Salı , Mart 26 2024

Köpeğiniz Yabancı Cisim Yutarsa Ne Yapmalısınız?

Bir köpekle yaşayan herkes bilir ki, oldukça meraklı olan köpekler her an her şeyi yeme ya da yutma potansiyeli taşır. Köpeğiniz yabancı cisim yutarsa ne yapmalısınız?

Veterinerlerin acil kliniklerinde sık sık rastlanan ve acil müdahale gerektiren bir durumdur köpeklerin yabancı cisim yutması.

Bununla ilgili bir sürü korkulu hikâye duymuşsunuzdur mutlaka.

Kimi zaman kendi kendine normale dönen, kimi zaman cerrahi operasyonla sağlığına kavuşturulan hayvan dostlarımız olmuştur çevremizde.

Peki, köpeğiniz yabancı cisim yutarsa neler yapmalısınız?

Köpeğinizin yabancı bir cisim yutmuş olabileceğinin işaretleri

  • Kusma (midedeki yemeğin, ardından da safranın çıkarılmasıyla devam eden) ve öğürmeler
  • Karın bölgesinde ağrı
  • İştah kaybı
  • Cansızlık, halsizlik
  • Davranışlarda beklenmeyen değişiklikler
  • Bağırsak hareketlerinde değişiklikler (ishal, kabızlık)

Vakit kaybetmeden veterinere!

Eğer köpeğiniz yabancı bir cisim yuttuysa onu mutlaka veterinere götürmelisiniz. Kendi hekiminiz o an müsait değilse, 24 saat açık bir kliniğe başvurmalısınız.

Bu gibi durumlarda mutlaka bir profesyonele danışılmalıdır.

Veteriner Hekim Shari Brown şöyle diyor: “Köpek sahipleri yabancı cismin kendiliğinden çıkmasını beklememeliler. Veterinerin muayene ve teşhisi olmadan kusma teşvik edilmemelidir. Bu şekilde çıkan birtakım objelerin vücuda daha fazla zarar verme olasılıkları vardır.”

Köpeğinizin yabancı cisim yutmasına karşı tedavi seçenekleri

Foto: Vetstreet

Yabancı cismi yutulurken görmediyseniz ve yukarıdaki belirtiler sonucunda hekiminize başvurduysanız, ne olduğunu anlamak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek için röntgen çekilmesi gerekecektir.

Durumun ciddiyetine bağlı olarak veterineriniz kusmayı sağlayarak yardımcı olmayı önerebilir.

Bazı cisimlerin ise vücuttan çıkarılması için endoskopi yapılması gerekir.

Durum bunu gerektiriyorsa, hekiminiz, köpeğin boğazından uzun bir tüple girerek objeyi mideden çıkarabilir. “Bu, müdahalesiz, daha az riskli ve nekahat dönemi yalnızca anesteziden uyanmayı içeren bir tedavi yöntemidir” Diyor Shari Brown.

Eğer yutulan cisim mideden bağırsaklara geçtiyse, daha ciddi bir müdahale gerekebilir. Cismi mideden çıkarmak, bağırsaklardan çıkarmaktan daha kolaydır.

Bağırsaklarda bir tıkanma oluştuysa bağırsakların bir kısmının alınması gerekebilmektedir. Bu da istenmeyen durum (komplikasyon) riskini oldukça arttırır.

Köpeğinizin yabancı cisim yutmasını nasıl engellersiniz?

Köpeğinizin istenmeyen cisimleri yutmasını engellemek için en etkili çözüm önlem almaktır. Köpeğin bu tip bir potansiyeli varsa, zararlı olabilecek cisimlere ulaşması engellenmelidir.

“Peluş ya da dolgulu oyuncakları ya da içindekileri yutan köpekleri çok sık duyuyorum. Eğer böyle bir şüpheniz varsa, köpeğinize bu oyuncakları vermeyin. Onun yerine parçalayıp yutamayacağı oyuncaklar vermelisiniz.” diyor Dr. Brown.

Bir köpeğin yaşadığı evi, ona göre düzenlemek gerekir. Ona zararlı olabilecek objeleri ortadan kaldırmak ya da erişimine engel olmak hayat kurtarır.

“Köpek sahibi olmak bebek sahibi olmak gibidir. Bebeğiniz olduğunda da bazı kapıların kapalı olduğuna ya da yerde bebeğin ulaşabileceği cisimlerin olmadığına emin olmanız gerekir.”

“Aynı şekilde cisimleri parçalamayı ve yutmayı seven bir köpeğiniz olduğunda da bunlara dikkat etmeniz gerekir.

Bebek kilitleri, bebek kapıları gibi önlemleri köpeğiniz için de alabilirsiniz.

Bunu yapmak, binlerce lira tutacak ameliyat masraflarından ve sağlık için alınacak riskten daha basittir.”

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir