Salı , Mart 26 2024

Yaşlı Köpek Bakımı

Yaşlı köpek bakımı özen ister. Yaşlılık, tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de hayat döngüsünün bir parçasıdır.

Eski zamanlarda bir köpeğin ortalama ömrünün 6 ile 9 yıl olduğu kabul edilirdi. Günümüzde teknolojinin ve bilimin olumlu ilerleyişleriyle, bakım ve tedavi imkanlarının gelişimiyle beraber küçük ırk köpeklerde 15-16 yıl, orta boy ırklarda 11-14 yıl, büyük ırk köpeklerde ise bu süre 10 yıla kadar uzamıştır. 

Bir köpeğin yaşam süresi genetik faktörler, çevresel faktörler, bakım ve beslenme gibi unsurlarla belirlenir.

Günümüzde 7 yaşını tamamlamış bir köpeğin yaşlanma sürecinin başladığı kabul görmektedir. Yaşlılık sürecinde köpeklerde bazal metabolizma ciddi anlamda yavaşlamaya başlar.

Buna bağlı olarak dostumuzun daha fazla dinlendiğine, hareketlerinin daha kararlı ve yavaş olduğuna, uykuya ve yemeğe eskiden oyuna ayırdıkları vakitten daha çok vakit ayırdıklarına şahit oluruz.

Koku duyuları zayıflamaya başlar, işitme ve görme duyuları da eskisi kadar keskin değildir.

Yaşlılık sürecinde deri ve tüylerin mukavemeti azaldığı için sıcak ve soğuğa karşı daha duyarlı hale gelir.

Eklemlerin ve kasların direnci azalır.

Yaşlı Köpek Bakımı ve Dikkat Edilecekler

  • Yaşlılık süreci içerisine girmiş bir köpeğin en az üç ayda bir fiziksel muayeneye, senede iki defa da tam teşekküllü bir kan analizine ve özellikle kalp, karaciğer ve böbrek fonksiyon testlerine girmesi gerekmektedir. Yaşlılığa bağlı oluşabilecek hastalıkların erken tanısıyla eliminasyonu çok daha kolay olacaktır.
  • Bu dönemde köpeğinizi bebeklik ve gençlik dönemindeki mama formülasyonları ya da beslenme biçimleriyle aynı şekilde beslememelisiniz. İyi kalite, sindirilebilirliği yüksek, yağ ve karbonhidrat oranı düşük, protein oranı dengeli, içerisinde eklem direncini arttırıcı takviyelerin olduğu mamaları tercih etmek ya da buna uygun bir rasyonu evde hazırlamak en doğrusu olacaktır. Yaşlılık döneminde metabolizmanın yavaşlamasına bağlı olarak oluşabilecek obezite hastalığı eklem, omurga ve disk problemlerine yol açabildiği gibi karaciğer ve kalp yağlanması gibi ciddi problemlere de sebep olabilmektedir. Bu nedenle dengeli ve düşük kalorili besleme, abur cuburdan uzak tutulmasına dikkat etmek gerekir.
  • Bu dönemde dostumuzun ağız ve diş sağlığına her zamankinden daha fazla önem göstermek gerekir. Zaman içerisinde aşınan dişler mukavemetlerini yitirip daha kolay kırılabilir, çürükler ve diş eti problemleri şekillenebilmektedir. Düzenli ağız ve diş muayenesi, tartar temizliği ve sert besin maddelerinden kaçınılması bu dönem için önemlidir.
  • Yaşlanma sürecinde köpeklerde ısıya olan duyarlılık artar. Aşırı sıcak ve soğuğa karşı olan dirençleri düşer. Bu nedenle yaşlı dostumuzu uzun süre soğukta ya da güneşin altında bırakmamaya özen göstermeliyiz.
  • Egzersiz, yaşlılık sürecinde önemlidir. Gençlik dönemlerindeki gibi ağır egzersize edilmemesi gereken dostlarımızın uzun ve sakin yürüyüşlerle antrenmanlarına devam edilmelidir. Özellikle kumsal yürüyüşleri ve yüzme bu dönem için birebirdir.
  • Yaşlı köpeklerde tüyler eskisi kadar parlak ve gür olmayabilir. Takviye vitamin ve mineraller, günlük deri ve tüy bakımları, tarama, zaman zaman da kuruyan derisini nemlendirici şampuanlarla yıkamak gerekmektedir.
  • İhtiyarlayan dostumuzda baş göstermesi kuvvetle muhtemel olan eklem rahatsızlıklarına bağlı olarak topallıklar, ağrı sinyallerine karşı veterinerinizle irtibatta olmanız önemlidir. Gençlik dönemlerindeki gibi rahatlıkla hoplayıp zıplayamayacaklarını ve kolaylıkla merdiven çıkamayacaklarını hesaba katmayı unutmayın.
  • İhtiyarlık sürecinde köpeklerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi görme bozuklukları ve yaşlılığa bağlı katarakt oluşumlarıyla karşılaşılır. Düzenli veteriner muayeneleri ve destek göz damlalarıyla bu dönem daha konforlu hale getirilmelidir.
  • Yaşlılıkla beraber köpeklerin duygu durumları da değişir. Sevilmeye, birlikteliğe ve dirsek temasına olan ihtiyaçları daha da fazlalaşır. Bu dönemde yalnızlığa tahammülleri azalır, diğer köpeklerle olan oyun istekleri eskisi kadar yoğun değildir.

Bu dönemde dostumuzun daha fazla sevilmeye ve yanında olmaya ihtiyaçları olduğunu göz önünde bulundurmayı unutmayalım.

Vet.Hek.Köp.Eğt.Uzm.Tarkan Özvardar

Bunlara da göz atabilirsiniz

Çikolata Köpeklere Neden Zararlı ve Köpeğiniz Çikolata Yerse Ne Yapmalısınız?

Köpeklere en zararlı gıdalardan biri olan çikolatanın tehlikesini bilmeyen yoktur. Çikolata köpeklere neden zararlı ve köpeğiniz çikolata yerse ne yapmalısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir