Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Zoosadizm: İnsanlar Neden Hayvanlara İşkence Eder? • Patipedia
Site icon Patipedia

Zoosadizm: İnsanlar Neden Hayvanlara İşkence Eder?

Zoosadizm, hayvanlara işkence etmekten zevk duymaya denen, sosyopatik davranışların arasında sayılan bir davranış bozukluğudur. Araştırmalara göre hayvanlara zarar vermekten keyif alan kişiler, aynı şeyi insanlara yapma yatkınlığı olanlardır.

Zoosadizm, aynı zamanda antisosyal kişilik bozukluğu, narsizm gibi psikopatolojilerin ilk belirtilerinden sayılmaktadır.

“Kedi, Köpek ve İnsana Karşı Saldırganlık” adlı makalesinde Alan R. Felthous şöyle yazmıştır:

“Tekrarlanan bir şekilde kedi ve köpeklere zarar veren psikiyatri hastaları arasında yapılan bir ankette, bu kişilerin insanlara karşı da saldırganlık gösterdikleri belirlenmiş, hatta içlerinden bir tanesi bir erkek çocuğunu öldürmüştür.” İşte bu nedenle hayvana şiddet gösteren kişilerin insanlara da aynı şiddeti uygulama ihtimali, diğer insanlara göre 5 kat fazladır.”

Nasıl önlem alınabilir?

Ayrıca bunlar zaten insanın sosyal görevleridir!

Pasif şiddet nedir?

Hayvana şiddet yalnızca dayak ya da fiziksel işkence demek değildir. Pasif şiddet de önlem alınması ve engellenmesi gereken uzun süreli ve hayvan refahını ve sağlığını kısıtlayan bir şiddet türüdür.

Pasif şiddetin göstergelerini şöyle sıralayabiliriz:

Sonuç olarak, pasif ya da aktif olsun, şiddet şiddettir.

Şiddete yatkın kişiler ilk kurbanları olarak önce hayvanları sonra ise çocukları ve yaşlıları seçerler.

Unutmayın, sessiz kalmak suça ortak olmaktır!

Kaynaklar: Wikipedia, Canadians For Animal Welfare Reform, Independent

Exit mobile version