Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/patipedi/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Köpeklere Zehirli Bitkiler – Bahar Aylarında Dikkat • Patipedia
Site icon Patipedia

Köpeklere Zehirli Bitkiler – Bahar Aylarında Dikkat

Günlük hayatımızda kullandığımız ya da sürekli çevremizde bulunan birçok bitkinin hayvanlarınız için zararlı, hatta zehirli olabileceğini biliyor muydunuz? Köpeklere zehirli bitkilere karşı bahar aylarında daha dikkatli olmak gerekiyor.

Bunların hepsini yazmak tabii ki mümkün değil, fakat aşağıdaki listeye göz atmanız, sizi geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarından uzak tutabilir.

Hayvanları aşağıdaki bitkilerden uzak tutunuz, ve evinizdeki bitkilerin çocuk ve hayvanlar üzerindeki etkilerini mutlaka araştırınız.
Kusma, halsizlik, iştah kaybı gibi belirtilerle karşılaşırsanız hemen veteriner hekiminize danışınız.

Nergisgiller: Özellikle amarillis türü kedi, köpek ve atlar için çok zehirlidir. Nergis zambağı, güzelhatun çiçeği olarak da bilinir. Bulantı ve kusma ilk görülen belirtileridir.

Çiğdem: Çiğdem’in yenilebilen türleri de bulunur, fakat ona çok benzeyen ama onun gibi yenilmeyip zehirli olan türleri de vardır. Yenilmemesi gereken bu bitkinin (Colchicum) yumruları özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde zararsız türleriyle karıştırıldığı için ağır zehirlenme vakaları görülebilmektedir.

Düğün çiçeği: Yaklaşık 400 türü bulunan bu çiçeğin zehirlenme belirtilerinin en belirgini ağızda oluşan kabarcıklardır. Diğer semptomları arasında kanlı ishal, aşırı salya akması, karın ağrısı ve gastrointestinal sistem rahatsızları sayılabilir.

Zambakgiller: Kalla zambağı, gelinçiçeği olarak da bilinir. Avrupa ve kuzey Amerika’da yetişen bir zambak türü olmasına rağmen çiçekleri nedeniyle çok sevilir ve üretilir. Zambakgillerin çoğunluğu yenildiği takdirde zehirlidir. Sümbül çiçeği de bu gruba dahildir.

Kasımpatı: Krizantem olarak da anılır. Bileşikgiller familyasından, sonbaharda çiçek açan bir süs bitkisidir. Bazı türlerinden böcek öldürücü ilaç yapılır.

Yüksükotu: Tıpta önemli bir bitki olmasına, hatta kalp ilaçlarında kullanılan “digitalin” adlı maddenin bu bitkiden elde edilmesine rağmen, zehirli bir bitkidir. Bilinçsiz kullanımı zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilir.

Yasemin: Özellikle taneleri zehirlidir. Agresyon ve mide rahatsızlıkları zehirlenme belirtileridir.

Açelya: Bitki yapraklarının yenmesi ile bulantı, kusma, baş dönmesi, kaşıntı, ishal gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda tükürük salgısında artma, bulantı, kusma, ishal, bağırsaklarda kramp ve ağrılar, baş dönmesi deride kaşıntı ve yanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Difenbahya: Bu bitkinin çiğnenmesi veya yenmesi durumunda ise ağız içinde şişme, kızarma, yaralar meydana gelmesi, yanma ve şiddetli acı, tükürük artışı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, sindirim sisteminde şişme, midede tahribat oluşabilir.

Atatürk çiçeği: Noel yıldızı olarak da bilinir. Alerjik etkileri hayvanlarda daha yoğun ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Kuşkonmaz: Köpek ve kediler için toksiktir. Toksik ajan sapogeninlerin steroid yapıdaki formudur. Bu form birçok bitkide mevcut olabilir. Eğer kedi veya köpek bu bitkinin çekirdeği/meyvesini yerse ; kusma, ishal, ve/veya karın ağrısı oluşur. Eğer hayvan bu bitkiyi sık aralıklarla yerse allerjik dermatits oluşur.

Aloe: Özellikle kedi ve köpek için toksik olan bu bitki genellikle sulu bir bitkidir. Bu bitki içerisindeki toksik ajan olan alonin bulunur. Aloe bitkisi acı tadı ile birlikte kusma ve/veya kırmızı renkli idrara neden olur.

Hint keneviri/haşhaş (Marijuana): Latince adıyla cannabis sativa’nın hayvanlar üzerindeki etkisi merkezi sinir sisteminde başlar ve koordinasyon bozuklukları görülür. Kusma, ishal, salyada artış, yüksek kalp çarpıntısı ve komaya kadar belirtileri olabilir.

Kaynaklar:
Wikipedia
ASPCA
Cornell University

Exit mobile version