Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpek Oyun Parkı Kriterleri ve Türkiye’deki Köpek Parkları • Patipedia
Site icon Patipedia

Köpek Oyun Parkı Kriterleri ve Türkiye’deki Köpek Parkları

Little dog playing with his black ball

Köpek parkları hem köpeklerin sosyalleşmesi hem de çeşitli aktivitelerle enerjilerini doğru kullanarak ve egzersiz ihtiyaçlarını karşılayarak fiziksel sağlıklarını koruyabilecekleri, onlar için özel tasarlanmış güvenli bir alandır. Çevresi çit ile kapatılmış her alana köpek parkı demek doğru değildir, doğru projelendirilmesi ve uygulanması gereken çevresel ve alansal kriterleri vardır.

Resim: Beacon Dog Park

Köpek oyun parkı kriterleri

Genişlik: Alan, köpeklerin rahatça koşup oynayabilecekleri genişlikte olmalıdır. (En az 80 * 80 metre gibi.) Çim alan olmalı ve sürekli bakımı yapılmalıdır.

Resim: srwestend.com

Yerleşim: Çevredeki konutlardan en az 30 metre uzakta konumlandırılmalıdır. Yakınında otopark bulunmalıdır. Yakın çevresinde uçurum, göl vb. bulunmamalıdır. İnsanlar ve hayvanlar için yakınında gölge bir alan bulunması gerekir.

Yakınında çöp kutuları olmalıdır. İzole değil, aksine toplumsal bir alanda güvenli bir çevre yaratılarak yapılmalıdır. Kötüye kullanımı engellemek adına, mümkünse alan yakınında kuralların uygulanmasını sağlayacak görevliler bulunmalıdır.

Çit düzenlemesi: Çitlerin yüksekliği en az 2 metre olmalı ve sağlam bir malzemeden yapılarak delik olmamasına özen gösterilmelidir. Çift giriş kapısı yapılmalı, tasma çözme işlemi bu ara kapıda yapılmalıdır.

Bölümler: Alan boyutu uygunsa 15 kg altı ve 15 kg üstü köpeklerin oyun alanları ayrı olmalıdır.

Levhalar: Kuralların belirtildiği bir levha okunabilir bir şekilde park etrafına asılmalıdır.

Ekipman: Park içerisinde köpeklerin ilgisini çekecek rampalar, tüneller, fıskiyeler, atlama çemberleri konmalıdır. Karanlıkta kullanım güvenliği için ışıklandırma mutlaka yapılmalıdır.

Gönüllüler: Parkla ilgili sorumlu gönüllüler belirlenmeli, gelen kişileri kurallar ve kullanımla ilgili bilgilendirmelidir. Talep halinde çeşitli etkinlikler ve oyun günleri düzenlenebilir.

Resim. livinthedoglife.com

Köpek parklarının yararları

İlgili yazı: Köpek parklarıyla ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler

Resim: Houzz.com

Köpek parkı kuralları

TÜRKİYE’DEKİ KÖPEK PARKLARI

Köpek parklarının standartlarını değerlendirdiğimizde ne yazık ki ülkemizdeki birçok “köpek parkı” yalnızca çitlerle çevrilmiş bir alan statüsünde kalıyor. Ülkemizde farklı bölgelerde yer alan köpek oyun alanlarını inceledik.

İZMİR

İzmir Karşıyaka Köpek Parkı

2008 yılında Türkiye’nin ilk köpek parkı, İzmir Karşıyaka Belediyesi tarafından açıldı. Park, köpeklerin tasmasız dolaşabileceği, sahibiyle oyunlar oynayabileceği alanlardan oluşuyor.

BURSA

Bursa Nilüfer Belediyesi Can Dostlar Köpek Parkı

Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından açılan “Can Dostlar Köpek Parkı”, Türkiye’de bu alandaki ilk örneklerden birini oluşturuyor. Toplam 1900 metrekarelik alanda yapılan köpek parkında, 345 metrekarelik bir yaya yolu, 3 çeşme, 2 fıskiyeli süs havuzu, 2 kum havuzu, 12 adet köpek oyun ünitesi ve çeşitli bilgilendirme tabelaları yer alıyor.

ANTALYA

Antalya Konyaaltı Siteler Köpek Oyun Parkı

Antalya Konyaaltı Belediyesi ise Gürsu ve Siteler Mahallelerinde evcil hayvan sahiplerinin, besledikleri hayvanlar ile keyifli vakit geçirebilecekleri, oyun oynayabilecekleri iki adet Köpek Parkı hizmete sundu. Siteler Mahallesi’ndeki park 772 metrekare büyüklüğünde ve içerisinde tahterevalli, lastik atlama, kemik atlama, tünel, slalom çubukları ve kademeli adımlama ve 2 adet köpek yürüyüş rampası bulunuyor.

Emek Parkı

Gürsu Mahallesi’nde yer alan Emek Parkı’nın üçüncü bölümünde açılan park ise, 587 metrekareye kuruldu. Ayrıca parkta, evcil hayvan sahiplerinin dinlenmesi için oturma alanları yer alıyor.

AYDIN

Aydın

Aydın’da da hayvanseverlerin yoğun talepleri üzerine ufak da olsa bir oyun alanı düzenlenmiş. Su kapları, kazmaları için toprak alan, oyun parkurları ve köpek sahipleri için banklar konsa da, bölgedekiler bu alanı hayalkırıklığı olarak nitelendiriyor.

İSTANBUL

Selamiçeşme Özgürlük Parkı

Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda çitlerle çevrilmiş bir bölüm var. Fakat buraya köpek parkı demek çok zor, yalnızca çitle çevrili bir alan belirlenmiş durumda.

Aynı şekilde Kalamış Parkı’nda da çitlerle ayrılmış ufak iki bölüm var. Köpeğini tasmasız bırakmak isteyenler için uygun bir alan olabilir, ancak köpek parkı diyebileceğimiz bir alan değil. Bebek Parkı’nda bulunan ve köpek parkı olarak anılan alan için ise durum daha da vahim, çünkü köpeklerin üzerinden rahatlıkla atlayabileceği yükseklikte bir çit ile çevrelenmiş olduğundan güvenlikten bahsetmek bile mümkün değil.

Şener Şen Parkı – Pati Park

İstanbul’da belki de tek köpek parkı standartlarına yakın olan köpek parkları Beylikdüzü Belediyesi tarafından açılmış. Barış Mahallesi’nde 4 bin 403 m2lik alana sahip Şener Şen Parkı’na yeni düzenlemeler yapan Beylikdüzü Belediyesi, parka köpeklerin enerjilerini atabilecekleri bir Pati Park’ın yanı sıra hem çevre hem hayvan dostu bir MamaMatik kazandırdı.

Sezen Aksu Parkı – Pati Park

Sezen Aksu Parkı içine de bir Pati Park yerleştiren Beylikdüzü Belediyesi, parkların içerisine atlama ve tırmanma platformları, oyun tüneli, otomatik suluk, hayvan dışkısı atık bidonları da yerleştirmiş. Hayvan sahipleri için de uyarı levhalarının bulunduğu parkın içerisinde hayvanlar, kısıtlanmadan rahat bir şekilde enerjilerini atabiliyorlar.

Kaynak: I, II, III, IV, V, VI

Exit mobile version