Salı , Mart 26 2024

Yasaklı Irk Yasaları Neden İşe Yaramaz?

ppp
Pinterest

Türkiye’de yürürlükte olan 24.06.2004 tarihli 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesinde “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirmek, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” hükmü yer almaktadır.

Bunu takiben Orman ve Şu İşleri Bakanlığınca oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa’ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir.

Her ülkenin yasaklamış olduğu ırklar farklılıklar göstermektedir (yerel yönetimin güçlü olduğu ülkelerde, ülke içi farkılıklar da vardır).

Mesela Danimarka’da Kangal ve Alabay cinsi köpekler de yasaktır. Ukrayna’da tehlikeli ırklar listesine 80 tane köpek cinsi dahil edilmiştir.

Genelde baktığımızda, Pitbull tipi köpekler, Alman çoban köpekleri, Rottweilerlar yasaklı ırklar listesinde karşımıza çıkar.

Peki bu yasakların etkisi ne olmuştur? Köpek ısırmalarının/saldırılarının önüne geçebilmişler midir?

Caragan Kennel - Pitbull Terriers
Caragan Kennel – Pitbull Terriers

Yasaklı Irk Yasaları Neden İşe Yaramaz?

– Bazı köpek ırklarını yasaklamak sorunun kökünde yatan meseleyi ihmâl eder – yani köpek ısırma problemi.

Bunun da altında yatan en önemli sebeplerden biri, sorumsuz sahiptir.

Her köpek ısırabilir, özellikle de istismarcı, ihmâlkâr ve sorumsuz bir sahibin elinde olan köpeklerin ısırma ihtimali çok daha yüksektir.

– Medyada “Pitbull” olarak lanse edilen köpeklerin bir çoğu, başka ırklar ya da kırma köpeklerdir.

– Böyle bir yasayı uygulamak için gerekli olan maddi güç çok yüksektir.

Uygulandığı vakit bile, toplum güvenliğinde bir artış olmamaktadır. Hatta bu yasaların çıkmasından sonra köpek ısırmalarında artış görülmektedir.

İrlanda’da yaşanan köpek saldırıları ve ısırmalarıyla ilgili bir araştırmaya göre 1998-2013 yılları arasında (yasaklı ırk yasasının yürürlüğe girmesinden itibaren) köpek ısırığına bağlı tıbbî yardım alma oranının artmış olduğu tespit edilmiştir.

Ülkemizde ise 2004’ten önce sayıları çok az olan Pitbull ve benzeri köpeklerin sayısı günümüzde katlanmıştır. Yasak, bu ırklardan olan köpeklerin “yanlış insanlar” tarafından gördüğü ilgiyi arttırmıştır.

– Bu tip yasaklar, sorumsuz sahiplerin gizli kapaklı davranmasına sebep verir.

Merdiven altı üreticiler ve köpek dövüşçüleri bu yasalardan kolayca kaçarlar.

Care2
Care2

Yasaklı Irk Yasaklarının Alternatifleri Nelerdir?

Ebeveynleri ve çocukları eğitmek alınması gereken en önemli tedbirdir. Çünkü çocuklar, köpek ısırıklarına en sık maruz kalan kurbanlardır.

Köpek tasma kurallarına uyulması gereklidir. Bu konuda görev hem köpek sahiplerine hem de toplum güvenliğinden sorumlu polis, bahçe ve parklardaki güvenlik vs. ye düşmektedir.

Köpek sahiplerinin köpeklerini kısırlaştırması gerekir. Yapılan birçok araştırma, ısıran köpeklerin çoğunluğunun kısırlaştırılmamış olduğunu tespit etmiştir. Belediyelerin düzenleyeceği kısırlaştırma klinikleri özellikle ekonomik durumu veteriner masraflarını karşılamaya yeterli olamayacak köpek sahipleri için bir imkân oluşturabilir.

Köpeklerin gerekli sosyalizasyon ve eğitimden geçmesi gerekir. Bir zincire bağlı ve izole bir hayat geçiren köpekler, topluma risk teşkil eder. Sosyalleşmemiş bir köpek hem toplum hem de sahibi için tehlikelidir.

– Yavruların huyu ve sağlığı konusunda umarsız davranan ve sadece para kazanmanın peşinde olan merdiven altı üreticilere ve çiftlik üreticilerine karşı önlem alınması gereklidir. Agresyon köpeklerde genetik özellik olarak da karşımıza çıkabilir ve ne kadar iyi eğitim alırsa alsın, bu sorun yaşanabilir.

Her köpek yanlış insanların elinde bir silâh kadar tehlikeli olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki, her köpek bir diğerinden farklıdır ama bu farklılık köpeğin cinsinden değil, köpeğin geldiği soya ve yetiştiği ortama bağlı olarak farklılık gösterir.

Research Gate  / Article: Human hospitalisations due to dog bites in Ireland, 1998-2013: Implications for current breed specific legislation

Bunlara da göz atabilirsiniz

Köpeğiniz İçin En İyi 5 Ekipman ve Oyuncak

Köpeğinizin sağlığı, mutluluğu ve güvenliği, onun iyi bir yaşam sürmesi için en önemli faktörlerden biridir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir