Salı , Mart 26 2024

Köpeğim Benimle Uyuyabilir mi?

Köpeğim benimle uyuyabilir mi? Onları yatağımıza alıp almamamız konusunda çok farklı görüşler var.

Kimileri buna karşı, kimileri ise başka türlü olmaz diyor. Köpeklerle aynı yatakta uyumayı bazı kişiler “sağlıksız, hijyenik değil ya da davranışsal açıdan zararlı” bulsa da, “rahatlatıcı, huzur verici ve köpeğim seviyor ve mutlu oluyor” diye savunan kişiler de oldukça fazla.

Uyku kalitesi, kişiden kişiye değişiklik gösterir ve birçok etkene bağlıdır. Rahatlık önemlidir ve bunun için güvende olma hissi ve konfor gerekir. Uykunun bölünmesiyle her bünyenin başa çıkma biçimi ve verdiği tepkiler de farklıdır. Örneğin, bazı kişiler uykuya devam edebilirken bazıları tekrar uyuyamaz.

American Pet Product Association’ın yaptığı araştırmaya göre, köpek sahiplerinin neredeyse yarısı köpekleriyle birlikte uyuyor. Bu oran küçük boy köpeklerde %62, orta boy köpeklerde %41, büyük boy köpeklerde ise %32.

Köpeğim Benimle Uyuyabilir mi? Sağlık Açısından:

Web MD, daha önce alerji hastalarını hava filtresi kullanımı ve köpeklerini birkaç saatliğine odadan çıkarmalarını önermiş olan alerji, astım ve immünoloji (bağışıklık bilimi) konusunda uzman olan Dr. Derek Damin’e sordu.

Dr. Damin bu tip hastalıklardan muzdarip olan kişiler haricinde herhangi bir sağlık sorunu yaratmayacağını söyledi. Hatta kendisi de Minyatür Dachsund’uyla beraber uyuyormuş!

Dr. Damin’in söylediğine göre, hayvanlar nedeniyle alerji sorunları yaşayan hastalar, hayvanlarını odadan çıkarmayı da reddediyor, bunun yerine ilaç ve alerji iğnesi talep ediyorlarmış.

Uyku bozuklukları nedeniyle başvuran kişilerde ise durum yine çok farklı değil. Insomnia tedavisi yapan doktorların açıklamalarına göre, evcil hayvanlarıyla birlikte uyuyan kişilerin %53’ü hayvanlarının gece uykularını böldüğünü açıklamış.

Fakat doktorun tavsiyesine karşı çıkarak onlar da kedi-köpekleri yanlarında olmadan uyumayı reddetmişlerdir.

Bu verilere dayanarak köpeğinizle uyumak bir bağımlılıktır diyebilir miyiz? Neden tüylü dostlarımızla birlikte uyumayı bu kadar seviyoruz?

Köpeğinizle beraber uyumanızın olumlu yanları da yadsınacak gibi değil. Onlar hem geceleri sizi sıcak tutar, hem de güçlü birer antidepresandırlar. Onların yanınızda uyuması stresi, endişeyi ve yalnızlık duygusunu azaltır.

Odada bir köpek olması, güvenlik hissi için de faydalıdır. Köpeğin boyutu önemli değildir, çünkü bilirsiniz ki biri ya da bir şey size doğru yaklaştığında sizi uyaracaktır.

Evcil hayvanınızla birlikte uyumak, yalnızca sizin değil onlar için de iyi olabilir.

Onları mutlu eder. Ancak köpek davranış uzmanlarının uyardığı bir konu var: Köpeğinizin yatağa yaklaşan diğer köpekler, çocuklar ya da insanlara karşı bölge korumasına geçip agresif davranışlar göstermediğinden emin olmalısınız.

Sonuç olarak, bir hayvanla beraber uyumak, tercih meselesidir. Bazı kişileri rahatsız eden şeyler bazıları için mutluluk verici olabilir.

Buna izin vermeden önce yatağınız paylaştığınız biri varsa onun da fikrini almış olmanız önemlidir.

“Bir köpekle uyumak asla yanlış bir şey değil, aksine iltifattır!” diyor ünlü köpek eğitmeni Victoria Stilwell. Çünkü “köpekler yalnızca güvendikleri insan ya da köpeklerle beraber uyur.”

Patipedia Notu: Ancak köpeğinizde alan koruma, yalnızlık anksiyetesi, eşya koruma vb. davranış sorunları varsa bu konuyu bir köpek eğitmeniyle değerlendirmek faydalı olacaktır.

Kaynak

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Yorum Yok

  1. Facebook’ta gördüm linkinizi ve başlıkta “kedi” var diye tıkladım. Ancak metinde tek kelime bahsi geçmiyor. Bari ona göre uyarlasaydınız da okur oyuna geldiğini düşünmeseydi. Böyle olmaz ki!

  2. nuri tunca giydiren

    kÖPEKLERİM BENLE UYUMAK İSTİYOR BENDE KIRMADAN KABUL EDİYORUM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir