Salı , Mart 26 2024

Köpeğiniz Kerkinme Hareketi Yapıyorsa Dikkat

Köpeğinizin kerkinme davranışına ilk şahit olduğunuzda, özellikle ilk köpeğiniz ise ve böyle bir şeyi ilk kez görmüşseniz, şaşırmanız, endişelenmeniz hatta belki tiksinti duymanız normal. 

Tepkiniz her ne olursa olsun, bu davranışla ilgili bilmeniz gereken şeyler var. Bu mastürbasyon hareketine karşı aşırı tepki vermeniz de tepkisiz kalmanız da yanlış olabilir!

Neden kerkiniyor?

Öncelikle, mastürbasyon, kerkinme ya da bir şeyin tepesine çıkma hareketi hem dişi hem erkek köpekler için normal bir davranıştır.

DNA’larında olan ve birçok sebepten dolayı yapılabilen bir harekettir.

El yapımı halat tasmalar Pawtools’da!

Cinsellik

En bariz görünen sebep budur, değil mi? Köpekler bu tırmanma/binme/kerkinme hareketini cinsel bir davranış olarak gösterebilirler.

Köpeğiniz dişi, erkek hatta kısır bile olabilir. En büyük sürprizi kısırlaştırılmış köpeklerin sahipleri yaşar.

Bazı kısır köpekler de erekte olabilir ve hatta bir miktar meni gelebilir.

Sosyallik

Köpeklerin kerkinme hareketi yapma nedenler güç gösterisi ve üstünlük kurma çabası da olabilir.

Bu davranış, köpeklerin “ben daha üstünüm ve senden daha yüksekteyim” demelerinin bir yoludur.

İlgili yazı: Köpek eğitimi için 10 olmazsa olmaz öneri

Oyun

Bazı köpekler oyun oynarken aşırı heyecanlanırlar ve bu duyguyu da bu kerkinme hareketiyle dışa vururlar.

Arada bir yapıyorlarsa tamamen normal karşılanabilir; ancak sürekli oluyorsa köpeğinizin sosyalleşmesinde bir karışıklık ve sorun olduğu anlamına gelebilir.

Sorun olduğunu hissediyorsanız onu sosyalleştirmek için daha fazla zaman harcamalısınız demektir.

Köpekler bu oyuncaklara bayılıyor, tıklayın!

Duygu durumu

Foto: Flickr

Köpeklerin duyguları kontrol edemeyecekleri boyutlara ulaştığında, heyecan ya da stres belirtisi olarak kerkinme davranışı sergileyebilirler.

Böyle olduğunda, onun dikkatini başka bir köpeğe, bir oyuncağa ya da sakinleşmesi için yatağına yönlendirebilirsiniz.

Zorunluluk mu?

Eğer köpeğiniz heyecanını ya da stresini yansıtmak için sürekli bu yolu kullandıysa, bu onda kompülsif (zorlanımlı) bir alışkanlık haline gelmiş olabilir.

Bu ciddi bir sorun haline geldiğinde köpeğiniz nasıl normal davranacağını unutur.

Potansiyel hastalıklar

Yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü bu hareket çoğu zaman normaldir. Ancak aşırı gözlemlendiği durumlarda bazı medikal konularda dikkat edilmesi gerekir.

Köpeğiniz sürekli olarak eşyalara sürtünüyor, normalden fazla yalanıyor, ve sürekli mastürbasyon yapmaya çalışıyorsa, veterinerinize danışmanızda büyük fayda vardır.

Bu davranışlar ilişkili olabilecek durumlar şunlardır:

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • İdrar kaçırma
  • Priapizm (sürekli ve ağrılı ereksiyon)
  • Deri alerjileri

İlgili yazı: Yavru köpeklerde diş çıkarma ve dişleme dönemi

Davranışa ne zaman müdahale edilmeli?

Eğer bu kerkinme davranışı sizi herhangi bir şekilde rahatsız ediyorsa, yapabileceğiniz bir şeyler var.

  1. Dikkatini dağıtın. Köpeğinizin bu hareketi yapacağını hissettiğinizde hemen dikkatini dağıtın. Dikkatini bir oyuncağa yöneltebilirsiniz. Bu davranıştan önce sık görülen belirtiler hızlı soluma, yalanma, sürtünme, pati atmadır.
  2. Kısırlaştırın. Yüzde yüz garantili bir çözüm olmasa da, kısırlaştırma köpeklerin cinsel isteğini bitirir ya da azaltır ve bu davranışı en aza indirir.
  3. Oyun dışı bırakın. Eğer köpeğiniz size ya da diğer insanlara bu davranışı yapıyorsa, öncelikle onu yavaşça itin ve “hayır” deyin. Eğer davranış devam ederse, onu bir odaya götürün 1-2 dakika orada sakinleşmesi için bırakın ve sonra hiçbir şey olmamış gibi serbest bırakın. Davranış tekrarlarsa siz de bu işlemi tekrarlayın. (Bu küçük mola sırasında ona kötü davranmayın. Ceza değil mola olarak görün ve süreyi 1-2 dakikayla sınırlı tutun.)
  4. Eğitimini kullanın. Umarız ona “otur”, “bırak”, “bekle” gibi komutların eğitimini vermişsinizdir, çünkü bu süreçte işinize yarayabilir. Bu davranışın geldiğini hissettiğinizde ona basit bir komut vermek çok etkili olacaktır.

Eğer bu yöntemleri deneyip sonuç alamazsanız, güvenilir bir eğitmene ya da veterinerinize danışınız.

Bunlara da göz atabilirsiniz

Nosework ve Scentwork: Köpeklere Faydalı Bir Oyun Deneyimi

Nosework ve Scentwork nedir? Köpekler için çok eğlenceli ve faydalı olan bu egzersiz ve oyunlarla ilgili daha fazla bilgi alın.

13 yorum

  1. kopegi kisirlastirmak ha dilerim kopegini kisirlastiran kendisi de kisir olur yavru hasreti ile olur utanmiyormusunuz ha kisirlastirma diyorsunuz sizin Allahiniz yokmu insallah cehennem azabini gorursunuz size hakkimi helal etmiyorum

    • Nasıl cahilce bir yorumdur bu. Beddua etmek için harcadığınız enerjiyi, kısırlaştırmanın neden doğru bir uygulama olduğunu öğrenmek için harcasaydınız keşke.
      Düzenli çiftleştirilmeyen köpeklerde meme/prostat kanseri olma riski çok yüksek. Köpek beslemek sadece karnını doyurup, gezdirmek değil. Agucuk / bugucukla olmaz sevgi. Okuyun, araştırın öğrenin.

  2. Hamile köpeğim bu hareketi sık sık yapmaya başladı sebebi ne olabilir? Acaba hormonal dengesinden dolayı böyle yapıyor olabilir mi ? Doğumuna 14 gün var.

    • Merhaba, birçok sebebi olabilir ancak bir hekim görmeden yorum yapmak doğru olmaz. Takibini yapan veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Sevgiler.

  3. Merhaba, küçük ırk erkek köpeğim var. Artık diğer köpeklerle hiç oynamıyor. Tek yaptığı diğer büyük küçük ırk fark etmeden bacak yada kalçalarına yapışıyor. Bu durum kontrolden iyice çıktı. Ailemize dişi yavru kedi katıldı. Kıza da hep aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Kısırlaştırmayı düşünüyorum ama kesin çözüm değil. Başka ne yapabilirim nasıl engel olabilirim? Not: Tasmasız dolaşan bi köpek.

  4. merhaba. dişi köpeğim çiftleşme dönemi geçirdi eşleşti erkek köpekle . fakat hamile kalmadı. 2 ay geçti . birdaha ne zaman çiftleşme dönemine girer ?

  5. merhaba bizimde 2 yaşına girecek golden köpeğimiz var. uzun süredir yanımızda değildi 3 gündür evdeyiz devamlı oyun oynamaya çalışıyor ama fark ettim ki ne zaman yanıma gelse (kadınım) cinsel organı büyüyor. daha önce bu durumu yaşamış arkadaşlar var mı ? ne yapmalıyız

    • Merhaba, öncelikle veteriner hekiminize danışıp bununla ilgili bilgi almanızı öneririm. Eğer sağlık konusunda her şey normalse, köpeğinizin enerji fazlasını atması için egzersiz yapması, farklı oyunlarla hem fiziksel hem de mental enerji ihtiyacının karşılanması da önemli. Ayrıca temel eğitimlerini vererek daha kontrollü olmasına yardımcı olabilirsiniz. Veteriner hekiminizle kısırlaştırma konusunu da değerlendirebilirsiniz.

  6. Iyi akşamlar 4 yaşında dişi kısır bir mix köpeğim var onu yastığın üzerinde yastık ile çiftleşirken gördüm bu normal birşey mi bu zamana kadar hiç böyle bir durum karşılaşmamıştım bu konuda bana yardımcı olabilirmisiz nasıl engel olabilirim buna

  7. Merhaba köpegim daha 2.5 aylık dışı kendi boyutunda ufak bir oyuncak ayimiz var onla oynayi seviyor fakat onla oynatken bir kaç gündür çiftleşir gibi sürtünüyor ilk defa bir köpek sahibi öldük bu durum normal mi

  8. İyi günler herkese 3 yıldır beslediğimiz bir erkek ingiliz terrierimiz var ve bayadır yalnız kaldığını farkettikten sonra kısırlaştırılmış dişi bir Rus finosu sahiplendik yeni sahiplendiğimiz sürekli terrierimizle oynamak istiyor ama terrierimiz sürekli köpeğe hırlıyor ve onu kovuyor işi zamana bırakmaya karar verdik ama soracağım soru şu ki;daha kolay alışsınlar diye terrierimizin sürekli kerkindiği yastığı ortadan kaldırdık ama az önce de finomuz bulduğu bir yorgana kerkinmeye başladı şimdi biz terrierimizin yastığını geri mi getirmeliyiz yoksa finomuzun da kerkindiği eşyayı ortadan mı kaldırmalıyız bu arada köpeklerin birbirine ısınması için bir tavsiyeniz var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir