Birçok insan, hayvan sevgisi olmasına rağmen bir takım şartlardan dolayı evine kalıcı olarak bakabilecek kedi veya köpek alamamaktadır. Ancak ‘geçici’ aile (geçici yuva) olmak hem onlar hem muhtaç hayvanlarımız için çok iyi bir fırsat olabilir.
Geçici yuvalar özellikle bir ev ortamından gelen ve terk edilen canlar için çok önemlidir.
Sokak ortamına hiç alışık olmayan bu dostlarımızın yeni ve bu sefer daimi’ bir yuva arayışı devam ederken, alışkın oldukları hayatlarını ‘geçici’ dahi olsa bir ev ortamında devam ettirebilmeleri çok mühimdir.
Ayrıca zor barınak koşullarına adapte olamayan özellikle yavru, hasta, herhangi bir fiziksel sakatlığı olan veya tedaviye muhtaç dostlarımızın da ‘yuvalandırılma’ çabaları sürerken bir barınak veya pansiyon yerine – ‘geçici’ bir aile ortamında bulunmaları onların hem psikolojik hem de fiziksel travmalarınnı atlatmaları açısından çok önemli bir rol oynamaktadır.
Geçici yuvalara yerleştirilen kedi veya köpekler – genelde bu ailelerde bir kaç gün ile bir kaç ay arası sürelerle kalmaktadır.
Ancak bir hayvana geçici olarak evinizi açmadan önce, bu görevinizi gerçekçi olarak ne kadar sürdürebileceğinizi iyice düşünüp, ona göre ‘geçici’ ailelik için başvurulması tavsiye edilir.
Bazı vakalarda sadece 2-3 gün için geçici bir yuva aransada, diğer bir vakada bu süre 2-3 ayı da bulabilir.
Dolaysıyla eğer bir hayvana geçici olarak mesela sadece 10-15 gün kadar bakabilecekseniz, bunu baştan belirtmeniz gerekir.
İlgili yazı: Kurtarılmış bir köpeğe iyi bir geçici yuva deneyimi yaşatmak için neler yapmalısınız?
Geçici yuva sorumluluğu
Geçici yuva, bir hayvanı aldığınızda süresiz, sınırsız bakacaksınız demek değildir.
Ancak her iki tarafın da en baştan ailenin ne kadar süre için ‘geçici yuva’ olarak kedi veya köpeğin bakımını üstlenebileceğini bilirse, ona göre uygun eşlemeler yapılabilir.
Bir kedi veya köpeğe geçici ailelik yaparken bu dostumuzun tüm sorumluluğu size ait olacaktır.
Bir çok durumda mama / veteriner desteği sağlanabilir.
Ancak kedi veya köpek sizin evinizde bulunduğu sürece – aynı sizin kedi / köpeğinizmiş gibi onun bakımını sağlıyacağınıza ve gereken ilgi ve alakayı göstereceğinize dair de söz vermiş olursunuz.
Unutmayın, bir köpeğe geçici yuva olacaksanız – bu görevi yerinize getirebilmeniz için öncelikli olarak evinizin bir kedi/köpek bakılması için müsait olması gerekir.
Mesela bir köpeği ‘geçici’ olarak bahçenizde misafir edecekseniz, kulübesinin olması ve bahçenin köpeğin kaçmasına ya da çalınmasına imkan vermeyecek şekilde güvenli hale getirilmesi gerekecektir.
Geçici yuva olmaya karar vermeden önce mutlaka beraber yaşadığınız tüm aile fertlerinin, ev arkadaşlarınızın vs – eve bir kedi veya köpek gelmesi konusunda mutabık olduğuna emin olmalısınız.
Yani evdeki tüm fertlerin mutlaka ‘geçici aile’ olma konusunda onayının alınması gerekir.
Apartman ya da site
Eğer bir apartman veya site ortamında yaşıyorsanız, ve evinizde başka evcil hayvan beslemiyorsanız – mutlaka bina / site yönetmeliğinde evde hayvan beslemeye karşı bir kural olmadığını teyit etmeniz gerekmektedir.
Böylece komşulardan veya civardan gelebilecek herhangi bir şikayetle karşılaşmanız durumunda, yasal olarak evinizde evcil hayvan beslemenin yasak olmadığına dair emin olabilirsiniz.
Diğer yandan bir yavruya geçici olarak bakmaya gönüllü olacaksanız – yavrulara tuvalet eğitimi vs gibi eğitmleri sizin vermeniz gerektiğini, kedi veya köpeğin ilk haftalarda eve zarar verebilme ihtimalinin de olacağını unutmayınız.
Yavru veya hasta bir hayvana bakarken ona gereken zamanı ayırabileceğinizden emin olmalı, gereken ilgi ve bakımı da sağlamaya hazır olmalısınız.
Unutmayın ‘geçici yuva’ olmak bir çok durumda hayat kurtarır.
Kaynak: HAYSEV