Salı , Mart 26 2024

Kitap: “Haatchi ve Küçük Dostu” Sivas Kangal Hikayesi

Bir köpek ve bir çocuk… İkisi de dezavantajlı. Üç ayağı olan Sivas Kangal ile nadir görülen sendrom nedeniyle engelli olan İngiliz çocuğun birbirlerini tamamlayan dostluğu dünyaya örnek oldu. Haatchi ve Küçük Dostu.

Sivas Kangal Haatchi ve 6 yaşındaki Owen Howkins’in hikâyesi 2012’de İngiltere’de başladı. Owen, dünyada 30 kişide görülen ağır bir kas hastalığı olan “Schwartz Jampel Sendromu” nedeniyle hareket etmekte zorlanıyor, şiddetli ağrılar çekiyordu.

Boyunun kısa kalması, gözlerini açamaması nedeniyle okulda arkadaşlarıyla iletişim kuramıyordu. Bu sıralarda Londra’ya dövüş için götürülen ve bir bacağını kaybeden 5 aylık Sivas kangal için de bakıcı aile aranıyordu.

Tesadüf eseri Owen’in ailesi kangaldan haberdar oldu ve onu sahiplendi. Owen, ilk görüşte çok sevdiği köpeğe Haatchi adını verdi. Köpeğin bir bacağının ve kuyruğunun olmamasına rağmen, neşeli hali Owen’a da yansımaya başladı.

Owen artık daha kolay iletişim kurabiliyor ve hareket kabiliyeti az da olsa düzeliyordu. Önce bulunduğu kasabada ardından İngiltere’deki büyük köpek yarışmalarında köpeğiyle birincilikler kazanıyordu.

Engel tanımayan ‘muhteşem ikili’ dünyanın en büyük köpek gösterisi olan Crufts Dog Show’da bile birinciliği elde etti.

HEM TERAPİ HEM BAĞIŞ

İngiltere’nin dünya çapındaki televizyon ve gazeteleri sevimli ikiliyi manşetlerine taşıdı.

Röportajlarla birlikte maddi durumu iyi olmayan aileye yardım yağdı.

Gazeteci-yazar Wendy Holden, onların hikâyesini ‘Haatchi ve Küçük Dostu’ adıyla kitaplaştırdı.

Türkiye’de de satışa çıkan kitabın 1 TL’si Kas Hastalıkları Derneği’ne (KASDER), 1 TL’si de hayvanları korumak için kurulan Yaşam Hakkına Saygı Derneği’ne gidiyor.

Buraya tıklayarak satın alabilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Film | “Okja”

Güçlü bir şirketin en yakın arkadaşını kaçırmasını önlemek için her şeyi riske atan genç bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir