yönetim planı uyarınca evden uzaklaştırılması, hakkın kötüye kullanılması teşkil etmektedir.

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Dosya No :2014/6465 E.

2014/12547 K.

Karar Tarihi :11.09.2014

 

  1. Yönetim Planında, taşınmazın bağımsız bölümlerinde ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesini yasaklayan madde yoksa,

Kat Maliklerinin Borçlarına İlişkin Madde

Komşu Hakkına İlişkin Maddeler

Şikayetin konusu gürültüyse,

Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği Madde 10/ğ: ”Hayvan sahibi ya da hayvanı muhafaza eden kurum ve kuruluş, sahibi bulunduğu hayvanın ses düzeyini kontrol altına almak üzere, söz konusu hayvan ya da hayvanların yaşama ortamına en yakın konutta bulunan bir yatak odası için ses basıncı düzeyi ve oturma odaları içinde kabul edilebilir ses basıncı düzeyleri ile ilgili olarak 01.07.2005 tarihli çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliğindeki değerleri sağlamakla yükümlüdür.”

Belirtilen değerlerin aşılıp aşılmadığı, mahallinde uzman bilirkişiler tarafından keşif yapılarak tespit edilir.

Şikayetin konusu güvenlik ise,

Hayvanın saldırgan davranıp davranmadığı ve hayvan sahibinin bu konuda gerekli önlemleri alıp almadığı konusunda,

Tanıklar dinlenir.

Veteriner bilirkişi aracılığı ile keşif yapılır.

Şikayetin konusu çevre kirliliği ise,

Tanıkların dinlenmesi

Fotoğraf, kamera kaydı vb. delillerin toplanması

Kirlilik halen devam ediyorsa, mahallinde keşif yapılarak gözlemlenmesi

  1. Konunun en önemli kısmı olan, olması gerekenin ne olduğunu belirlememiz ve uygulamanın da bu şekilde olması için mücadele etmemiz gerekiyor. Olması gereken özetle şudur:

Terk Etme Yasağına İlişkin Maddeler

  1. Uygulama İçin Öneriler

  1. Yönetim Planının Değiştirilmesi

Yönetim planında gösterilen zamanda toplanır

Yönetim planında zaman gösterilmemişse ocak ayında toplanır.

Yöneticinin, denetçinin veya kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine toplanır.

  1. Kat Maliklerinden İmza Toplamanın Mahkeme Sürecine Etkileri

ÖRNEK OLSUN: Birkaç bloktan oluşan bir sitede oturuyorsunuz. A Blok ve C Blok birbirlerinden uzakta bulunan iki tane blok. A Blokta beslenen köpeğin gürültü çıkardığı iddia ediliyor. A Blok kat maliklerinden köpeğin gürültü çıkarmadığına dair imza toplarsanız, mahkeme sürecinde lehinize delil yaratmış olurusunuz. Tabi ki bunun aksi de geçerlidir. A Blok’ta yaşayan insanlar köpeğin gürültü çıkardığı yönünde imza verirlerse bu sefer de aleyhinize delil teşkil eder. Ama A Blok’ta beslenen köpeğin gürültüsü ile ilgili olarak C Blok kat maliklerinden imza toplamanın bir faydası olmaz.

  1. Ortak Alanlarda Beslenen Hayvanlar Bakımından Yasal Süreçler Yerine Kendi Yöntemlerini Seçen Yönetimler ve Kat Malikleri

Çünkü en önemlisi girdiğiniz tartışmada haklı çıkmak değildir, hayvanın yaşam hakkının korunmasıdır.


Av. Barış Karlı

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu

“Hayvan Hakları Eğitim Destek Programı” sunumudur.


Exit mobile version