Cuma , Mart 29 2024

Köpeğinizi Kandırıyor ya da Onunla Alay Ediyor musunuz?

Soru: Oğlum köpeğimizle at-getir oynarken, topu atmış gibi yapıp arkasında saklıyor. Bence bu alay etmek, fakat oğlum eğlendiklerini söylüyor. Bu kötü bir şey mi? Oğlumun bu davranışına engel mi olmalıyım, yoksa bu köpeğimiz için zararsız bir oyun mu?

Cevap: Haklısınız. Oğlunuz köpeğinizle düpedüz dalga geçiyor – ve bunu yapmaması gerekiyor. Bir köpek bu şekilde kandırıldığında, hüsrana uğrayabilir, telaşlanabilir ve ajite olabilir – ve bu tür bir etkileşim ciddi sorunlara yol açabilir.

Oğlunuz topu atıyor gibi yapıp saklarken, köpeğinizle alay ettiğini düşünmüyordur elbette; hatta büyük ihtimalle oyunu daha heyecanlı hale getirdiğini sanıyordur.

Bu duruma verilebilecek diğer örnekleri düşünecek olursak şunları sayabiliriz:

  • Ödül verecekmiş gibi yapıp ödülü geri çekmek,
  • Gösterilen ödülü/oyuncağı köpeğin ulaşamayacağı bir yere koymak ya da saklamak,
  • Kafes ya da çit arkasındaki bir köpeği ulaşamayacağı bir şeye teşvik etmek,
  • Köpeğin burnuna üfleyerek onu rahatsız etmek, kuyruğunu ya da burnunu zorla tutmak,
  • Vücudunda herhangi bir noktayı dürtmek.

Sizin eğlence olarak gördüğünüz, şakalaşma amaçlı yaptığınız bu hareketler köpekler üzerinde stres yaratır ve onları ajite eder.

Bu hareketler karşısında havlaması, zıplaması, çılgınca topu araması oyundan zevk aldığı izlenimini veriyor olsa da, durum her zaman böyle değildir.

İşin aslı, bu durum olumsuz ilişkiler kurulmasına ya da problemli iletişim kurulmasına yol açabilir.

Köpeğinizle alay etmeyin, kandırmayın

Bir köpekle alay etmenin, aşırı heyecanlı olma hali (hiper), terbiye ve kontrol bozuklukları gibi ciddi sonuçları olabilir.

Olumsuz davranışın sürekliliği halinde ise güven kaybı ve/ya insanlardan uzaklaşma gibi sosyal sorunlar ortaya çıkabilir.

Köpeğin ısırma olasılığını arttırabilir çünkü stres olan köpeklerin tahammül eşiği düşer ve gerilimi artar. Arkadaş canlısı ve sosyal köpeklerde ise farklı şekillerde agresyon belirtileri gözlenebilir.

Şunu unutmamalıyız ki, alay etme agresyonu tetikler. Koruma köpekleri eğitilirken saldırmayı öğrenmeleri için onları ajite eden bu tip senaryolar uygulanır.

İşinde uzman bir eğitmenin önderliğinde bu bir eğitim yöntemi olabilir ancak bir aile köpeği için bu şekilde bir gerilim yaratmak son derece tehlikelidir.

Aynı şekilde masumane yapılan şakalaşmalar da kışkırtma olarak algılanacağı için köpeğin agresif davranışlar göstermesine yol açabilir.

Bir köpek eğitmeni olarak, bu tip davranışların tabu olarak konumlandırılması ve kesinliklere köpeklere bu şekilde davranılmaması yönündedir.

İlgili yazı: Çocuklar, köpekler ve güvenlik

Çocukları köpeklerle olan ilişkilerinde doğru yönlendirmek

Ailelerin, çocuk ve köpek ilişkisinde birtakım kurallar koyması gerekir. Bunlar yasaklayıcı ve karışık kurallar olmamalı, ancak sürekli uygulanabilir olmalı ve çocuklarla köpeklerin tahmin edilebilir ve düzgün bir ilişkileri olması hedeflenmelidir.

Örneğin şu yöntem kullanılabilir: At-getir oynanırken, köpek topu getirdiğince çocuk “bırak” diyerek topu bıraktırmalı ve sakince köpeğin beklediğinden emin olduktan sonra topu alıp tekrar atmalı.

Bu tip basit iletişim teknikleri her iki taraf için de daha güvenli bir oyun ortamı sağlar.

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir